Archief Prijzen en awards

Erfgoedtalentprijzen

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed organiseert sinds 2017 de prijsuitreikingen voor jonge erfgoedprofessionals voor zowel het Museumtalent als het Monumententalent van het jaar. Het zijn aanmoedigingsprijzen voor jonge professionals tot en met 31 jaar, ingesteld door de minister van OCW. Doel is talent binnen de monumenten- en museumsector in de schijnwerpers te zetten.
Daarnaast stimuleren de prijzen het denken over kennisoverdracht en verjonging in het werkveld dat te maken heeft met uitdagingen als vergrijzing, vernieuwing en diversiteit. De prijs bevordert de verbinding van generaties in de erfgoedsector en genereert positieve (publicitaire) aandacht voor cultureel erfgoed en jonge professionals.

Eelco van der Lingen, directeur Mondriaan Fonds, met Museumtalent 2021 Setareh Noorani. Foto: Paul Tolenaar

Het Mondriaan Fonds financierde tot en met 2021 de erfgoedtalentprijzen in het kader van talentontwikkeling: de winnaar ontving een persoonlijk ontwikkeltraject ter waarde van € 7.000 en de 2 overige finalisten € 3.000 voor een persoonlijk ontwikkeltraject.

Setareh Noorani

Museumtalent 2021

Setareh Noorani is winnaar van de Museumtalentprijs 2021. Noorani onderscheidt zich door programma’s te ontwikkelen met nieuwe perspectieven vanuit zorgvuldig theoretisch onderzoek. Noorani maakt deel uit van het experimentele collectief Zenevloed en leidt het meerjarige onderzoeksproject Collecting Otherwise bij Het Nieuwe Instituut.

Volgens de jury weet Setareh Noorani een breed palet projecten uit te voeren, niet alleen bij Het Nieuwe Instituut, maar ook als zelfstandige en draagt zij actief bij aan de ontwikkeling van het veld. Zij speelt klakkeloos in op actualiteiten en weet die te verweven met theorie en praktijk. Als erfgoedprofessional verwacht de jury dat Noorani komende jaren zal bijdragen aan een brede ontwikkeling van het erfgoedveld en de museale sector specifiek.

De andere 2 finalisten zijn Lizanne Gille (junior conservator Spoorwegmuseum) en Marieke Koppelmans (programmamanager en lid van managementteam van het Limburgs Museum) ontvingen eveneens een cheque voor een naar eigen wens in te vullen ontwikkelingstraject.

ID: Ankie Petersen poserend in een kerk, gekleed in een rood pak.
Ankie Petersen winnaar Monumententalent 2021.

Monumententalent 2021

Ankie Petersen is winnaar van de Monumententalentprijs 2021. Petersen (Ministerie van Defensie / zelfstandige) onderscheidt zich als een professional die in het werk constant nieuwe verbindingen zoekt tussen werelden en werkvelden die elkaar normaal gesproken niet zo gauw raken. Petersen combineert het zelfstandig ondernemerschap onder de noemer OLDNEWS Agency met een parttime dienstverband bij de Landmacht op het gebied van erfgoedbescherming in crisistijd.

Volgens de jury is Petersen ‘spot on’ deze tijd: een inspirerend talent en durft buiten de gebaande te opereren. Ze heeft impact met wat ze doet. En of het nu is in de wereld van Defensie of die van kerken, Petersen slaagt erin beweging en energie te krijgen op plekken waar dit niet vanzelfsprekend of eenvoudig is. Petersen is een voorbeeld voor de moderne erfgoedprofessional, opererend in een nog vrij onderbelicht en onontdekt hoekje van de sector.

De andere twee finalisten Ariadne Onclin (Gemeente Almere) en Tom Huizer (De Groene Grachten) ontvingen eveneens een cheque voor een naar eigen wens in te vullen ontwikkelingstraject.

Archeologietalent 2020 Jesper de Raad
Archeologietalent 2020 Jesper de Raad

Archeologietalent 2020

Jesper de Raad is de winnaar van de Archeologietalentprijs, die in 2020 voor het eerst werd uitgereikt. De Raad onderscheidt zich niet alleen in zijn vele praktische bijdragen aan de publieksarcheologie en aan community archaeology maar ook in zijn vele initiatieven jonge erfgoedprofessionals duurzaam te vernetwerken, niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland. Groot is zijn inzet in een waaier aan activiteiten, van de Nationale Archeologiedagen tot de Archeonacht. Onmisbaar is zijn inzet voor de Brabantse Erfgoedbende en de Archeologische Vereniging Kempen- en Peelland.

De andere twee finalisten Rob van Haarlem (een van de twee directeuren van Tijdlab) en Marlyn Everink (Stichting ArcheoHotspots) ontvingen eveneens een cheque voor een naar eigen wens in te vullen ontwikkelingstraject.

Susan Lammers (rechts) reikt de trofee uit aan Boukje Schaap (links), winnaar Museumtalent 2019, tijdens het Museumcongres in Kerkrade. Foto: Tetsuro Miyazaki
Susan Lammers (rechts) reikt de trofee uit aan Boukje Schaap (links), winnaar Museumtalent 2019, tijdens het Museumcongres in Kerkrade. Foto: Tetsuro Miyazaki

Museumtalent 2019

Boukje Schaap, projectleider bij Museum Catharijneconvent in Utrecht, is het Museumtalent van 2019. De prijs werd tijdens het Nationaal Museumcongres in Kerkrade uitgereikt. De jonge projectleider ontvangt de prijs voor haar cruciale rol bij het succes van de samenwerking ‘Grootste Museum van Nederland’, waarbij zij zich richtte op de toegankelijkheid van een breed publiek aan religieus erfgoed door het hele land heen en de participatie van vele vrijwilligers. De andere twee finalisten, Richard Kofi, tentoonstellingsmaker bij het Nationaal Museum van Wereldculturen (o.a. Tropenmuseum in Amsterdam), en Anouk Heesbeen, publiekscoördinator bij Museum de Lakenhal in Leiden, ontvingen een cheque voor een buitenlandse congresreis.

Davida de Hond, programmamaker bij het CODA Museum in Apeldoorn, was het Museumtalent van 2018, en Museumtalent van het jaar 2017 was kunsthistoricus Imara Limon.

Vragen & contact

Vragen over de talentprijzen? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Caroline Soons

Meer :