250 projecten en activiteiten Herdenkingsjaar Slavernijverleden
Het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 liep, stond in het teken van reflectie, erkenning en verbinding. Als onderdeel van dit herdenkingsjaar stelde de Rijksoverheid budget beschikbaar voor activiteiten en initiatieven rondom het herdenken en vieren van de afschaffing van de slavernij en/of activiteiten en initiatieven die een bijdrage leverden aan kennis en bewustwording over het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in het heden.
Het Mondriaan Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie hebben samen 250 projecten en activiteiten kunnen ondersteunen van zowel instellingen als individuen en kleine lokale initiatieven die gevestigd zijn in het Koninkrijk der Nederlanden (Nederland, Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius): van podcasts en tentoonstellingen tot boeken en stadswandelingen. Een kleine greep uit de toekenningen bij het Mondriaan Fonds:
– De tentoonstelling Revolte: in verzet tegen slavernij eert mensen die zich hebben verzet tegen slavernij. Zo krijgt de geschiedenis een gezicht. De tentoonstelling toont kunstwerken en teksten van Serana Angelista, Quentley Barbara, Aspha Bijnaar, Fré Calmes, Monika Dahlberg en Maikel Deekman. Revolte: in verzet tegen slavernij is te zien in de etalage en hal van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, op de Rijnstraat 50 in Den Haag en gemaakt in samenwerking met CBK Zuidoost.
– Kormantse is een historische dansvoorstelling dat de Kromanti (Kumanti) mensen en hun spiritualiteit, erfgoed en cultuur centraal stelt. De reis begint in het Kormantse gebied in Ghana en neemt ons mee langs de leider van opstanden in Haïti, Jamaica, Guyana en Suriname. De voorstelling belicht het immateriële en materiële erfgoed van de zang- en danstradities van de Afrikaanse Surinamers en Curaçaoënaars door de jaren heen. Daarnaast toont het op indrukwekkende wijze de invloed hiervan op het erfgoed en de kunst- en cultuurscene van Nederland.
– Esli Tapilatu ontving een bijdrage voor drie kunstwerken voor drie sleutelplaatsen in de koloniale geschiedenis van Nederland. Het project Tafel van Bezinning is een vervolg van het het kunstwerk Goed Bloed, dat hij maakte voor de manifestatie Bitterzoet erfgoed. Tapilatu concentreert zich op de route die de V.O.C. voer vanuit het voormalig hoofdkwartier vanuit de V.O.C. in Amsterdam, via de post Kasteel de Goede Hoop naar de Oost, naar Banda Neira,
– Kunsthal Rotterdam presenteerde in samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen de tentoonstelling [H]erkennen Herbouwen – Wonderkamers van het Rotterdams koloniaal verleden. De tentoonstelling werd samengesteld door kunstenaar patricia kaersenhout ter gelegenheid van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden met werken van opkomende kunstenaars. Historische objecten uit verschillende museale collecties en archieven van de stad Rotterdam werden zo in vijf wonderkamers op associatieve wijze aan hedendaagse kunstwerken gekoppeld.