Het Nederlands Zilvermuseum heeft samen met Museum Boijmans Van Beuningen, Gemeentemuseum Den Haag en het Drents Museum een belangrijke particuliere zilververzameling aangekocht, de Collectie Krekel. De complete verzameling bestaat uit ongeveer 140 stukken en bevat representatieve voorbeelden van toonaangevende ontwerpers, zilversmeden en fabrikanten uit de periode 1880-1940, zoals de ateliers van Begeer en Van Kempen, Josef Hoffmann, Jan Eisenloeffel en Charles Rennie Mackintosh. Alle belangrijke stromingen en momenten uit deze decennia, waaronder Bauhaus, de Wiener Werkstätte en de Arts & Crafts-beweging, zijn vertegenwoordigd.
De collectie is over een periode van 45 jaar bijeengebracht door Annelies Krekel. Zij nodigde vier musea met een zilvercollectie uit om in overleg een keuze te maken uit de met zorg opgebouwde verzameling. De collectie heeft een grote cultuurhistorische waarde, mede door het onderzoek en de publicaties van Krekel en door de aanwezigheid van archiefmateriaal in het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Interessant is ook dat de musea gezamenlijk optreden bij de (digitale) presentatie van de collectie en naar elkaar verwijzen, zo blijft de collectie in zijn geheel herkenbaar en is zij goed zichtbaar.
Het Mondriaan Fonds heeft met een Bijdrage Incidentele Aankopen bijgedragen aan de objecten die door het Nederlands Zilvermuseum zijn aangekocht. Marcel Teheux, directeur Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven: “De steun van het Mondriaan Fonds was ver boven verwachting, waardoor we meer objecten uit de Collectie Krekel konden aankopen dan we aanvankelijk dachten. Alle objecten die van groot belang zijn voor de Collectie Nederland.”
Naast het fonds hebben de Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar Fonds 31 en haar BankGiro Loterij Aankoopfonds en de BankGiro Loterij bijgedragen aan de aankoop van de Collectie Krekel.
Bijdrage Mondriaan Fonds: € 25.000