Stedelijk Museum Amsterdam verwerft installatie van Ana Lupas
Stedelijk Museum Amsterdam Ana LupasHet Stedelijk Museum Amsterdam verwerft met steun van het Mondriaan Fonds het werk Coats to Borrow (1989) van Ana Lupas. De installatie brengt een aantal belangrijke thema’s bijeen die haar werk karakteriseren, zoals ‘identiteit’, ‘performativiteit’ en ‘netwerk’. Daarnaast is het ook een bijzonder werk binnen de cultuurhistorische context van Europa, omdat het de periode rond de val van de Muur markeert. Lupas maakte de installatie in Roemenië in 1989, het laatste jaar van het communistische regime van Nicolae Ceaușescu. Het werk is, zoals Ana Lupas zelf zegt, een “act of resistance”.
De installatie bestaat uit 6 handgemaakte jassen, die hangen en liggen op oranje geschilderde metalen meubelstukken, zoals een garderoberek op wieltjes, een bed en een spiegel. Lupas maakte de 6 jassen van oude kledingstukken en textiel en bracht ze in circulatie binnen haar kennissenkring. De jassen werden ook doorgegeven van vrienden op vrienden in verschillende Roemeense steden. Iedereen werd gevraagd diens naam te schrijven of borduren op een etiket aan de binnenkant van de jas. Het geheel van de kledingstukken met namen is het resultaat van de sociale relaties van een groep makers die door de communistische repressie niet in het openbaar in verzet konden komen. “The work is a sort of conspiracy”, zegt de kunstenaar hierover.
Ana Lupas begon in januari 1989 met het maken van Coats to Borrow. Op dat moment had zij de intentie dat de jassen net zo lang zouden blijven circuleren als dat het regime van Ceauᶊescu aan de macht was. Zij kon toen niet vermoeden dat de communistische dictatuur al voor het eind van dat jaar ten val zou komen. Daarom hebben sommige jassen veel labels, en andere alleen een etiket met de naam van de kunstenaar, die alle jassen ook zelf heeft gedragen. Deze vorm van ‘performatieve sculptuur’ – een installatie waarbij het handelen van een groep mensen, een collectief, centraal staat – is kenmerkend voor het oeuvre van Ana Lupas.
Over de kunstenaar
Ana Lupas (1940) is een kunstenaar uit (voormalig) Oost-Europa. In Nederland is ze echter nog niet zo bekend bij het grote publiek. In de jaren 60 begon zij met het maken van textielwerken, happenings en monumentale installaties, die aansloten bij de land art en post-minimal art van die tijd. Lupas had grote invloed op een jonge generatie kunstenaars in Roemenië in de jaren 1970 en 1980, onder meer door de tentoonstellingen die zij organiseerde met het avant-garde collectief dat zij opzette, Atelier 35. De laatste jaren is er internationaal erkenning gekomen voor haar bijdrage aan de hedendaagse kunst en is haar werk aangekocht door musea als Tate Modern, Centre Pompidou, Museion Bolzano, Kunstmuseum Liechtenstein, Erste Foundation Wenen en door internationale privéverzamelaars.
Te zien
Coats to Borrow zal een centrale plaatst innemen in de retrospectieve tentoonstelling van het werk van Ana Lupas die het Stedelijk momenteel voorbereidt voor 2024. De tentoonstelling zal daarna doorreizen naar het Kunstmuseum Liechtenstein, Vaduz.
Na dit retrospectief zal de installatie deel uit gaan maken van de collectieopstelling 1950-1980 getiteld Everyday, Someday and other Stories.