Vorige maand vond de jaarlijkse Oriëntatiereis plaats. Een groep van kunstenaars, curatoren en kunstbeschouwers verkenden van 9 t/m 21 oktober de kunst- en cultuursector van Portugal (Lissabon, Porto) en Spanje (Valencia, Bacelona, Madrid). Alex de Vries, Carlijn Diesfeldt, David Maroto, Esther van Rosmalen, Musoke Nalwoga en Sarah Rose Guitian Nederlof zijn via het Mondriaan Fonds geselecteerd om deel te nemen aan deze reis. Vanuit het Mondriaan Fonds zelf gingen Eelco van der Lingen (directeur Mondriaan Fonds) en Haco de Ridder (senior projectmedewerker relaties buitenland) mee.
Esther van Rosmalen (kunstbeschouwer) vertelt over haar deelname aan de reis:
‘Twee weken van inspiratie, geweldige mensen ontmoeten, interessante plaatsen zien en veel leren over de kunstwereld in deze twee landen en de steden Porto, Lissabon, Madrid, Barcelona en Valencia. Heel interessant om meer te leren over de manieren van werken, de strategieën, de connecties, de onderwerpen en focussen die zo relevant zijn om vanuit een ander perspectief te ervaren. We kregen de kans om een kijkje te nemen achter de schermen in kantoren en depots en om van directeuren en curatoren te leren hoe zij niet alleen nadenken over hun plaats en rol in hun instituut, maar ook in de maatschappij, zoals bijvoorbeeld bij Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) en Museo CA2M.
Ook bezochten we veel galeries en tentoonstellingsruimten die zeer specifiek zijn in hun locatie, manier van werken, filosofie of positie. Deze ontmoetingen zijn net zo waardevol, zoals met The Green Parrot (Barcelona), Kunsthalle Lissabon en Galeria Municipais de Lisboa. Het zijn er te veel om op te noemen, voor nu slechts een paar: Fundação de Serralves, Nuno Centeno, Mirá Espacio de Arte, Aveline de Bruin, Vera Appleton, TBA21, IVAM Institut Valencià d’Art Modern, Fundació Per Amor a L’Art en Bombas Gens.’
Over de Oriëntatiereis
Het Mondriaan Fonds organiseert elk jaar i.s.m. de Danish Arts Foundation, de Zwitserse Pro Helvetia en het Belgische Kunstenpunt de Oriëntatiereis. Deze reizen worden sinds 2004 georganiseerd. Het programma bestaat uit bezoeken aan musea, presentatie-instellingen/kunstpodia, galeries, artist-in-residence plekken en ontmoetingen met kunstenaars, verzamelaars en lokale sleutelfiguren in de verschillende steden. Het doel van de reis is om kennis op te doen, te netwerken en visieverbreding stimuleren omtrent hedendaagse kunst in buitenlandse regio’s die interessante kansen bieden.
Curatoren, kunstbeschouwers en beeldend kunstenaars kunnen zich aanmelden voor de reis via een open oproep. Het fonds selecteert twee kunstenaars en vier curatoren en kunstbeschouwers om aan de reis deel te nemen.
Sinds 2009 houden de deelnemers van de reis een blog bij. Op de blog is de reis van dag tot dag te volgen.
Eerdere reizen
Verenigde Arabische Emiraten en Pakistan (2019), Zuid-Afrika en Zimbabwe (2018), Verenigde Staten en Cuba (2017), Iran en Armenië (2016), Chili en Colombia (2015), Korea en Japan (2014), Estland, Litouwen, Polen, Slowakije en Hongarije (2013); Indonesië en China (2012); Mali, Senegal en Marokko (2011); Nigeria, Turkije en Mali (2010); Brazilië, Argentinië en Peru (2009); Bangladesh, India, Verenigde Arabische Emiraten (2008); Mexico, Curaçao (2007); Senegal, Zuid-Afrika (2006); China (2005) en het Midden-Oosten (2004).
Ben je geïnteresseerd in de oriëntatiereis van 2023? Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de volgende reis.