Mentoring

Koen Delaere

Hoewel Delaere zich voornamelijk manifesteert als schilder, heeft hij ruime ervaring met wat je zou kunnen benoemen als een uitgebreide schilderkunst ('expanded painting'). Hierbij maakt hij naast verf en doek gebruik van uiteenlopende middelen zoals druktechnieken, digitale media, fotokopieresultaten, keramiek en performance, alsook van uiteenlopende materialen als uv-inkten, olieverf, lichtgevoelige chemicaliën, beton et cetera.

Work field: Beeldend kunstenaar Website: www.koendelaere.nl More Mentoring

 

“Belangrijk is dat je een werkbaar model vindt voor jezelf waarbinnen je eigen kwaliteiten maximaal inzetbaar zijn. Zowel binnen het maken van je werk als bij het naar buiten treden.”

Koen Delaere (1970, Brugge, België) woont en werkt in Tilburg. Zijn werk is in ruime mate te zien geweest in Europa, Brazilië, de Verenigde Staten en Japan. Hij heeft deelgenomen aan tentoonstellingen bij W139 Amsterdam, Cell Project Space Londen, Van Horn Gallery Düsseldorf, Mike Weis Gallery New York, Halsey McKay East Hampton, Christian Larsen Gallery Stockholm, Gebr. Lehmann Galerie Dresden, Mis São Paulo en het Centraal Museum Utrecht. In 2016 en 2017 deed hij projecten in Los Angeles, Mallorca en Abu Dhabi. Hij had solotentoonstellingen in onder andere De Pont Tilburg, Vleeshal Middelburg, Galerie Gerhard Hofland Amsterdam, Rod Barton Gallery Brussel en Autocenter Berlijn. In 2007 was hij de winnaar van de prestigieuze Wolvecampprijs voor schilderkunst. Hij was als docent verbonden aan de Fine Art Department ArtEZ in Arnhem en MFA St. Joost ’s-Hertogenbosch. Hij geeft nu les aan de Academie voor Beeldende Vorming Fontys Tilburg. Hij is ook een van de oprichters van Whatspace, een kunstenaarsinitiatief dat de afgelopen jaren exposities, performances, lezingen en projecten heeft georganiseerd zonder vaste ruimte. Van 2014-2016 was hij de curator beeldende kunst voor het Incubate festival.

Hoewel Delaere zich voornamelijk manifesteert als schilder, heeft hij ruime ervaring met wat je zou kunnen benoemen als een uitgebreide schilderkunst (‘expanded painting’). Hierbij maakt hij naast verf en doek gebruik van uiteenlopende middelen zoals druktechnieken, digitale media, fotokopieresultaten, keramiek en performance, alsook van uiteenlopende materialen als uv-inkten, olieverf, lichtgevoelige chemicaliën, beton et cetera. Hij hoort bij een generatie kunstenaars met een hernieuwde belangstelling voor formalisme en de mogelijkheden van abstractie en expressie van schilderkunst binnen een hedendaagse ‘genetwerkte context’. Om nu een kunstenaar te zijn heb je nieuwere gecompliceerde en gecombineerde relaties nodig tussen kunst en leven: relaties tussen
publieke en persoonlijke domeinen, en tussen individuele en collectieve activiteiten.

Koen Delaere over mentoring
Ik heb zowel binnen mijn eigen beeldende werk, als docent en als organisator van projecten ervaring met het samenwerken en begeleiden van jonge kunstenaars. Belangrijk is dat je een werkbaar model vindt voor jezelf waarbinnen je eigen kwaliteiten maximaal inzetbaar zijn. Zowel binnen het maken van je werk, als bij het naar buiten treden. Samenwerken kan hierin een belangrijke rol spelen; of dat nu is door bedrijven en instellingen in te zetten met betrekking tot de productie van nieuwe werken, of door samen te werken met galeriehouders en podia voor de presentatie van de werken. Aan de andere kant zul je zelf het initiatief moeten houden, controle over wat je doet en laat zien. Je moet zorgen voor de input die nodig is om jezelf te ontwikkelen, je moet van alles zelf uitzoeken, hoe je omgaat met materialen, je moet zelf een netwerk opbouwen van bevriende kunstenaars, curatoren, verzamelaars, etc. Hoe zorg je dat er geld binnenkomt, hoe vind je een balans tussen dingen die je moet doen en dingen die je wilt doen. Waar wil je terechtkomen met je werk. Het is zo’n mooi en groot gebied waarin je kunt onderzoeken en ronddwalen, waarin zoveel te ontdekken valt.