Restauratie van West Groenlandse kajak
Museum In ’t Houten HuisMuseum In ’t Houten Huis in De Rijp vraagt een bijdrage aan voor de restauratie van een 6 meter lange Groenlandse kajak. De Nederlandse walvisvaart begon in 1612. Groenland was in die tijd een belangrijk jachtgebied voor walvisvaarders. Rijper reders waren actief van 1645 tot 1798. In Noord-Holland waren Amsterdam, de Zaanstreek en De Rijp het meest actief. De Rijp had een belangrijk aandeel in het Nederlandse walvisvaart. In 17de en 18de eeuw werden kajaks door walvisvaarders meegebracht uit de Westkust van Groenland.
Deze Groenlandse kajak in de collectie van Museum In ’t Houten Huis heeft een belangrijke nautische en historische waarde en staat op de lijst van beschermde cultuurgoederen (Collectie Nederland). De kajak werd door Inuit, de oorspronkelijke bewoners van Groenland en Canada gebruikt voor de jacht op walvissen.
Adert Pilkes (directeur Museum In ‘t Houten Huis) over de restauratie:
“Dankzij de subsidie van het Mondriaan Fonds kan het museum de geheimen van de kajak boven water krijgen. Dit topstuk is onlosmakelijk verbonden is met de historie van de Rijper Walvisvaarders en wordt na de conservering op verantwoorde wijze gepresenteerd”.
De laatste conservering van de kajak is in 1993 geweest maar is aan restauratie toe. De komende tijd wordt de kajak dat is gemaakt van drijfhout, zeehondenhuiden en is met baleinen aan elkaar geknoopt gerestaureerd. Zo wordt onder andere de draagconstructie vernieuwd en beschadigingen geconsolideerd om nieuwe beschadigingen te voorkomen.
In het najaar van 2023 organiseert Museum In ’t Houten Huis een tentoonstelling waarin het restauratietraject van de West Groenlandse Kajak wordt belicht.