Activiteiten

Essaybundel #16: Scratching the Surface. Een verkenning van graffiti en streetart

Op 1 november  verschijnt er een nieuwe essaybundel in de reeks van het Mondriaan Fonds. De bundel Scratching the Surface. Een verkenning van graffiti en streetart is opgebouwd uit zeven essays, geschreven door Daniël de Jongh, Lene ter Haar, Robert Kaltenhäuser, Javier Abarca, Stephen Burke, Raenys Martis, Ana Maria Hernandez en Robin Vermeulen. De auteurs nemen je mee in hun professionele en persoonlijke ervaring met graffiti en streetart en bieden zo een gevarieerd beeld van de rijkdom van het veld én de potentie. De diversiteit in de posities en perspectieven van de auteurs zorgt voor meer dan genoeg ruimte voor verdere discussie. 

Deze essaybundel maakt deel uit van een langlopend onderzoekstraject binnen het Mondriaan Fonds, gericht op hoe de kunstvormen streetart en graffiti binnen het huidige subsidiesysteem kunnen passen. Onderzoekstrajecten zoals deze zijn essentieel om het blikveld en de kennis van het fonds te verbreden en te verdiepen.

Scratching the Surface is nummer 16 in de essayreeks van het Mondriaan Fonds en verschijnt zowel in het Nederlands als het Engels met ondersteunend beeldmateriaal. Uitgeven door het Mondriaan Fonds in samenwerking met Jap Sam Books, gedrukt door NPN Drukkers en vormgegeven door Studio Janneke Hendriks.

Vanaf 1 november is de bundel Scratching the Surface verkrijgbaar bij Jap Sam Books.

Op vrijdag 1 november is de boeklancering om 15.00 uur bij Pennings Foundation in Eindhoven.
Voertaal:
Engels.

Tijdens deze middag gaan we dieper in op de kunstvormen graffiti en streetart, te midden van de fotografietentoonstelling With One Eye Open van curator Jasper van Es.

Van graffiti tot murals en streetart: hoe verhouden deze uitingen zich tot elkaar? Hoe toon je graffiti in een museum? Welke plaats neemt streetart in ten opzichte van de canonieke kunsten? Wanneer voegt een productie echt iets toe aan een plek en hoe kunnen we deze waarderen als artistiek onderscheidend?

Met schrijvers van deze nieuwe publicatie en spelers uit het veld, waaronder Javier Abarca en Mick La Rock, gaan we in op de verhouding van graffiti, streetart en beeldende kunst en hoe makers van deze disciplines zich verhouden tot het subsidiesysteem.

Geïnteresseerden zijn van harte welkom, graag even aanmelden via de onderstaande button.