“How do you feel when your body says Yes?”- melanie bonajo zet aanraking met wederzijdse toestemming in als krachtig middel tegen de moderne eenzaamheidsepidemie
Het Nederlands Paviljoen op de 59ste internationale kunstbiënnale van Venetië werd op donderdag 21 april officieel geopend door directeur-generaal Cultuur & Media Barbera Wolfensberger van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De Nederlandse inzending When the body says Yes is een nieuwe video-installatie van melanie bonajo waarmee de kunstenaar, filmmaker, seksuologisch bodyworker, somatisch sekscoach en pedagoog, knuffelworkshopbegeleider en activist reflecteert op de betekenis van aanraking en intimiteit.
When the body says Yes volgt een groep mensen die op hun pad naar zowel persoonlijke als collectieve harmonie intieme verhalen delen en deelnemen aan workshops en sociale touch-tutorials. De film wordt getoond in een zacht, sensueel en kleurrijk landschap, ontworpen door bonajo in samenwerking met scenograaf Théo Demans. De installatie kwam tot stand in opdracht van het Mondriaan Fonds, het publieke fonds voor beeldende kunst en erfgoed. De curatoren zijn Orlando Maaike Gouwenberg, Geir Haraldseth en Soraya Pol. Het werk maakt deel uit van bonajo’s langlopende onderzoek naar intimiteit in een wereld die de kunstenaar meer en meer als vervreemdend en gecommercialiseerd ervaart. bonajo zegt dat aanraking met wederzijdse toestemming een krachtig middel kan zijn tegen wat de kunstenaar beschouwt als ‘de moderne eenzaamheidsepidemie’.
melanie bonajo: “Een ‘Ja’ en een ‘Nee’ leren voelen in je lichaam is een van de fundamenten van de somatiek. Door vertrouwen op te bouwen, safe spaces te creëren, eigenwaarde te herstellen en ons lichaam te ervaren, leren we hoe fysieke toestemming aanvoelt. In When the body says Yes gaat een groep internationale genderqueer personen dieper in op seksualiteit voorbij het westerse perspectief – wat betekenen onze genitaliën voor ons en voor anderen – en verkennen zelfexpressie als healing, genezing. Ken jij de gevoelens die horen bij jouw ‘nee’? Hoe voel je je wanneer je lichaam ‘ja’ zegt?”
Eelco van der Lingen, directeur van het Mondriaan Fonds: “De oorsprong van When the body says Yes dateert van vóór de coronapandemie, een mentaal moeizame periode waarin mensen continu verteld werd afstand van elkaar te houden. Voor velen was dit een zware opgave in toch al angstige tijden. Nu we de pandemie achter ons gaan laten doet de mogelijkheid zich voor om opnieuw te kijken naar hoe we willen omgaan met intimiteit en intermenselijke verhoudingen. bonajo biedt een perspectief waarbij wederzijds respect de basis is voor een alternatieve insteek, weg van ingesleten en verouderde, maar nog steeds dominante patronen.”
Namens staatssecretaris Gunay Uslu, sprak directeur-generaal Cultuur en Media Barbera Wolfensberger bij de opening van het Nederlands paviljoen over de kracht en het belang van kunst en cultuur: “Kunst en Cultuur brengt ons samen, verbindt ons, inspireert ons, prikkelt ons en biedt ons nieuwe verhalen en perspectieven.”
Uitzonderlijke locatie Nederlands Paviljoen
Voor de biënnale van 2022 besloot het Mondriaan Fonds te breken met de traditie en de Nederlandse inzending te presenteren op een andere locatie, de Chiesetta della Misericordia, een ontheiligde 13de-eeuwse kerk in de wijk Cannaregio. Het Mondriaan Fonds nodigde Estland uit om tijdens deze editie van de biënnale het Rietveldpaviljoen te gebruiken.
De tentoonstelling is geopend voor het publiek t/m 27 november 2022.
Voor meer informatie ga naar www.dutch-pavilion.com
|