Lesa e mensahe akí na Papiamentu (pdf) òf Papiamento (pdf).
Lesa e mensahe aki den Papiamentu (pdf) of Papiamento (pdf).
De toekenningen van de tweede ronde van de Open Oproep Herdenkingsjaar Slavernijverleden van het Mondriaan Fonds zijn bekend. 52 initiatieven ontvangen een bijdrage. Allemaal besteden ze op eigen manier aandacht aan het Nederlands slavernijverleden. De activiteiten zullen plaatsvinden in en rondom het Herdenkingsjaar dat loopt van 1 juli 2023 tot en met 1 juli 2024.
Op 24 april 2023 sloot de tweede ronde van de Open Oproep Herdenkingsjaar Slavernijverleden van het Mondriaan Fonds. Ruim 160 aanvragen zijn in deze ronde aan een onafhankelijke commissie voorgelegd. De adviescommissie beoordeelde de aanvragen volgens de gestelde criteria. Daarnaast speelden de diversiteit aan projecten, regionale spreiding en een evenwichtige verdeling tussen de verschillende soorten projecten een rol in de beoordeling. De commissie is tot het advies gekomen om projecten van de volgende aanvragers een bijdrage toe te kennen:
Antoine Deul, Brandy Sanmoeradi, Chandra Frank (duo met Lynnée Bonner), Darkmatter Collective, Eternity Percussion, Floor Tinga (duo met Milouska Meulens), Friedrich van der Hans, Georges Senga, Het Volksoperahuis, Holland Baroque, Ida Does, Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Joss Umuganwa, Kitchell Samuel, Lynnée Bonner (duo met Chandra Frank), Mart Radio, Maurice Lede, Milouska Meulens (duo met Floor Tinga), Moria, Museum Sophiahof, Nationaal Archeologisch-Antropologisch Memoriebeheer, Peggy Gemerts, Podium Mozaiek, Rachel Rumai, Raynel Cecilia, Razia Barsatie (duo met Sarojini Lewis), Rebecca Baatjes, Romana Vrede, Rose stories, Rovendley Welvaart, Sabrina Sugiarto, Sarojini Lewis (duo met Razia Barsatie), Sigviana Francisca, Sithabile Mlotshwa, Skor Kòrsou, Stedelijk Museum Alkmaar, Stichting Bibliotheek Utrecht, Stichting Blue Passaat, Stichting Eduza, Stichting LM Publishers, Stichting Ocean Film Productions, Stichting Parea, Stichting Schouwburg Aruba, Stichting Tong Tong, Stichting voor Surinaamse Genealogie, Stichting Wooko Makandie, Suriname Museum, Tim Ramautar, Untold, Vernon Chatlein, What You See Festival, Yuki Gómez Asami.
De plannen van de gehonoreerde aanvragen variëren in vorm van film tot tentoonstelling, boeken, installatiekunst en podcast. Ook de onderwerpen en doelgroepen van de plannen zijn uiteenlopend.
Zo werken Sarojini Lewis & Razia Barsatie samen aan een nieuwe installatie over persoonlijke verbintenissen met de Hindostaanse Surinaamse cultuur. In de theatervoorstelling ‘Kwasi & Yaw’ van Eternity Percussion staan de Afrikaanse percussie, cultuur en tradities centraal die door het slavernijverleden een unieke vorm hebben gekregen in zowel Suriname als in Nederland. Antoine Deul onderzoekt voor zijn boek ‘Reparations een zoektocht naar rechtvaardigheid en verzoening’ de historische context met betrekking tot financiële compensatie en andere vormen van herstelbetalingen. En de publicatie ‘LAB_Volume One’ van Friedrich van der Hans gaat over het Arubaanse carnaval ter archivering en documentatie van Aruba’s cultureel erfgoed en de Afro-Caribische invloed in dit erfgoed.
Over de Open Oproep Herdenkingsjaar Slavernijverleden
Als onderdeel van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden stelt de Rijksoverheid budget beschikbaar voor activiteiten en initiatieven rondom het herdenken en vieren van de afschaffing van de slavernij en/of activiteiten en initiatieven die een bijdrage leveren aan kennis en bewustwording over het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in het heden. Het Mondriaan Fonds ontving in totaal 3 miljoen euro om activiteiten tijdens het Herdenkingsjaar te ondersteunen van zowel instellingen als individuen en kleine lokale initiatieven die gevestigd zijn in het Koninkrijk der Nederlanden (Nederland, Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius). Dit bedrag is verdeeld over twee aanvraagrondes. In totaal werden 106 projecten toegekend. Een totaaloverzicht van de toekenningen uit de eerste ronde van deze open oproep vind je hier.