Literatuurmuseum verwerft collectie Frans Erens
Literatuurmuseum Frans ErensFrans Erens was een belangrijke speler binnen de Nederlandse literatuur. Frans introduceerde het werk van Baudelaire in Nederland en correspondeerde met vele belangrijke schrijvers en kunstenaars van zijn tijd. Zo wisselde hij brieven met onder andere Frans Coenen, Albert Verwey, Willem Kloos, Lodewijk van Deyssel, Victor Hugo, Charley en Jan Toorop, George Breitner en Isaac Israëls. Zijn archief, een schatkist van literatuur- en kunstgeschiedenis, is onlangs aangekocht door het Literatuurmuseum.
Frans werd omschreven als meest kosmopolitische schrijver van zijn tijd. Hij was medewerker van De Nieuwe Gids, het door Willem Kloos opgericht tijdschrift waarin veel invloedrijke schrijvers destijds voor het eerst publiceerden. Hij schreef kritieken, essays en ook literair werk voor het tijdschrift. Erens schreef verder verhalenbundels als Dansen en rhytmen (1893) en Literaire meeningen (1928).
Brieven
Veel beschouwingen deelde hij in briefvorm. Hij correspondeerde met andere Nederlandse en Franse schrijvers en kunstenaars over onderwerpen als kerk, kunst, katholicisme en literatuur. Deze brieven zijn nu tentoongesteld in het Haagse museum.
De aankoop van de collectie is ondersteund door het Mondriaan Fonds, Prins Bernard Cultuurfonds, het Jaap Harten Fonds en Stichting dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds.