Het Gemeentemuseum Den Haag verwerft een unieke noppenbeker uit de vroeg zestiende eeuw. Het gaat om een groenkleurig ‘Waldglas’, hoogstwaarschijnlijk vervaardigd in een glasblazerij in Duitsland. Het glas is in Nederland voorzien van bijzondere inscripties, zoals namen, symbolen en spreuken, die de eeuwenoude traditie van het met elkaar drinken en toosten tot leven wekken. De wereld telt niet meer dan een handvol gaaf gebleven exemplaren als deze drinkbeker.
Een noppenbeker was in de 15de en 16de eeuw algemeen in gebruik in West-Europa. De verticaal verspringende rijen noppen onder de rand verschaften de drinker meer grip op het glas. Het zijn de vele inscripties die het exemplaar van het Gemeentemuseum uniek maken. Bovendien is het object bijna negentien centimeter hoog, wat uitzonderlijk groot is in vergelijking met glazen van hetzelfde tonvormige model in andere museale collecties.
Museumdirecteur Benno Tempel: “Het object is eeuwenoud maar opvallend gaaf. Al die tijd moet het zorgvuldig zijn gekoesterd. Voor de Collectie Nederland is het een prachtige aanwinst, die veel zegt over onze ceremoniële en sociale tradities.”
Bijdrage Mondriaan Fonds: € 37.500