Rijksmuseum – Tentoonstelling Slavernij
RijksmuseumHet Rijksmuseum presenteert de tentoonstelling Slavernij, een tentoonstelling over de Nederlandse koloniale periode van de 17e t/m de 19e eeuw. Met deze tentoonstelling richt het Rijksmuseum voor het eerst de blik op slavernij in de koloniale periode in zowel Brazilië, Suriname en het Caribisch gebied, als in Zuid-Afrika, Azië en Nederland zelf.
De tentoonstelling Slavernij stelt tien persoonlijke verhalen centraal. Tien waargebeurde verhalen over mensen die in slavernij leefden en slavenhouders, mensen die zich verzetten en mensen die in slavernij naar Nederland zijn gehaald. Hoe zagen hun levens eruit? Hoe verhielden zij zich tot het systeem van slavernij? Konden zij eigen keuzes maken? In de tentoonstelling zijn objecten te zien uit nationale en internationale musea, archieven en particuliere collecties. De 10 verhalen uit de tentoonstelling worden online gepresenteerd met beeld- en audiofragmenten, animaties, een overzicht van de tentoonstellingszalen en objecten die tot in de kleinste details kunnen worden bekeken.
Rijksmuseum & Slavernij
Ruim 70 objecten in de vaste collectie worden een jaar lang voorzien van een tweede tekstbordje waarin de tot nu toe onzichtbare relatie met slavernij wordt toegelicht. Van toenmalige machthebbers tot de aanwezigheid van mensen van kleur en de manier waarop zij zijn verbeeld. Op deze wijze wordt de meerstemmigheid die achter de objecten schuilgaat getoond. &Slavernij maakt geen onderdeel uit van de tentoonstelling Slavernij, maar wordt gelijktijdig gepresenteerd.