Click here for English
In haar experimentele 16mm-films verkent Aileen Ye (1997) de interculturele ervaring van mensen uit voornamelijk de Aziatische diaspora. Ze duikt in verschillende subculturen in Nederland, Engeland en haar geboorteland Ierland en vertaalt de verhalen die ze tegenkomt naar poëtische beelden. Daarnaast werkt ze vaak samen met queer-gemeenschappen. Als autodidact filmmaker combineert Ye haar artistieke praktijk met een academische achtergrond. In 2020 behaalde ze een master sociologie.
Op Prospects presenteert ze de korte film beast (2022). In deze film ontmoeten een leeuwendanser en een queer performer elkaar in een choreografie die balanceert tussen dans en gevecht, geïnspireerd door martial arts. Terwijl ze om elkaar heen bewegen, deelt de performer Lee Teng Poh in een voice-over zijn ervaringen als queer-persoon met een Aziatische achtergrond. Hun dans symboliseert het spanningsveld tussen traditie en moderniteit: de leeuwendanser vertegenwoordigt een eeuwenoude Chinese traditie, terwijl de performer juist een fluïde, open identiteit belichaamt. De dynamiek van aantrekken en afstoten weerspiegelt de culturele bagage waar iemand uit de Aziatische diaspora vaak mee moet omgaan evenals de innerlijke verscheurdheid die dit kan veroorzaken.
De duistere, droomachtige sfeer benadrukt dat deze strijd vooral intern is. Ye’s keuze voor de 16mm-techniek versterkt dit gevoel: de schokkerige, wazige camerabeelden creëren een vervreemdende ervaring, alsof je vastzit in een nachtmerrie waaruit je niet kunt ontsnappen.
Tekst: Esmee Postma