Sinds hij als negenjarige doodsbang was zelf geïnfecteerd te raken door het virus van zijn computer (386) is Philip Schütte gefascineerd gebleven door de psychische, fysieke en sociale impact van het digitale op onszelf. Destijds was Schüttes angst uiteraard het resultaat van zijn onwetendheid over wat een computer was, laat staan wat de grenzen ervan waren, maar inmiddels is deze angst wel degelijk realiteit. De steeds toenemende mate waarin algoritmen onze wereld en dagelijkse perceptie ervan vormgeven, hoe we ons denken en ons zelfbeeld laten beïnvloeden en hoe techno-politieke geletterdheid zijn stempel drukt op de maatschappelijke verhoudingen, zijn vraagstukken die Schüttes visie op de wereld en kunst zijn gaan bepalen. Zijn doel als kunstenaar is onder meer bij te dragen aan de wederzijdse verzoening tussen de mens en het algoritmische materialisme.
De meeste van Schüttes werken hebben een digitaal karakter, zijn zelf beeld-creërend/-genererend, bewegen, en zijn vaak ook bewust publiekelijk of online geënsceneerd. Zo ook het voor Prospects & Concepts gerealiseerde ‘SUN’ waarin Schütte de bezoeker in staat stelt de zon te besturen. (SH)
Philip Schütte (1980)
woont/werkt in Amsterdam
opleiding (kunst:) Bellas Artes; Gerrit Rietveld Academie; KABK; (psychologie/methodologie:) Universiteit van Amsterdam;Columbia University