Click here for English
De textielinstallaties van Marcos Kueh (1995) zijn geweven posters: ze bevatten beeld en tekst in aandachttrekkende kleuren. Met een achtergrond in grafisch ontwerp zet Kueh grafische technieken in om deze visueel aantrekkelijke beelden te maken. In zijn doorlopende serie Kenyalang Circus, waar het werk Reconciliation (2024) onderdeel van is, reageert hij met deze ‘reclametaal’ op het koloniale verleden en postkoloniale heden van de plek waar hij vandaan komt, Maleisisch Borneo.
Met Reconciliation onderzoekt Kueh specifiek zijn eigen tegenstrijdige gevoelens omtrent religie. De grote, centrale geweven poster in de installatie is als het ware in tweeën gekliefd, waarbij de twee delen met draden aan elkaar verbonden zijn. Kueh drukt hiermee de verscheurdheid uit die hij voelt als het over dit thema gaat. Net zoals op veel andere plekken, bekeerden Europese kolonisten ook in Maleisië inwoners tot het christendom. Kueh overwoog tijdens zijn opvoeding meermaals om christen te worden en vraagt zich af wat dat betekent. Wil hij dichter bij God komen, of meer lijken op de mensen uit het Westen? En verloochent hij dan niet zijn eigen afkomst?
“Vanuit het Westen wordt er vaak nog op een stereotype en neerbuigende manier naar voormalige koloniën gekeken,” zegt Kueh. “Ik vroeg me af: hoe kan ik mijn land van herkomst beter verkopen?” De serie is zowel een ironisch commentaar, waarbij hij met beelden van maskers een stereotype beeld van de exotische ´ander´ neerzet, als een oprechte poging om aandacht te vragen voor zijn thema’s.
Tekst: Sarah van Binsbergen