Nieuwsupdate 20 mei 2020: I.v.m. de gevolgen van covid 19 is de beeldende kunst biënnale uitgesteld tot 2022.
Melanie Bonajo is de kunstenaar die Nederland zal vertegenwoordigen tijdens de Biënnale van Venetië in 2021. Een breed samengestelde internationale jury maakte een selectie uit een longlist van kunstenaars en curatoren die zich voor eerdere edities van de biënnale aangemeld hebben. De geselecteerden werden uitgenodigd om binnen korte tijd een globaal plan in te dienen. Een maand later zijn de plannen aan de jury gepresenteerd, waarna deze unaniem besloot dat Bonajo Nederland mag gaan vertegenwoordigen. Bonajo werkt samen met een curatorenteam bestaande uit Orlando Maaike Gouwenberg, Geir Haraldseth en Soraya Pol. Het werk van Bonajo zal te zien zijn in de Chiesetta della Misericordia in de Venetiaanse wijk Cannaregio.
Bij haar keuze lette de jury onder andere op de kwaliteit van het werk en de impact die het zal hebben op het internationale toneel van de Biënnale van Venetië. De jury heeft er alle vertrouwen in dat Bonajo een presentatie kan neerzetten die imponeert en inspireert.
De juryleden voor de Nederlandse inzending 2021 zijn: Kate Bush (curator Tate Modern), Stijn Huijts (directeur Bonnefantenmuseum), Hicham Khalidi (directeur Jan van Eyck Academie), Franziska Nori (directeur Frankfurter Kunstverein), Ugochukwu-Smooth Nzewi (curator MoMA – Museum Of Modern Art New York), Fatos Üstek (directeur Liverpool Biënnale), Rieke Vos (curator Het HEM) en voorzitter zonder stemrecht Eelco van der Lingen (directeur Mondriaan Fonds).
Voor de biënnale zal Bonajo een nieuwe film maken, die te samen met een publicatie wordt gepresenteerd in een veelomvattende setting. Uit het plan van Bonajo:
‘In Venetië eist Bonajo het lichaam op en haalt het uit de klauwen van het kapitalisme. Mel* neemt je op in The New Intimacy Movement. Ze daagt je uit om het lichaam opnieuw te erkennen en verkennen als middel voor connectie, intimiteit, aanraking en veiligheid. Je wordt meegevoerd in avonturen die alle zintuigen prikkelen; feeling is a form of intelligence, think through touch.’
Locatie Nederlands paviljoen in 2021
Eerder kondigde het Mondriaan Fonds aan voor de Nederlandse inzending in 2021 een locatie in de stad te zullen zoeken. Uit een aantal mogelijke opties koos Bonajo voor de Chiesetta della Misericordia, een ontwijde kerk uit de dertiende eeuw, die wordt verhuurd voor tentoonstellingen en evenementen. Directeur Eelco van der Lingen verheugt zich: ‘Een spannende kunstenaar op een spannende plek. De Chiesetta della Misericordia is een weelderig gebouw middenin de stad. Ik kijk ernaar uit hoe dat zich gaat verhouden tot het weelderige oeuvre van Melanie Bonajo.’ Het Mondriaan Fonds wil in 2021 eenmalig uit het Rietveld Paviljoen en de Giardini trekken omdat Van der Lingen een nieuw ijkpunt wil markeren voor de toekomst. Hij zei daarover: ‘Het is voor ons goed om voor een keer uit deze comfortzone te stappen en om te kijken welke vrijheid het oplevert als we buiten de muren van het paviljoen treden. Dit geeft de Nederlandse inzending ook de kans tot een plan te komen waarbij geen rekening gehouden hoeft te worden met de context van Rietveld, het paviljoen of de Giardini.’ Het Mondriaan Fonds heeft Estland uitgenodigd om in 2021 het Rietveld Paviljoen in de Giardini te gebruiken.
Over Melanie Bonajo
Melanie Bonajo maakt films over de ontwikkeling en samenhang tussen intimiteit, technologische vooruitgang, stigmatisering rond gender en gelijkheid, feminisme, ecologie en gevoelens van vervreemding. In experimentele documentaires gebruikt Bonajo humor en ‘staged situations’ om gemeenschappen uit te lichten die zich in de marges van de samenleving bevinden door culturele uitsluiting of illegaliteit. De films worden gepresenteerd in installaties die in nauwe samenwerking met ontwerper Théo Demans zijn ontworpen. Verder maakt Bonajo boeken, performances, muziek en events. De komende maanden wordt het plan voor de presentatie in Venetië verder uitgewerkt.
Het werk van Melanie Bonajo was eerder onder meer te zien in Palais de Tokyo in Parijs (2019), Stedelijk Museum Amsterdam (2019/20), Bonnefantenmuseum in Maastricht (2018), Riga International Biennial of Contemporary Art (2018), Frankfurter Kunstverein (2017) en Tate Modern in Londen (2017).
Het Mondriaan Fonds
Het Mondriaan Fonds, het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed, is verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending naar de Biënnale van Venetië. De presentatie wordt gefinancierd uit het internationale budget dat het fonds ontvangt van het ministerie van OCW. Voor de inzending van 2021 is gekozen voor een radicaal andere procedure dan de open call van de afgelopen jaren. Na afloop van de editie 2021 zal het fonds de verschillende opties onder de loep nemen en een nieuwe procedure ontwikkelen voor de toekomst.
De Biënnale van Venetië gaat naar verwachting in mei 2021 van start.
*mel is het persoonlijk voornaamwoord dat Melanie Bonajo gebruikt voor een niet exclusief mannelijke of vrouwelijke genderidentiteit.