Kunstroute in de Arnhemse wijk Schuytgraaf
Productiehuis PlaatsmakenHet Mondriaan Fonds steunt de realisatie van de permanente Kunstroute Schuytgraaf in Arnhem waar tenminste 5 kunstwerken, verspreid over de gelijknamige wijk, te zien zullen zijn. De Arnhemse curator Fleur Junier kreeg van Plaatsmaken de opdracht vorm te geven aan de inhoud van de kunstroute. Dialoog en verbinding met de omgeving en haar bewoners zullen hierin centraal staan.
Voor de route werden kunstenaars Larissa Esvelt, Arash Fakhim, Femke Herregraven, Keiko Sato en Rob Voerman gevraagd een publiek werk te maken. Allen komen uit de omgeving van Arnhem en reageren op de unieke kenmerken van de wijk: de jonge identiteit, de landschappelijke ligging en de rijke geschiedenis.
De kunstwerken
Rob Voerman maakt voor de kunstroute een uitkijktoren die uit de toekomst lijkt te komen en waar vanuit verschillende perspectieven van het landschap en de wijk te zien zijn. Keiko Sato neemt haar publiek mee naar de geschiedenis van de omgeving; archeologische vondsten en de Tweede Wereldoorlog komen samen in een verborgen schuilplaats. In de kanovijver verschijnt het werk van Larissa Esvelt: een mysterieuze waternymf gemaakt van keramiek in de kleuren van het water. Ze kijkt dromerig uit over de wijk. Arash Fakhim maakt een opvallend kunstwerk van groot formaat: een knalblauwe sculptuur, een uitbundige, driedimensionale krabbel, waarmee hij reageert op het keurig ingerichte landschap. Femke Herregraven initieerde een educatief project in samenwerking met de basisscholen van Schuytgraaf. Leerlingen uit de groepen 5 en 6 fantaseerden over de toekomst van de wijk. Hun ideeën en visies komen samen in bijzondere tijdscapsules die begraven worden in de wijk. De plek wordt gemarkeerd door verschillende sculpturen die een speelgaard afmaken.
Naast kunst wordt de route ondersteund door poëzie met teksten van schrijvers en dichters uit de regio. De kunstroute is vanaf 2024 te bewandelen.