Click here for English
Diego Grandry (1992) gebruikt de beeldtaal van videogames, sport en andere populaire cultuur om te reflecteren op maatschappelijke en politieke thema’s. Hij doet dit zowel door bestaande spellen zoals The Sims of Grand Theft Auto te ‘hacken’, als door zelf zeer gedetailleerde digitale beelden te maken. Dit laatste deed hij voor zijn drieluik op Prospects.
Beauf et Barbare (2024) is geïnspireerd op een iconische persfoto waarop de politieke leiders Leonid Brezjnev (Sovjet-Unie) en Erich Honecker (DDR) elkaar de socialistische broederkus geven. Grandry tekende een witte man en een zwarte man, een ‘beauf ‘(Frans voor ‘tokkie’) en een ‘barbaar’. In de politiek worden deze twee groepen vaak tegenover elkaar gezet terwijl de politieke toekomst, in ieder geval voor de linkerflank, volgens Grandry juist ligt in vereniging.
Het derde deel van het drieluik Frères et Sœurs (2024) verwijst naar een politiek moment. Namelijk de vorming van het Nouveau Front Populaire, een alliantie van linkse partijen die bij de Franse verkiezingen in 2024 de winst wegkaapte bij extreemrechts. De man draagt de naam op zijn voetbalshirt en lijkt de alliantie te steunen. Of fluistert het duiveltje op zijn schouder hem iets anders in? Het derde deel van het drieluik verkent techno-feudalisme: het idee dat grote technologiebedrijven zoals Google en Meta digitaal ‘land’ bezitten (zoals sociale media-platforms) dat men mag gebruiken in ruil voor een deel van de ‘opbrengt’ (likes, aandacht). Alle figuren zijn bezaaid met logo’s. Enerzijds brengen deze extra betekenislagen aan in het beeld, anderzijds levert Grandry hiermee commentaar op de manier waarop commerciële bedrijven onze visuele cultuur domineren.
Tekst: Sarah van Binsbergen