Hieronder vind je een overzicht van de toekenningen van 2019:
Talentontwikkeling
Werkbijdrage Jong Talent
Werkbijdrage Bewezen Talent
Projectinvesteringen beeldend kunstenaars en bemiddelaars
Bijdrage Gastateliers
Vitale collectie Nederland
Bijdrage Incidentele Aankopen
Bijdrage Collectieprogramma’s
Bijdrage Collectiemobiliteit
Bijdrage Beschermd Cultuurgoed
Opdrachten
Bijdrage Opdrachtgeverschap
Presenteren en programmeren
Projectinvestering Instellingen
Bijdrage Meerjarenprogramma’s Musea en overige Erfgoedinstellingen
Bijdrage Meerjarenprogramma’s Presentatie-instellingen
Werkbijdrage Kunstinitiatieven
Experimenteerreglement kunstenaarshonoraria
Bijdrage Publicaties
Bijdrage Mobiel Erfgoed
Bijdrage Restauratie Mobiel Erfgoed
Bijdrage Herdenking Slavernijverleden
Internationale presentaties
Bijdrage Presentatie Buitenland
Stimuleren markt
Bijdrage Kunstbeurzen
Bijdrage Kunstboekenbeurzen
KunstKoopregeling
Samenwerken
Bijdrage Samenwerking Musea
Bijdrage Internationale Samenwerkingsprojecten Erfgoedinstellingen
Open Oproepen
Open Oproep Digitaal Erfgoed
Open Oproep On Campus Tu/e innovation Space
Open Oproep Eigentijds gebruik van ambachten
Werkbijdrage Jong Talent ↑
Bijdrage voor het opzetten van de beroepspraktijk en het ontwikkelen van nieuw werk. Startende kunstenaars kunnen de bijdrage van 19.000 euro voor één jaar aanvragen. Het komende jaar zullen de gehonoreerde aanvragers onder andere werken aan de volgende plannen.
Sam Andrea, Amsterdam
Sam Andrea wil zijn atelierpraktijk voortzetten en een reis maken door de Verenigde Staten die wordt vastgelegd door fotograaf Dennis Erfman. Andrea zal zijn werk presenteren in het Palm Springs Art Museum bij Los Angeles.
Isabelle Andriessen, Amsterdam
Isabelle Andriessen creëert objecten op basis van schimmels en metalen die groeien, zweten of kristalliseren. Met haar objecten onderzoekt ze de versmelting van natuur en (overmatige) menselijke productie. Ze wil haar objecten uitbouwen tot een ecosysteem met een geheel eigen metabolisme.
Rowan van As, Dreischor
Rowan van As wil zijn bijdrage inzetten voor presentaties bij onder meer Wallspace in Eindhoven en De Aandeelhoudersvergadering #4 in Rotterdam. Van As levert in zijn werk commentaar op populaire cultuur. In een nieuw videowerk zal hij een oude filmscène met Gene Kelly imiteren en op rolschaatsen dansen op de Kop van Zuid in Rotterdam.
Jorge Barragán Castaño, Groningen
Jorge Barragán Castaño maakt objecten, performances en installaties, waarin hij vertrekt vanuit het idee van tekenen om de wereld te vatten en te begrijpen. In het doorlopende project ‘Garden of Drawings’ wil hij de relatie tussen de virtuele en de ‘echte’ wereld verkennen.
Linde Bast, Zaandam
Linde Bast combineert traditionele technieken, zoals collage en keramiek, met hedendaagse digitale technologie. Zo wil ze de menselijke noodzaak om te verbeelden onderzoeken en uitdrukken. In nieuw werk probeert ze een relatie leggen tussen historische maskers en hedendaagse selfies.
Simon Becks, Nijmegen
Simon Becks onderzoekt in architecturale installaties en video’s de verhalen van unheimliche non-plekken. Hij speelt met diverse rollen: die van kunstenaar, curator, regisseur en scenograaf. Becks wil zich nader toeleggen op het medium film en musical.
Eelke Bekkenutte, Rotterdam
Eelke Bekkenutte onderzoekt in boeken, tekeningen en schilderijen de spanning tussen zinloosheid en eeuwigheidswaarde. Ze wil nieuwe totaalervaringen creëren en live schildersessies opzetten.
Eline Benjaminsen, Den Haag
Eline Benjaminsen wil doorgaan met het project ‘Where the money is made – Surfaces of algorithmic capital’ en het nieuwe werk ‘Notes on apocalypse fatigue’. Ook gaat ze een project ontwikkelen rondom de slechte betaling van kunstenaars in het algemeen.
Angeniet Berkers, Rotterdam
Angeniet Berkers heeft een achtergrond als sociotherapeut, wat terug te zien is in haar onderwerpkeuze en werkwijze als fotograaf. Met de bijdrage wil ze onder andere verder onderzoek doen naar intergenerationeel trauma. Ook gaat ze een samenwerking aan met een schrijvend journalist.
Suzanne Bernhardt, Amsterdam
Suzanne Bernhardt creëert sociale situaties, performances en objecten. In recent, performatief werk focust ze op keramiek. Ze wil primitieve stooktechnieken combineren met hedendaagse technologie en nieuwe presentatievormen onderzoeken.
Stephan Blumenschein, Haarlem
Stephan Blumenschein reflecteert in performances, ingrepen en installaties op fysieke en sociale structuren in de kunst. Deze praktijk gaat hij voortzetten, waarbij hij meer wil focussen op de materiële uitwerking en de dramaturgie van zijn tijdsgebonden werken.
Lisa van Casand, Den Haag
Lisa van Casand wil haar praktijk verdiepen en nieuwe werken maken waarbij ze de grenzen van de fotografie opzoekt. Zo wil ze onder andere stressreacties van planten vastleggen. Ze zal met dit project deelnemen aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland.
Iliada Charalambous, Den Haag
Iliada Charalambous maakt keramische werken en installaties waarin ze politieke en persoonlijke werkelijkheden verweeft. Ze wil nieuw werk maken waarin ze nader ingaat op ‘politieke angst’. Ook gaat ze spreken met psychologen, sociologen en politici en groepstentoonstellingen organiseren.
Timo Demollin, Amsterdam
Timo Demollin maakt installaties, sculpturen, video en film over machtsrelaties en economische structuren in de kunst en kunstpraktijk. Met de bijdrage wil hij zijn werk en onderzoek uitbreiden naar een internationale context.
Joakim Derlow, Amsterdam
Joakim Derlow wil zijn praktijk voortzetten en onder meer een tentoonstelling bij PuntWG in Amsterdam voorbereiden. Ook gaat hij op uitnodiging van curator Tineke Schuurmans een schetsvoorstel maken voor een permanent werk in de tuin van de Verbeke Foundation in Kemzeke, België.
Rosa Doornenbal, Bloemendaal
Rosa Doornenbal onderzoekt hoe ideeën over lichamelijkheid, intimiteit, en seksualiteit beïnvloed worden door de commercialisering van welzijn en zelfzorg. Doornenbal maakt video’s, installaties en performances.
Caz Egelie, Utrecht
Caz Egelie wil met meer diepgang aan projecten werken en een vaste assistent inhuren. Hij wil zelfgeschreven teksten en muziek in zijn performances inzetten en ook zelf optreden als performer of zanger.
Ricardo van Eijk, Utrecht
Ricardo van Eijk maakt schilderijen en installaties. Hij wil zijn bijdrage gebruiken om zijn praktijk te verdiepen.
Afra Eisma, Den Haag
Afra Eisma maakt werken uit textiel, keramiek en sculpturen, die een hoge intensiteit van kleur, textuur en tactiliteit hebben. Het werkproces noemt zij excessief, ambachtelijk en rhizomatisch. Ze wil haar praktijk verdiepen en een reis maken naar Japan.
Kitty Maria van Ekeren, Amsterdam
Kitty Maria van Ekeren onderzoekt arbeid en het menselijk lichaam als object in het post-industriële tijdperk. Ze maakt live performances en video’s en ze wil de processen en attributen bij veiligheidstesten in beeld brengen. Van Ekeren werkt veel samen en maakt deel uit van het collectief Soft Landings.
Valentina Gal, Silvolde
Valentina Gal gaat zich richten op nieuwe, hyperrealistische digitale video-installaties. Ze wil langere animaties maken en zich met name op technisch vlak professionaliseren.
Lin Gerritse, Ewijk
Lin Gerritse maakt tekeningen, collages, sculpturen, installaties, video’s en performances. De bijdrage wil hij inzetten voor onderzoek en het ontwikkelen van nieuw werk. Diverse presentaties staan al gepland.
Vera Gulikers, Maastricht
Vera Gulikers onderzoekt het vrouwelijke binnen de schilderkunst. Met de bijdrage wil ze een boek maken met geschilderde patronen van bekende én onderbelichte vrouwen uit de kunstgeschiedenis.
Willem de Haan, Rotterdam
Willem de Haan maakt site-specific installaties, geremixte objecten, video sketches en performatieve manifestaties. Met de bijdrage wil hij zijn onderzoek naar de invloed van beeldende kunst op specifieke bestaande situaties in het publieke domein voortzetten. Ook wil hij internationale samenwerkingen aangaan.
Frieder Haller, Amsterdam
Frieder Haller wil een tweede aflevering van zijn videowerk ‘Architecture’ maken, waarvoor hij onder meer een nieuw script en decor zal ontwikkelen. De film, de schaalmodellen en props vormen één totaalwerk, waaraan Haller in samenwerking met anderen zal werken.
Klaas Hendrik Hantschel, Groningen
Klaas Hendrik Hantschel heeft een achtergrond als verpleger in de crisishulp en maakt performances en installaties waarin technologie en sociaal programmeren centraal staan. Hij zal onder meer een interactieve omgeving maken voor festival Noorderlicht in Groningen.
Xaviera Hardjopawiro, Den Haag
Xaviera Hardjopawiro maakt collages en installaties, al dan niet voorzien van videoprojecties. Geboren in Suriname en opgegroeid op Aruba zoekt ze in haar werk naar herkenning en verbinding.
Roel van Heesch, Den Haag
Roel van Heesch is filmmaker. De bijdrage wil hij inzetten om zich volledig te kunnen concentreren op het maken van nieuw werk, samenwerkingen aan te kunnen gaan, specialisten op het gebied van techniek in te huren en zich te kunnen verdiepen in alle aspecten van filmmaken.
Eva Hoonhout, Amsterdam
Eva Hoonhout maakt installaties en ruimtelijke ingrepen, waarbij productie en reproductie belangrijke thema’s zijn. Met de bijdrage wil ze haar werk verder ontwikkelen op inhoudelijk en technisch gebied. Ook gaat ze samenwerkingen aan met makers uit diverse disciplines.
Bas van den Hout, ‘s-Hertogenbosch
Bas van den Hout wil de bijdrage inzetten om zijn atelierpraktijk te kunnen verdiepen. Ook zal hij verschillende tentoonstellingen voorbereiden.
Katarina Jazbec, Rotterdam
Katarina Jazbec maakt foto’s en video’s over het creëren van empathie in een toenemende mate gesegregeerde samenleving. Zo bracht ze Rotterdamse tieners, Sloveense vrouwen en gedetineerden samen door het gezamenlijk lezen van fictie. In nieuw werk wil ze focussen op Rotterdamse havenarbeiders.
Thijs Jaeger, Den Haag
Thijs Jaeger wil keramiek en digitaal modelleren combineren, met als ultiem doel een DIY animatronic te bouwen. Hij zal zich daarbij baseren op het Wajang-poppenspel en Indonesische mythen en sagen.
Johan Jensen Kjeldsen, Amsterdam
Johan Jensen Kjeldsen creëert in sculpturale en tweedimensionale werken alledaagse, maar tegelijkertijd surrealistische situaties. Hij wil het narratieve aspect van zijn werk doorontwikkelen en verwerken in kunstenaarsboeken.
Eline Kersten, Berg en Terblijt
Eline Kersten onderzoekt als kunstenaar en als curator de betekenis van natuurlijke en geologische fenomenen. In het project ‘Humming Trees’ focust ze op vegetatie als actor en getuige van politieke en postkoloniale geschiedenis. Dit onderzoek wil ze voortzetten tijdens een residency bij Instituto Buena Bista op Curaçao.
Tahné Kleijn, Helmond
Tahné Kleijn wil met haar fotografisch werk maatschappelijk gevoelige thema’s aansnijden. Ze gebruikt het publieke debat om een divers publiek te bereiken. Met de bijdrage wil ze verder werken aan bestaande projecten en haar presentatievaardigheden ontwikkelen.
Vytautas Kumža, Amsterdam
Vytautas Kumža maakt foto’s en fotografische displays en combineert deze met sculpturale elementen. Daarvoor wil hij ook in de toekomst samenwerken met kunstenaars en ontwerpers. Verder gaat hij keramiek integreren in zijn werk.
Lieven Lahaye, Amsterdam
Lieven Lahaye speelt in performances, teksten en installaties met amateurisme, improvisatie, archivering en grafische vormgeving. In lang lopende projecten wil hij zich focussen op het gegeven ‘post-truth’: anno nu lijken in de pers, publieke opinie en politieke arena emoties en overtuigingskracht feiten en wetenschappelijke kennis te overstemmen.
Lily Lanfermeijer, Amsterdam
Lily Lanfermeijer wil zich met name richten op haar studiopraktijk. Ze interesseert zich in de ornamentele en sociale gebruikswaarde van objecten. In nieuwe installaties wil ze zich focussen op mode, interieur, vogelspeeltjes en auteurschap.
Nokukhanya Langa, Groningen
Nokukhanya Langa gaat met de bijdrage haar schilderkunst verder ontwikkelen. Ook wil ze zich richten op het maken van beelden en muurschilderingen.
Zhixin Liao, Amsterdam
Zhixin Liao onderzoekt de grenzen van de schilderkunst. Vanuit zijn optiek als schilder wil hij in sculpturen en installaties de blik van de toeschouwer sturen en uitdagen. Liao treedt daarnaast op als curator. Onder meer via een residency bij AirWG wil hij zijn praktijk doorontwikkelen.
Liv Liberg, Utrecht
Liv Liberg richt zich in haar foto’s en ruimtelijke presentaties op mode, haar lichaam en haar zus Britt. Ze wil onder meer nieuw werk maken op basis van het archief van foto’s die ze over de afgelopen vijftien jaar van haar zus maakte. Dit zal resulteren in nieuwe publicaties en presentaties.
Lilia Luganskaia, Amsterdam
Lilia Luganskaia onderzoekt communities, immigratie, bureaucratie, waarheid en fotografisch bewijs. Ze zal onder andere haar project ‘Investigation of Love’ voortzetten en op verschillende plekken presenteren. In dit project toont ze via fotografie de procedure van het verkrijgen van een Nederlandse verblijfsvergunning.
Bart Lunenburg, Utrecht
Bart Lunenburg maakt foto’s, tekeningen en maquettes waarin hij reflecteert op de bebouwde omgeving. Hij zal het veranderde stadslandschap en de opvattingen daaromtrent onderzoeken, op basis van het Utrechtse stadsarchief. Ook werkt hij aan een publicatie.
Vera Meulendijks, Tilburg
Vera Meulendijks onderzoekt in haar werk de spanning tussen het analoge en digitale beeld en optische illusies. Daarbij maakt ze gebruik van oude druktechnieken en digitale animatie. Ze wil deze nu vertalen naar ruimtelijke werken.
Ewan Macbeth, Rotterdam
Ewan Macbeth wil zijn videowerken ‘Separate States’ en ‘Prison with Songbirds’ voltooien. De eerste film focust op zuuraanvallen, georganiseerde misdaad en verslaglegging in de media in het Verenigd Koninkrijk. De tweede zoomt in op zijn vader die in 1974 in Syrië bij vergissing onder barre omstandigheden gevangen werd gehouden.
Myrte van der Molen, Rotterdam
Myrte van der Molen maakt films waarmee ze sociale gedragsregels onderzoekt. Met de bijdrage wil ze onder andere haar filmwerk ontleden en vertalen in ruimtelijk werk. Ook wil ze haar netwerk uitbreiden en ondernemerschap verder ontwikkelen.
Aaro Murphy, Amsterdam
Aaro Murphy maakt installaties met rondraaiende speakers en video. Met zijn werk wil hij een veranderende perceptie van ruimte en tijdelijkheid in twijfel trekken.
Kevin Osepa, Zeist
Kevin Osepa onderzoekt in fotografie en film de Afro-Caraïbische spiritualiteit en de erfenis van het kolonialisme. Hij wil de bijdrage gebruiken voor archiefonderzoek op Curaçao en voor het maken van nieuw werk over seksualiteit, verlangen en heimwee.
Wouter Paijmans, Loon op Zand
Wouter Paijmans creëert hybride objecten en installaties in verf, textiel en industriële materialen, die het midden vormen tussen schilderij en sculptuur. Paijmans zal de bijdrage aanwenden om zijn atelier in Loon op Zand vorm te geven en van daaruit nieuwe contacten te leggen met lokale kunstinstituten.
Liza Prins, Amsterdam
Liza Prins maakt tekstuele werken, performances, objecten in keramiek en installaties waarin feminisme en materiële processen centraal staan.
Josse Pyl, Amsterdam
Josse Pyl produceert tekeningen en beelden met grafische taal. Hij wil onderzoek doen naar typografie, waarneming, taal en technologie, en hoe deze zich verbinden.
DAY collective (Dorota Radzimirska en Yulia Ratman), Amsterdam
Dorota Radzimirska en Yulia Ratman maken onder de naam DAY collective performances en participatieve projecten. Met de bijdrage willen ze bestaande projecten verder ontwikkelen en nieuwe onderzoeken uitwerken.
Lars Reen, Bilthoven
Lars Reen vermengt beeldende kunst, muziek en theater in performances, video’s en foto’s, waarin hij zoekt naar ‘overdreven theatrale momenten’. Hij wil onder meer deelnemen aan de residency van het Performing Arts Forum in Saint-Erme-Outre-et-Ramecourt.
Chantal van Rijt, Brussel
Chantal van Rijt zal samen met de Franse kunstenaar Maud Gourdon een resideny volgen in de M-Ruimte van Museum M in Leuven. Ze wil de relatie tussen haar werk en wetenschap uitdiepen en een nieuwe publicatie maken.
Valentino Russo, Den Haag
Valentino Russo wil zijn hybride beelduniversum bestaande uit video’s, publicaties, objecten en muziek verder uitbreiden. Daarin wil hij de gefragmenteerde, chaotische ervaring van het internet representeren. Ook zal hij optreden als curator voor tentoonstellingen van kunstenaarsinitiatief The Balcony in Den Haag.
Franziska Schulz, Amsterdam
Franziska Schulz focust in haar fotografie en grote handgemaakte objecten op menselijke relaties, trauma en rouw. Ze wil deze thema’s verdiepen via nieuwe geluidswerken en textiele installaties.
Lucas Sloot, Arnhem
Lucas Sloot onderzoekt met herkenbare objecten en materialen onze ervaring van de werkelijkheid. De bijdrage gebruikt hij voor verdieping van zijn praktijk.
Sophie Steengracht, Driebergen Rijsenburg
Sophie Steengracht maakt schilderijen, etsen en tekeningen, waarin haar ervaringen met de natuur, interesse in mythologie en magisch realisme een belangrijke rol spelen. Ze gaat verdieping op professioneel vlak creëren, door nieuwe netwerken aan te boren, residencies te doen en deel te nemen aan het mentoringtraject. Ook wil ze haar kennis van duurzame technieken en materialen verder ontwikkelen.
Joscha Steffens, Amsterdam
Joscha Steffens wil met de bijdrage zijn fotografisch onderzoek in de wereld van wargaming en geweldsimulatie voortzetten en hiervan een publicatie maken. Ook zal hij werken aan verschillende presentaties, zoals in FOAM.
O.J. Stjerne, Amsterdam
O.J. Stjerne gaat werken aan nieuwe objecten en installaties waarin de leefomgeving en architectonische symbolen centraal staan. Dat doet hij onder meer via een gezamenlijke workshop met als thema ‘het landschap’ en de persoonlijke verhalen die daarbij horen. Hij zal zijn werk presenteren in Nederland en Zweden.
Mireille Tap, Arnhem
Mireille Tap maakt performances, installaties en sculpturen. Met de bijdrage gaat ze een project uitwerken voor platform Derde Wal en wil ze nieuwe werken ontwikkelen. Met behulp van vakmensen gaat ze haar video- en geluidsregistraties en website professionaliseren.
Gilleam Trapenberg, Amsterdam
Gilleam Trapenberg onderzoekt in foto’s en films status en beeldcultuur in de Caraïben. Met de bijdrage wil hij thema’s als de neokoloniale status van het Caraïbisch gebied en de representatie van de zwarte man nader uitwerken.
Majda Vidakovic, Amsterdam
Majda Vidakovic onderzoekt de relatie van objecten en fysieke ruimten tot fotografie. Met de bijdrage wil ze een onderzoeksreis maken naar voormalig Joegoslavië en een internationaal reizende tentoonstelling organiseren.
Reinier Vrancken, Rotterdam
Reinier Vrancken maakt teksten, publicaties en installaties. Zijn presentaties zijn vaak immaterieel en taalgerelateerd. Met de bijdrage wil hij zijn gevoel voor materiaal en objecten en architectonische ingrepen verder ontwikkelen. Hiervoor gaat hij samenwerkingen aan met andere kunstenaars.
Max de Waard, Den Haag
Max de Waard focust in digitale video’s en tweedimensionale werken op informatiestress, klonen en virtuele oneindigheid. In nieuw werk wil hij zich richten op online identiteiten, gaming en de ontwikkeling van software.
Willem Warrink, Groningen
Willem Warrink focust in installaties en machines op de krachten van de natuur. Hij zal nieuw werk maken voor een solo voor het Tschumipaviljoen in Groningen en de mobiele ruimte en residency MIR die ook in de stad neerstrijkt.
Michiel Westbeek, Groningen
Michel Westbeek combineert performance, video en voordracht en put daarvoor uit de historie van de beeldende kunst, literatuur en het theater. Daarbij engageert hij zich met actuele vraagstukken als migratie en de Europese identiteit en gaat hij in discussie met zijn toeschouwer. De komende tijd wil hij een film maken en het visuele aspect van zijn werk verdiepen.
Johnny Theodorus Wiekhart, Utrecht
Johnny Theodorus Wiekhart probeert in kinetische installaties de barrière tussen schilderij en sculptuur te slechten. Met de bijrage wil hij een nieuwe serie geluidswerken maken die geluid zowel produceren als absorberen.
Domas van Wijk, Rotterdam
Domas van Wijk wil zijn praktijk verdiepen. De bijdrage geeft hem de mogelijkheid om een meer weloverwogen keuze te maken voor projecten. Zo gaat hij ook projecten in het publieke domein realiseren. Daarnaast wil hij een reis maken naar aanleiding van zijn onderzoek ‘Free Willy’.
Abel Wolff, Delft
Abel Wolff is gefascineerd door het gegeven tastbaarheid. In kleine installaties focust hij op analoge media en natuurlijke (groei)processen. Zo experimenteerde hij met printers, projectoren en schimmels. Hij wil zijn terrariums doorontwikkelen tot kleine, op zichzelf staande illusoire landschappen. Daarvoor wil hij leren glasblazen en werken met keramiek.
Lavinia Xausa, Rotterdam
Lavinia Xausa onderzoekt in al dan niet gevonden fotografie en video thema’s als migratie en multiculturalisme. Ze wil onder meer haar project ‘It’s Further Than Hip-Hop’ doorontwikkelen. Daarin legt ze een relatie tussen het woord van Nederlandse missionarissen in voormalige kolonies en bewoners in Rotterdam afkomstig uit de kolonies anno nu. Naast een film wil ze een muziekalbum en een theatervoorstelling maken.
Peng Zhang, ‘s-Hertogenbosch
Peng Zhang reflecteert als ‘farmer artist’ in tekeningen, schilderijen, objecten en buiteninstallaties op zijn jeugd in ruraal China. In zijn volkstuin wil hij nieuwe sociale experimenten starten.
Romy Yedidia, Amsterdam
Romy Yedidia maakt ruimtelijk werkt dat focust op de representatie van het vrouwelijke lichaam. Yedidia wil zich zowel op conceptueel als ambachtelijk vlak verdiepen. Ze wil bijvoorbeeld leren om sierpleisterwerk te maken.
Anouk van Zwieten, Utrecht
Anouk van Zwieten wil met de bijdrage haar schilderkunstige onderzoek, waarin ze een spel speelt met het verdwijnen en verschijnen van figuratieve elementen, voortzetten. Ook gaat ze experimenteren met de oppervlakte en textuur van haar werk door keramiek in te zetten.
Werkbijdrage Bewezen Talent ↑
Bijdrage aan het voortzetten van de beroepspraktijk en het ontwikkelen van nieuw werk. Beeldend kunstenaars ontvangen hiervoor een bijdrage van 38.000 euro voor een periode van minimaal 24 maanden. De komende jaren zullen de gehonoreerde aanvragers onder andere werken aan de volgende plannen.
Allie van Altena, Groningen
Allie van Altena ontvangt een bijdrage om zichzelf te ontwikkelen met betrekking tot tekenen en schrijftekenen, zijn netwerk uit te breiden, een workshop door te ontwikkelen en om een publicatie te realiseren.
Aam Solleveld, Amsterdam
Aam Solleveld is geïnteresseerd in geometrie en architectuur en hoe de mens deze concepten tegenover de organische natuur plaatst. De ideeën komen voornamelijk tot uiting in site-specific installaties, vaak direct op wanden of gevels, die reageren op de vorm, betekenis en functie van een ruimte of locatie. Solleveld gaat haar werk de komende jaren verder ontwikkelen en verdiepen en aan verschillende projecten werken.
Adam Colton, Haarlem
Adam Colton maakt tekeningen en sculpturen: organische, asymmetrische ‘blobs’. Hij zoekt daarbij naar formele eenheid en expressie. Hij wil de komende tijd met de bijdrage de kern van zijn werk nader onderzoeken.
Ahmet Ögüt, Amsterdam
Ahmet Ögüt gaat de komende vier jaar verderwerken aan zijn filminstallaties. Ook wil hij lesgeven, schrijven, lezingen geven en verschillende projecten starten, waaronder een tentoonstelling in het Seoul Museum of Art, Art in Oisterwijk en een solotentoonstelling in Blitz (Malta). Ook wil hij The Silent University verder uitbreiden, een uitwisselingsplatform gerund door vluchtelingen, asielzoekers en immigranten.
Aimée Zito Lema, Amsterdam
Aimée Zito Lema gaat de bijdrage gebruiken om een goed atelier te kunnen huren, voor research en voor de productie van werk. Ze houdt zich in haar praktijk bezig met vragen rondom het sociale geheugen, waarbji ze gebruik maakt van archiefmateriaal. Ze produceert video’s, fotografie, beeldhouwwerken en performances.
Ajla Steinvåg, Helmond
Ajla Steinvåg ontvangt een bijdrage om haar praktijk voort te zetten. Ze wil zich verder verdiepen in het maken van levensechte objecten en zal daarvoor extra scholing volgen. Ook gaat ze een solo in het Van Abbemuseum voorbereiden. Steinvåg richt zich op het visuele- en tekstuele onderzoeksproces, dat ze wil ontsluiten via kleinschalige kunstenaarsboeken. Ook gaat ze in diverse internationale residencies verblijven.
Alexandra Navratil, Amersfoort
Alexandra Navratil ontvangt een bijdrage om haar werk te verdiepen. De bijdrage geeft haar de mogelijkheid en ruimte om zowel grotere projecten aan te gaan als meer te experimenteren in haar werk.
Alexandra Roozen, Rotterdam
Alexandra Roozen onderzoekt (semi-)machinale en onconventionele tekentechnieken. In haar werk gebruikt ze formele elementen van tekenen zoals punt, lijn en vlak. De komende jaren wil ze haar beeldtaal verdiepen, haar beroepspraktijk ontwikkelen en streeft ze naar uitwisselingen met andere disciplines.
Anaïs López, Amsterdam
Anaïs López maakt werk over over hoe mensen hun plek innemen in de stad en daarin hun weg zoeken. De komende tijd gaat López aan twee projecten werken. Een daarvan is het nieuwe project ‘De rivier zonder ziel’ (werktitel), dat ze verder gaat onderzoeken, uitwerken en realiseren.
André Kruysen, Den Haag
André Kruysen maakt installaties die tevens ingrepen in de ruimte zijn. De komende jaren wil hij de bijdrage gebruiken om het experiment aan te gaan en monumentaliteit te onderzoeken door een aantal beelden in een grotere, meer architectonische maat uit te voeren.
Andrea Éva Győri, Rotterdam
Andrea Éva Győri wil de bijdrage inzetten voor lopende samenwerkingen en aankomende presentaties. In samenwerking met psychiaters, jeugdzorg en het Amsterdam Research Centre for Gender and Sexuality doet ze onderzoek en maakt ze nieuwe (performatieve) tekeningen, performances en video’s maken over intimiteit. Voor het Bonnefantemuseum ontwikkelt ze educatiesessies voor jongeren over (online) seksualiteit, waaruit een lesboek voor middelbare scholen moet voortkomen.
Anna-Maria Pinaka, Amsterdam
Anna-Maria Pinaka maakt videowerk en performances met thema’s als seksualiteit en identiteit. De komende jaren wil ze de bijdrage gebruiken om haar werk te ontwikkelen en onderzoek te kunnen doen. Pinaka gaat werken aan een nieuwe serie muurcomposities, een film over The Voice Senior-deelnemer Marianne Noble en het ontsluiten van haar langdurige correspondentie met kunstenaar, dichter en internet-pionier Alan Sondheim.
Anne Geene, Den Haag
Anne Geene gaat de bijdrage gebruiken voor inhoudelijke verdieping en voor oriëntatie op andere media dan fotografie, namelijk film en installaties. In het verlengde daarvan gaat ze materiaalonderzoek doen, bijvoorbeeld naar super8 film. Daarnaast wil Geene zich oriënteren op een meer internationale markt, via buitenlandse presentaties en residencies.
Ansuya Blom, Amsterdam
Ansuya Blom ontvangt een bijdrage om de komende periode verder te werken aan een reeks tekeningen uit 2011-12, ‘Portrait of Susanne U’. Voor de reeks gebruikt ze beelden van genetische manipulatie van de Universiteit van Wageningen, waar ze overheen heeft getekend. Verder gaat ze onderzoek doen, haar werk documenteren en toewerken naar verschillende presentaties.
Arno Nollen, Amsterdam
Arno Nollen ontvangt een bijdrage zodat hij de komende jaren verder kan gaan met projecten waar hij al aan begonnen is. Zo produceert hij een aantal films waarin het thema ‘schoonheid’ centraal staat. Verder werkt hij aan voorbereidingen voor het fotograferen van een gemeenschap in Oeganda, gaat hij een installatie ontwikkelen en is hij van plan een project in India te ontwikkelen met het thema ‘kijken’.
BMB con, Den Haag en Huissen
Justin Bennett (Den Haag) en Roelf Toxopeus (Huissen) werken samen onder de naam BMB con. Ze ontvangen een bijdrage om hun studiowerk voort te zetten en verschillende grote projecten in de publieke ruimte te realiseren.
Boris van Berkum, Rotterdam
Boris van Berkum heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de mogelijkheden in de 3D-maakindustrie. Hij heeft zich het 3D-modelleerprogramma Zbrush eigen gemaakt. Ook experimenteerde hij met verschillende materialen en technieken en maakte hij circa 1000 voorstudies en tekeningen. De komende jaren gaat hij zijn werk verder ontwikkelen en op groter formaat uitvoeren.
Cecile van der Heiden, Amsterdam
Cecile van der Heiden wil de komende jaren verderwerken aan het project ‘Parisio’, waarbij ze foto’s van Parisio bewerkt. Ze zal hiervoor zes maanden in Napels gaan werken. Het project zal een ontmoeting omhelsen tussen twee kunstenaars die in verschillende tijden hun focus richten op experiment.
Chaim van Luit, Meerssen
Chaim van Luit onderzoekt en zoekt naar het verleden, sporen van geschiedenis en verhalen van vroeger. Hij maakt twee- en driedimensionaal werk uit uiteenlopende materialen. Van Luit wil met de bijdrage mentale ruimte creëren voor zijn werk, apparatuur aankopen, assistentie inhuren en de techniek van 3D-scannen en -printen nader onderzoeken. Ook gaat hij oude Romeinse wegen bezoeken, een reis naar Jeruzalem maken en een kunstenaarsboek realiseren.
Christiaan Zwanikken, Amsterdam
Christiaan Zwanikken oriënteert zich in zijn beroepspraktijk op het snijvlak van kunst, wetenschap en technologie. Hij maakt voor zijn installaties gebruik van diverse sculpturale media, robotica, biotechnologie, informatica en geluid. De komende jaren wil Zwanikken zich richten op de ontwikkeling van nieuw werk, waarvoor hij gaat samenwerken met specialisten uit zeer verschillende velden.
Christian Friedrich, Amsterdam
Christian Friedrich maakt installaties met sculpturen, video en geluid. Hij wil de komende jaren onderzoek doen en werken aan een project over ‘public bathroom graffiti’ en anonieme communicatie op internet.
Daniel van Straalen, Den Haag
In het werk van Daniel van Straalen staat de relatie tussen archetypen, memes en populaire cultuur centraal. Hierbij speelt authenticiteit een belangrijke rol. De komende jaren zal hij werk maken voor exposities die hij in het vooruitzicht heeft. Ook gaat hij zich oriënteren op een residency, bijvoorbeeld in Japan.
David Maroto, Rotterdam
David Maroto wil de komende jaren verder met zijn onderzoek naar de kunstenaarsroman en de oorsprong van schrijven (Secret Gallery), geassocieerd met geheugen, dood en nageslacht. Ook gaat Maroto werken aan een geplande groepstentoonstelling in 2020, een artist talk, een publicatie en als gastadviseur optreden bij het gastatelier Leo XIII in Tilburg.
Diego Tonus, Maastricht
Diego Tonus gaat de komende jaren methoden en technieken van reproductie verder onderzoeken. Ook wil hij systemen en structuren kritisch bevragen. Met de volgende projecten gaat hij de verdieping in via artistic research: ‘Fragments of a Conversation with a Counterfeiter’, ‘Topography of Terror’, ‘The Excavation of Thought’, ‘From State to State’.
Dieuwke Spaans, Amsterdam
Dieuwke Spaans gaat met de bijdrage de inzet van nieuwe materialen onderzoeken, zoals keramiek en glazuur. Ook wil ze een internationaal podium voor haar werk creëren.
Dirk-Jan Visser, Den Haag
Dirk-Jan Visser onderzoekt en fotografeert vanuit persoonlijke betrokkenheid. Centraal in zijn werk staan thema’s als: maatschappij in conflict, vluchtelingen en recent focust hij op landschap in conflict. Hij maakt boeken, interactieve documentaires en tentoonstellingen. Voor de komende jaren stelt hij zich de vraag hoe hij zich als fotograaf verhoudt tot de in zijn ogen abstracte discussies over de opwarming van de aarde en grote veranderingen die daar het gevolg van zijn.
Eglė Budvytytė, Amsterdam
Eglė Budvytytė ontvangt een bijdrage om de komende jaren nieuwe performances en korte films te kunnen ontwikkelen. In haar werk integreert ze meer dans en beweging, en ook Trauma and tension release exercises (TRE). Via diverse trainingen gaat ze zich verder verdiepen in deze onderwerpen. Daarnaast is ze uitgenodigd voor een residency bij Nida Art Colony in Litouwen.
Eja Siepman van den Berg, Beetsterzwaag
Eja Siepman van den Berg wil aan een nieuwe serie sculpturen werken, waarbij vooral digitale technieken haar interesse hebben. Deze nieuwe, op digitale technieken gebaseerde productiewijze beschouwt ze voor haar kunstenaarschap als bijzonder waardevol; het geeft haar meer artistieke vrijheid en stelt haar in staat op een geheel nieuwe wijze onderzoek te doen naar formele en stilistische aspecten van haar werk. De bedoeling is nieuwe en enkele bestaande beelden uit te laten voeren, met als tussenstap het digitale proces.
Errol Sawyer, Amsterdam
Errol Sawyer gaat de met de bijdrage verderwerken aan het ontwikkelen van nieuwe foto’s in zijn darkroom. Ook gaat hij fotoboeken publiceren, lesgeven, zijn archief bijwerken, zijn website updaten en werken aan een documentaire over zijn werk.
Esther Jiskoot, Amsterdam
Esther Jiskoot werkt met materialen en vormen die in sommige opzichten haaks op elkaar lijken te staan. De komende jaren gaat ze haar werk verder ontwikkelen en verdiepen, door het doen van onderzoek naar oppervlakte, licht, ruimte, overlevingsmechanismen en overlevingsstrategieën.
Esther Kokmeijer, Rotterdam
Esther Kokmeijer ontvangt een bijdrage om de komende jaren te kunnen werken aan verschillende projecten. Ze gaat samenwerken met de natuurkundige Elmar C. Fuchsvoor het ontwikkelen van nieuwe foto’s, een publicatie en speciaal gecomponeerde muziek. Ook gaat ze verder met het doorlopende project ‘The Dome’, waarin ze radio-actief water onderzoekt. Daarnaast zal ze samen met Marielle Buitendijk een residency volgen in Asfahan (Iran).
Evita Vasiljeva, Amsterdam
Evita Vasiljeva herinterpreteert objecten waaruit sculpturen ontstaan. Ze wil de komende periode aan een aantal projecten werken en nieuw werk maken voor exposities die zij in het vooruitzicht heeft. Ook geeft zij workshops tekenen en daar wil zij mee doorgaan de komende tijd.
Fahrettin Örenli, Amsterdam
Fahrettin Örenli ontvangt een bijdrage om de komende jaren te kunnen werken aan verschillende projecten, onderzoek te doen en nieuw werk te kunnen maken. Hij gaat zich onder meer voorbereiden op een tentoonstelling in Amsterdam, waarbij zijn onderzoek zich richt op het idee van enten en hoe een stad groeit en zich ontwikkelt. Ook realiseert Örenli een kunstenaarsboek.
Feiko Beckers, Witmarsum
Feiko Beckers wil zijn werk de komende jaren verdiepen door technische kwaliteit van zijn werk uit te breiden. Met technische verdieping is het mogelijk nieuwe en andere producties te realiseren. Beckers wil de relatie tussen humor en ernst blijven onderzoeken.
Femke Dekkers, Breda
Femke Dekkers zoekt in het spanningsveld tussen statische architectuur en de illusie van het schilderachtige perspectief naar vrije ruimte waar sculptuur en schilderkunst voor het oog van de camera samenvallen. De komende jaren gaat Dekkers de uitgangspunten, waarneming, compositie en vrije ruimte intensief onderzoeken, op basis van het werkproces dat ze heeft ontwikkeld.
Fleur van Dodewaard, Amsterdam
Fleur van Dodewaard ontvangt een bijdrage om nieuw werk te maken met het nieuwe medium weven, dat ze zich recent eigen heeft gemaakt. Ze wil een aantal concrete vormen gaan uitwerken en tot leven wekken. Van Dodewaard gaat bovendien een reis naar Portugal maken om daar bijzondere weeftechnieken te ontdekken.
Folkert de Jong, Amsterdam
Folkert de Jong ontvangt een bijdrage om de komende jaren te kunnen werken aan een aantal geplande tentoonstellingen. Ook is hij bezig met twee opdrachten in de openbare ruimte. Zijn werk wordt radicaler en experimenteler van aard. Zo gaat De Jong zich verdiepen in onder meer performances, opera en dans.
Frank Koolen, Utrecht
Frank Koolen duidt zijn werk als een doorlopende zoektocht naar de ideale combinatie tussen de vreugde van de herkenning en het geluk van de ontdekking. Hij wil de bijdrage gebruiken voor verdieping, een betere werkplek en mogelijkheden voor materiaalonderzoek. Daarnaast zal hij aan een aantal lopende projecten en opdrachten werken.
Frank van der Salm, Rotterdam
Frank van der Salm werkt aan verschillende projecten, experimenten en presentaties. De belangrijkste is de voorbereiding van zijn solotentoonstelling bij het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam in 2021. Ook werkt hij verder aan bestaande projecten, zoals ‘CERN / CH’ en ‘Project on Image’, en staan er nieuwe projecten op de planning.
Gabrielle van de Laak, Heerewaarden
Gabrielle van de Laak wil graag weer volledig opgaan in het schilderen, na een jarenlange periode waarin ze zich in de glaswereld begaf. Ook zoekt ze een nieuwe vaste galerie nadat Nouvelles Images vorig jaar haar deuren sloot.
Giny Vos, Amsterdam
Giny Vos heeft als rode draad in haar werk het onderzoek naar de werking van licht – zowel de eigen betekenis als de visuele mogelijkheden. Ze maakt tijdelijke of permanente installaties in de openbare ruimte, of bij kunstinstellingen en musea. Komend jaar zal Vos onder meer een museale installatie realiseren in het Stedelijk Museum Schiedam.
Grace Schwindt, Amsterdam
Grace Schwindt wil de komende jaren met keramiek werken om meer vertrouwd te raken met het materiaal en de technieken. Hiervoor gaat ze samenwerken met de Tetterode Ceramic Studio en met keramisten Henrietta van Klinken en Emma Tate. Daarnaast gaat ze bronsgieten, kostuums ontwerpen voor live performances en films, samenwerken met zangers en dansers uit Amsterdam en een aantal tentoonstellingen produceren.
Graham Kelly, Rotterdam
Graham Kelly ontvangt een bijdrage om de komende jaren aan een aantal nieuwe methoden te werken. Concreet gaat hij twee nieuwe videowerken produceren, een serie installaties realiseren, een serie lezingen en teksten voortzetten en een live performance maken.
Gwenneth Boelens, Amsterdam
Gwenneth Boelens maakt multimedia installaties. Ze is daarnaast recent gestart met een parttime opleiding Ayurveda geneeskunde en rond dit in 2020 af. De komende tijd gaat ze onderzoeken hoe ze haar kennis van Ayurveda kan samenbrengen met haar werk als beeldend kunstenaar. Ook zal ze voor een maand stagelopen bij een Ayurveda Hospitaal in India.
Hans van Houwelingen, Amsterdam
Hans van Houwelingen onderzoekt in zijn werk de relatie tussen kunst, samenleving, ideologie en politiek. In het bijzonder focust hij op monumenten of ‘denktekens’ in onze samenleving. Zo gaat hij zijn onderzoek ‘Van Standbeeld naar Schandpaal’ over koloniale historie (2017) voortzetten. Verder gaat Van Houwelingen nieuw werk realiseren op basis van het archief van de Congolese leider Patrice Lumumba, en zal hij in opdracht werken.
Harm Weistra, Amsterdam
Harm Weistra maakt nieuw werk naar aanleiding van maatschappelijke vraagstukken, in het bijzonder de positie van de LGBT-community. De komende jaren gaat hij aan een aantal film-, video- en animatieprojecten werken. Ook wil hij een idee voor een korte speelfilm en/of dansfilm uitwerken en onderzoek doen naar interactieve scenario’s.
Henze Boekhout, Haarlem
Henze Boekhout is autodidact en sinds 1973 werkzaam als kunstenaar. De afgelopen jaren heeft hij zich bezig gehouden met de langlopende serie ‘So Close, So Far’. De komende jaren wil hij werken aan de serie ‘Flight’, over vliegen en vliegtuigen. Ook gaat hij verder met een project rond (minimale) architectuur, waar bomen, flora en de seizoenen een rol spelen.
Heringa/Van Kalsbeek, Amsterdam
Heringa/Van Kalsbeek is sinds 1998 werkzaam als kunstenaarsduo. Vanaf het begin heeft het duo zich gericht op Azië, Aziatische kunst en technieken. Daarbij gaat het vooral om de combinatie van beheerste techniek en de vorm die de natuur in de Aziatische kunst krijgt door gebruik van toeval. De bijdrage gaat gebruikt worden om ruimte en tijd te maken voor het onderzoeken en uitwerken van een aantal lopende ontwikkelingen.
Hester Oerlemans, Arnhem
Hester Oerlemans ontvangt een bijdrage om nieuw werk te realiseren. Veel werk komt via rituele tekensessies tot stand. Ze wil reflecteren op haar praktijk door haar werk opnieuw uit te voeren. Hieruit volgt een publicatie.
Ilya Rabinovich, Amsterdam
Ilya Rabinovich is een documentair fotograaf. In zijn werk onderzoekt hij de rol van historische en etnografische musea, in bijvoorbeeld zijn geboorteland Moldavië en in Israël. Op welke manier wordt de geschiedenis vormgegeven? Welke verhalen worden genegeerd? Hoe wordt het publiek ‘aan de hand’ genomen? De komende periode werkt hij aan een website voor het project ‘Museutopia’ en breidt hij het onderzoek uit naar Nederlandse musea.
Iqra Tanveer, Amsterdam
Iqra Tanveert combineert in lichtinstallaties rationalisme en oosterse mystiek. In Nederland laat ze zich inspireren door de horizon, het licht en het diffuse onderscheid tussen natuur en cultuur. Ze ontvangt nu een bijdrage om de mythe en werkelijkheid van het Hollandse licht te onderzoeken.
Jaap van den Ende, Delft
Jaap van den Ende ontvangt een bijdrage om een nieuwe periode van schilderen die hij is gestart te kunnen bekostigen. Hij heeft tijd nodig om de juiste vorm te vinden en kan in de komende twee tot drie jaar daardoor weinig tot geen tentoonstellingen maken.
Jantien Jongsma, Amsterdam
Jantien Jongsma ontvangt een bijdrage om de komende jaren vrij werk (series tekeningen, gouaches en collages) te realiseren en werk in opdracht te maken. Zo maakt zo onder meer een groot werk op stof voor sociëteit De Kring en een muurschildering in een gymzaal van de school Spring High. Hiervoor gaat ze samenwerken met een aantal leerlingen.
Jasper de Beijer, Amsterdam
Jasper de Beijer wil zijn bijdrage inzetten om meer risico’s te kunnen nemen in zijn werk en zijn praktijk anders vorm te geven. Concreet wil hij een methode ontwikkelen om de verschillende onderwerpen in zijn werk te gebruiken voor één thema, om zo meer samenhang tussen zijn projecten te bewerkstelligen. De Beijer maakt digitaal geanimeerde afbeeldingen van vaak post-koloniale, distopische scenes. Ook gaat hij werken aan een groot virtual reality project.
Jenny Lindblom, Amsterdam
Jenny Lindblom maakt twee- en drie-dimensionale werken die ze presenteert in installaties. De komende tijd gaat onderzoek doen naar een nieuwe serie met schilderijen, waarbij ze spiritualiteit in haar creatieve proces wil meenemen. Ook wil Lindblom haar praktijk in het algemeen verder verdiepen en haar professionele netwerk uitbreiden.
Jeroen Eisinga, Den Haag
Jeroen Eisinga ontvangt een bijdrage om te onderzoeken hoe hij een vuurexpert kan worden. Dit onderzoek moet leiden tot een film waarin een huis, kerk of museum zo mooi mogelijk afbrandt. De kijker moet gefascineerd blijven kijken.
Jeroen Kooijmans, Amsterdam
Jeroen Kooijmans gebruikt in zijn werk video in combinatie met architectuur. Beweging, ruimte en tijd spelen hierin een belangrijke rol. Een aantal terugkerende motieven zijn tijd, ruimte, optimisme, energie, circulatie, utopie en religie. Hij ontvangt een bijdrage om de komende tijd te werken aan verschillende projecten met het thema liefde, om tegenwicht te bieden aan het hedendaagse pessimisme.
Jessica Skowroneck, Huissen
Jessica Skowroneck wil grote schilderwerken maken, waarin ze wil experimenteren met figuratie en waarin ze zoekt manieren om de spontaniteit van haar kleine werken over te brengen op groot doek. Ook gaat ze via het maken van tekeningen in de natuur haar observatievermogen aanscherpen.
Joke Robaard, Amsterdam
Joke Robaard laat twee stromingen steeds meer samenkomen: hoe beelden te maken, en hoe naar beelden te kijken. Ze wil de komende tijd reflecteren op de mogelijke potentie van haar projecten. Daarnaast gaat ze werken aan complexe autonome fotobeelden, die soms afgeleid zijn uit voorgaande projecten en soms een geactualiseerd uitgangspunt hebben.
Joost Krijnen, Amsterdam
Joost Krijnen maakt tekeningen. Door het spontane karakter van de tekening te combineren met bewuste ingrepen, poogt hij beelden te creëren die verschillende verhalen bevatten en nooit een enkelvoudige boodschap dragen. Hij wil zijn werk de komende jaren verder ontwikkelen. Daarbij gaat hij op zoek naar overkoepelende structuren die zijn werken met elkaar verbinden.
Joost van den Toorn, Zaandam
Joost van den Toorn is beeldhouwer en werkt zowel in opdracht als autonoom. In zijn werk zet hij tegenstellingen in om de letterlijke verschijningsvorm van zijn beelden onderuit te halen. Humor speelt daarbij belangrijke rol. Van den Toorn ontvangt een bijdrage om de komende vier jaar de werkpraktijk verder te ontwikkelen.
Joseph Sassoon Semah, Amsterdam
Joseph Sassoon Semah is geboren als een van de laatsten van de Babylonische joodse familielijn. De werken die hij produceert zijn feitelijk voetnoten bij zijn autobiografische verhaal en het veertigjarige interdisciplinaire onderzoek dat hij deed naar bronnen van de kunsten, literatuur, filosofie en theologie. Hij legt relaties tussen de tradities van de Hebreeuwse taal, zijn herkomst uit het Babylonische jodendom en modernistische kunst. De komende periode zal hij nieuw werk maken voor exposities die hij in het vooruitzicht heeft.
Judith Westerveld, Amsterdam
Judith Westerveld ontvangt een bijdrage voor de productie van nieuw werk en om haar praktijk verder te ontwikkelen. Ze houdt zich bezig met het postkoloniale, in de Nederlandse en Zuid-Afrikaanse context.
Karin van Dam, Amsterdam
Karin van Dam maakt grote, ruimtelijke installaties van diverse materialen, zoals zwarte woldraden en bouwmaterialen. Stedelijke structuren, en vooral het organische, natuurlijke aspect daarvan, vormen het uitgangspunt voor het werk. Van Dam wil de autonomie van haar werken nader onderzoeken. Ze gaat zich focussen op de waarde van kleine gebruiksvoorwerpen en het ambachtelijke aspect van het materiaal.
Kevin van Braak, Arnhem
Kevin van Braak kaart in zijn werk politieke en sociaal-culturele thema’s aan. Het begon met het blootleggen van dictatoriale ideologieën in architectuur, maar het ontwikkelde zich verder in het boven water krijgen van een persoonlijke geschiedenis, dat haar zwaartepunt kent in het Nederlandse koloniale verleden in Indonesië. De komende tijd gaat Van Braak in Indonesië onderzoek doen voor nieuwe projecten.
KHURTOVA / BOURLANGES, Amsterdam
Marie Ilse Bourlanges en Elena Khurtova werken sinds 2009 samen als kunstenaarsduo KHURTOVA / BOURLANGES. Bourlanges wil de komende tijd een verhalend onderzoek in woord en textiel naar het werk van haar grootvader voortzetten. Hij was schrijver van esoterische werken. Khurtova gaat focussen op het idee van leegte door middel van materiaalexperiment, voornamelijk in keramiek. Beide kunstenaars zullen individueel een kunstenaarsboek realiseren.
Klaas Kloosterboer, Schermerhorn
Klaas Kloosterboer ontvangt een bijdrage voor het voortzetten van zijn beroepspraktijk. Hij wil zich meer richten op de praktijk van het tentoonstellen, om zo een inhoudelijke discussie over zijn werk op gang te brengen.
Kristina Benjocki, Amsterdam
Kristina Benjocki zal zich via de bijdrage toeleggen op het medium film. Ze zal een serie werken realiseren over de rijke (geopolitieke) geschiedenis van de ondergrondse kalksteengroeven van de Cannerberg nabij Maastricht, waar tussen 1952 tot 1992 onder andere een commandocentrum van de NAVO was gevestigd.
Leo Vroegindeweij, Amsterdam
Leo Vroegindeweij is als beeldhouwer geïnteresseerd in begrippen die in de ontwikkeling van de beeldhouwkunst een belangrijke rol hebben opgeëist, zoals materiaaleigenschappen, afmetingen en hun onderlinge verhoudingen. De afgelopen jaren maakte hij tijdelijke installaties op bijzondere locaties, steeds in samenwerking met plaatselijke partijen. Ook de komende jaren zoekt hij naar mogelijkheden om zulke installaties te realiseren.
Liesbeth Raeven, Bergen
Liesbeth Raeven ontvangt een bijdrage om een nieuw werk te produceren voor het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Ook wil ze een vervolg maken op bestaande werken.
Linda Arts, Goirle
Linda Arts maakt geometrisch-abstract werk, opzichzelfstaand werk of werk dat een reactie is op de architectonische en mathematische elementen van een ruimte. Ze wil zich meer gaan richten op groot formaat, site-specific werk, werk in de openbare ruimte en in het landschap.
Loek Grootjans, Vlissingen
Loek Grootjans is vooral bekend om ‘Storage voor Distorted Matter’, een langlopend project waarin hij allerlei materiaal verzamelt dat sporen van het kunstenaarschap bevat. Hij wil dit project voortzetten en uitbouwen.
Marieke van Rooy, Amsterdam
Marieke van Rooy werkt sinds 2015 samen met Domenico Mangano als kunstenaarsduo onder de naam Mangano Van Rooy. Marieke van Rooy ontvangt bijdrage om een nieuwe serie werken te produceren.
Marije Gertenbach, Amsterdam
Marije Gertenbach wil haar bijdrage gebruiken voor reflectie, voor grote projecten en voor onderzoek. Ze maakt ruimtevullende installaties met schilderijen en muurschilderingen. Volgens Gertenbach zijn het ‘proto-architecturale ingrepen’ die ‘een echo vormen van een collectieve herinnering van een interieur – een schilderij kan gezien worden als een woord, een serie schilderijen als een zin en de manier waarop je de schilderijen ten opzichte van elkaar plaatst als narratief.’
Marijn Akkermans, Haarlem
Marijn Akkermans houdt zich bezig met het schilderen en tekenen van de menselijke figuur op het platte vlak. Hij is voornamelijk geïnteresseerd in de discrepantie die vaak ontstaat tussen gesuggereerde representatie en psychologische projectie. Akkermans gaat zich de komende vier jaar ontwikkelen in het ruimtelijk denken, om het tekenen en schilderen daarin te kunnen integreren.
Marta Volkova en Slava Shevelenko, Maastricht
Marta Volkova en Slava Shevelenko ontvangen een bijdrage om zich gedurende twee jaar te kunnen richten op ‘Het amfibie-man project’, een nieuwe verhalende totaalinstallatie. Daartoe willen ze onderzoek doen in de collecties van Naturalis en het Zoölogische Museum van Sint-Petersburg, en een residency volgen bij RAVI in Luik. Het kunstenaarsduo realiseert telkens langdurige projecten op basis van fictieve verhalen en geschiedenissen, waarbij van diverse media gebruik wordt gemaakt.
Martha Atienza, Rotterdam
Martha Atienza ontvangt een bijdrage om de komende tijd verder te kunnen werken aan bestaande projecten zoals ‘Our Islands’ en ‘Anito’. Atienza focust zich qua thema’s vooral op eilanden en diens bewoners, en op bijbehorende onderwerpen zoals klimaatverandering en leven in zee. Ze gaat samenwerkingen voortzetten en toewerken naar tentoonstellingen in Silverlens Gallery in Manila, Witte de With in Rotterdam, Nieuw Dakota in Amsterdam en Art Basel.
Martijn Engelbregt, Bergen
Martijn Engelbregt heeft diverse langlopende projecten, die de komende jaren nader en verder uitgebreid zullen worden. Daarnaast worden nieuwe projecten geïnitieerd, zoals ‘fysieke filosofie’. Naast eigen projecten maakt hij ook werk in opdracht en realiseert hij intiatieven op het gebied van educatie, ook internationaal.
Masha Ru, Amsterdam
Masha Ru brengt wetenschap en beeldende kunst samen in haar werk. Het werk gaat voornamelijk over het eten van klei, en de verschillende gebruiken over de hele wereld. Ze wil haar onderzoek via performances uitbreiden naar het lichaam en spiritualiteit. Ook zal ze terugkeren naar haar geboorteland Rusland om onderzoek naar DNA en genealogie te doen.
Maya Watanabe, Amsterdam
Maya Watanabe ontvangt een bijdrage om de komende jaren verder te werken aan haar onderzoek over geweld en het hebben van controle over anderen. Als integraal onderdeel van haar onderzoek en praktijk gaat ze interdisciplinaire samenwerkingen aan met professionals, op zowel forensisch als antropologisch gebied.
Michael Jacklin, Amsterdam
Michael Jacklin ontvangt een bijdrage om de komende tijd te kunnen werken aan een aantal projecten. Dit resulteert in solotentoonstellingen bij Slewe Gallery en bij het LUMC. Ook is hij bezig met een presentatie bij het Kröller-Möller Museum. De komende jaren wil hij zich concentreren op het maken van vrij werk in zijn atelier en kunstwerken in opdracht.
Momu & No Es, Rotterdam
Momu & No Es maakt lange termijn producties bestaande uit onderzoek, pre-productie en uiteindelijke productie van het werk. Ze ontvangt een bijdrage om de komende jaren te kunnen werken aan projecten, wat resulteert in een aantal tentoonstellingen zoals bij Art Rotterdam en ROZENSTRAAT – a rose is a rose is a rose in Amsterdam. Ook wil ze haar kennis op het gebied van virtual reality uitbreiden, samenwerkingen zoeken met wetenschappers en nieuw materiaal uitproberen.
Naro Snackey, Amsterdam
Naro Snackey maakt installaties met verschillende materialen. Ze gebruikt portretfoto’s uit haar Indonesisch-Nederlandse familiegeschiedenis als basiselementen in een scala aan werkwijzen en expositievormen. De laatste drie jaar heeft ze dingen op een organische manier laten doorontwikkelen, mede door een verblijf in Atelier Holsboer in Parijs. De komende jaren wil Snackey haar werk in recent ontdekte nieuwe richtingen sturen.
Noor Nuyten, Amsterdam
Noor Nuyten wil haar praktijk verder uitbreiden en verbreden naar het publieke domein. Nevenactiviteiten, zoals de recensies die ze voor Tubelight schrijft, wil ze deels laten samensmelten met haar werk. Het manipuleren van tijd, bijvoorbeeld door het modificeren van horloges, speelt een belangrijke rol in het werk. Dit modificeren gaat ze verder uitwerken, onder meer door te gaan glasblazen. Nuyten zoekt verdieping, experiment en ruimte om omvangrijkere projecten aan te gaan.
Nora Turato, Amsterdam
Nora Turato ontvangt een bijdrage om haar praktijk in Amsterdam voort te zetten en verder te verdiepen. De komende jaren gaat Turato onderzoek doen naar een nieuw medium: film. Verder gaat ze haar samenwerkingen uitbreiden, zowel institutioneel als persoonlijk.
Paul Beumer, Den Haag
Paul Beumer maakt voornamelijk werk dat bestaat uit stroken textiel geverfd in thee, rode wijn, soja en Chinese inkt, die hij samenvoegt tot abstracte composities. Beumer gaat langere tijd onderzoek doen en nieuw werk produceren voor diverse tentoonstellingen. De bijdrage dient ter verdieping van zijn theoretische en technische kennism en het delen van deze kennis via lezingen en tentoonstellingen.
Paul Geelen, Amsterdam
Paul Geelen gaat de bijdrage inzetten voor zijn werk, dat bestaat uit een sculpturale praktijk die nadrukkelijk site-specific is. Geelen werkt rond een moment, omgeving of situatie en probeert klassieke oplossingen te combineren met geavanceerde technologie. De laatste jaren werkt hij vaak met levende slakken, die volgens de kunstenaar een zeer heilzaam slijm afscheiden.
Persijn Broersen, Amsterdam
Persijn Broersen werkt sinds 2002 samen met Margit Lukács als kunstenaarsduo. Hun werk kenmerkt zich door fantasierijke 3D-werelden, opgebouwd uit eigen foto’s, bergen knipsels en uren televisiemateriaal. Ze maken video-installaties, foto’s, behang, tekeningen, commercials en videoclips. De komende vier jaar wordt het onderzoek naar zinsbegoocheling en illusie voortgezet, en ook het discours rond het virtuele. Verder werkt het duo toe naar een oeuvre-publicatie en een vernieuweing van de website.
Pietsjanke Fokkema, Bovenkarspel
Pietsjanke Fokkema ontvangt een bijdrage om haar werk te kunnen voortzetten. Ze wil meer onderzoek doen naar het ruimtelijk maken van haar werk. Ook gaat ze meer publicaties produceren en meer met andere kunst ‘in gesprek’ – dat wil zeggen, haar kunst in relatie tot andere kunst tonen.
Quirine Racké & Helena Muskens, Amsterdam
Quirine Racké & Helena Muskens werken sinds 1998 als kunstenaarsduo en maken video-installaties, films en performances met de thema’s identiteit en community. In het werk speelt soms de invloed van media op de realiteit en het fenomeen tijd een rol. De komende tijd willen Racké en Muskens de beroepspraktijk voortzetten met nieuwe projecten, die soms voortvloeien uit eerdere projecten en soms een nieuw terrein verkennen, zoals virtual reality.
Renée van Trier, Tilburg
Renée van Trier wil de komende tijd nieuw werk ontwikkelen, waaronder een performance voor het Arsenic Theater in Lausanne. Ook gaat ze haar website vernieuwen, nieuwe muziek ontwikkelen en uitbrengen en haar schilderpraktijk verder onderzoeken. Hiervoor gaat ze op zoek naar een nieuw atelier.
Riet Wijnen, Amsterdam
Riet Wijnen gaat de bijdrage gebruiken om haar praktijk voort te zetten en uit te breiden. Ze werkt voornamelijk in de media fotografie, sculptuur, video en tekstschrijven. Zelf schrijft Wijnen: ‘In mijn werk onderzoek ik de verbanden tussen abstractie, perceptie, taal en structuren via de historiografie van abstractie in verschillende gebieden: beginnend met het vroege modernisme in de kunst en langzaam bewegend naar de wetenschap, filosofie en activisme.’
Riette Wanders, Amsterdam
Riette Wanders’ werk is de laatste jaren abstracter geworden en figuratie is uit haar tekeningen verdwenen. Door de zoektocht naar nieuwe vormen, oplossingen en beeldmiddelen, zonder de narratieve gebondenheid die figuratie met zich meebrengt, ontstaan doorlopend nieuwe series die ze op verschillende formaten papier en canvas uitvoert. Deze reactieve werkwijze gaat Wanders de komende tijd handhaven.
Robbert Weide, Amstelveen
Robbert Weide ontvangt een bijdrage voor de verdieping van zijn praktijk. Hiermee heeft hij de mogelijkheid om te reflecteren op zijn proces, het werk en de presentatie, en hoe deze drie factoren zich tot elkaar verhouden.
Robert Knoth, Amsterdam
Robert Knoth ontvangt een bijdrage om de komende jaren tijd te hebben voor reflectie en te kunnen experimenteren met nieuwe media en technologie. Hij gaat verder werken aan de projecten ‘Tree and Soil’, een samenwerking met Antoinette de Jong, en ‘Poppy Interactive’. Ook wil hij de tijd nemen om zichzelf als fotograaf te kunnen positioneren.
Roland Sohier, Utrecht
Roland Sohier gaat met de bijdrage zijn solotentoonstelling in het Centraal Museum voorbereiden. Hij zal hier tien monumentale tekeningen tonen. In galerie Sanaa in Utrecht zal daarnaast kleiner werk worden getoond. Verder wil Sohier opnieuw een magazine in eigen beheer uitgeven en is hij gevraagd een workshop te geven.
Ronald van der Meijs, Amsterdam
Ronald van der Meijs ontvangt een bijdrage voor nieuw onderzoek naar de integratie van elektronica en mechanica in zijn werk. Ook gaat hij sound performances en inflatable installaties, die hij recent introduceerde in zijn werk, verder uitdiepen.
Rune Peitersen, Amsterdam
Rune Peitersen ontvangt een bijdrage om een aantal nieuwe werken te kunnen realiseren. De afgelopen vier jaar voelde hij steeds meer urgentie om actuele maatschappelijke discussies aan te gaan. In het verlengde hiervan maakt hij een nieuwe video in de serie ‘Control’. Ook gaat hij met presentatievormen experimenteren en is hij bezig met onderzoek naar periodes voorafgaand aan de opkomst van het neoliberalisme in de vroege jaren ‘80.
Sanne Vaassen, Maastricht
Sanne Vaassen onderzoekt in haar werk natuurlijke verschijnselen, cultuur en toeval. Zo onderzocht ze micro-organismen die aanwezig zijn op werken uit de collectie van het Van Abbemuseum. De komende tijd gaat ze verder met het project ‘Flags’, waarin ze vlaggen deconstrueert en opnieuw laat opbouwen. Dit project focust op nationale identiteit en ceremonies die daaraan bijdragen. In het kader hiervan gaat ze taal en historische symbolen nader onderzoeken.
Saskia Noor van Imhoff, Amsterdam
Saskia Noor van Imhoff werkte de afgelopen jaren met bestaande kunstcollecties in museale contexten. De verschillende systemen, regelgevingen en technieken die ten grondslag liggen aan het behoud van een museale collectie hebben haar een kader geboden voor haar eigen werk. De komende jaren wil ze haar werk verder verdiepen in de richting die zij de afgelopen jaren is ingeslagen.
Seán Hannan, Amsterdam
Seán Hannan ontvangt een bijdrage om zijn werk te verdiepen. Hij wil zijn netwerk internationaal verbreden en een nieuwe video-installatie maken in New York.
Sebastiaan Schlicher, Amsterdam
Sebastiaan Schlicher maakt tekeningen, video’s en noise performances die hij samen presenteert in installaties. Hij gaat de komende tijd verder werken aan experimenten met het realtime genereren van bewegend beeld via elektronica. Ook wil hij onderzoeken hoe deze abstracte beelden kunnen worden gecombineerd met figuratieve tekeningen.
Sebastián Diaz Morales, Amsterdam
Sebastián Diaz Morales wil in zijn films een nieuwe, subjectieve realiteit creëren. Hij ontvangt een bijdrage om de filmproductie op een grootschaligere wijze aan te pakken. De nieuwe werken zullen focussen op de impact en desintegratie van massaprotesten, het verdwijnen van het Nederlandse luchtalarm in 2019 en het Nederlandse gebruik van de fiets.
Servet Kocyigit, Amsterdam
Servet Kocyigit gaat de komende jaren verderwerken aan een aantal projecten, waaronder een tentoonstelling in Kunsthall 3.14 in Bergen, Noorwegen. Daarnaast gaat hij de bijdrage gebruiken voor studiohuur, tijd om onderzoek te kunnen doen en het aanschaffen van materialen. Ook wil hij zich richten op een uitgebreide monografie.
Tamar Frank, Hilversum
Tamar Frank is lichtkunstenaar en gaat zich in de komende periode toeleggen op reflectie, (materiaal)experiment en het aftasten van nieuwe presentatievormen, zoals werken in een natuurlijke omgeving. In haar projectgerichte praktijk is daar vaak geen ruimte voor. Ook wil ze zich internationaal beter profileren.
Teun Vonk, Rotterdam
Teun Vonk wil zijn praktijk voortzetten en daarbij meer ruimte nemen voor vrije projecten en een continue onderzoekslijn. Hij gaat onder meer een laboratorium opzetten, waarin hij abstracte ideeën kan omzetten in materieel onderzoek.
Tenant of Culture, Arnhem
Hendrickje Schimmel werkt onder het pseudoniem ‘Tenant of Culture’. Ze werkt met verschillende materialen, zoals cement, textiel, hout, metaal en gips. Schimmel wil de bijdrage gebruiken om meer kennis uit te wisselen met andere disciplines en dit in haar praktijk integreren. Zo wil ze onder andere met kostuumontwerpers gaan samenwerken.
TeZ, Amsterdam
Maurizio Martinucci maakt in zijn werk onder de naam ‘TeZ’ een combinatie van geluid, immersieve installaties en performances. Hij wil met de bijdrage ruimte maken voor onderzoek. Ook gaat hij investeren in apparatuur, instrumenten en materialen.
ThomK, Aarle-Rixtel
ThomK (Thomas Kuijpers) verdiepte zich de laatste jaren in de wisselwerking tussen het dagelijkse en het virtuele leven. Hij heeft een eigen archiefsyseem opgezet om het vluchtige karakter van het digitale te ondervangen. De komende jaren gaat hij de tijd nemen voor het ontwikkelen van nieuw werk, onder meer voor een presentatie bij Fotopub in Slovenië. Ook gaat hij onderzoek doen en werken aan een nieuwe publicatie over zijn archiefverzamelingen.
Tijs Rooijakkers, Waalre
Tijs Rooijakkers maakt voornamelijk ruimtelijke installaties. Hij ontvangt een bijdrage om zijn praktijk binnen en buiten het kunstenveld verder te professionaliseren. De komende jaren richt hij zich op ruimtelijk onderzoek, innovatie, kennisuitwisseling en ondernemerschap. Hij gaat onder andere materiaalonderzoek doen, residenties volgen, kennis beschikbaar stellen en nieuwe netwerken opbouwen.
Tim Enthoven, Amsterdam
Tim Enthoven maakt tekeningen die naast autonome werken ook ontwerpen voor installaties of performances zijn. Hij ontvangt een bijdrage om de komende jaren eerdere ontwerpen zoals ‘Design for a Gate’ en ‘Design for Jump Ropes’ uit te werken. Ook gaat hij verder met een project omtrent de open haard, onderzoek, boekprojecten en het uitbreiden van zijn studio.
Tirzo Martha, Curaçao
Tirzo Martha ontvangt een bijdrage om de komende jaren de ontwikkeling en groei van zijn werk voort te kunnen zetten en te kunnen blijven experimenteren. Omdat zijn werken arbeidsintensiever en monumentaler worden wil hij verhuizen naar een grotere ruimte, die als atelier en presentatieruimte kan dienen. Zo gaat hij voorstudies uitwerken van een groot project over ‘onaffe huizen’ op Curaçao.
Ton Boelhouwer, Maastricht
Ton Boelhouwer ontvangt een bijdrage om de komende jaren tijd, ruimte en materiaal te hebben voor het ontwikkelen van nieuw werk. Zo werkt hij toe naar een solotentoonstelling bij PS in Amsterdam en heeft hij plannen om samen met Paul Drissen een groepstentoonstelling te organiseren.
Ton van Kints, Den Haag
Ton van Kints maakt wandobjecten en hij fotografeert en maakt installaties. Hij wil de komende jaren werken binnen het thema ‘Nooit’ en ontvangt daarvoor een bijdrage.
Vika Mitrichenko, Amsterdam
Vika Mitrichenko speelt in tekeningen en keramische werken met beelden uit de ‘hoge cultuur’ en ‘kitsch’. Daarmee stelt ze betekenis en waarde in maatschappij, politiek en kunstwereld aan de kaak. Mitrichenko richt zich op een nieuwe serie werken onder de titel ‘Kunstkammer of anthropology’. Hierin brengt ze kleine, persoonlijke verhalen van mensen met uiteenlopende achtergronden samen, tegen een achtergrond van grote historische en sociale schommelingen. Ook gaat ze zich verdiepen in traditionele keramische technieken.
Wapke Feenstra, Rotterdam
Wapke Feenstra ontvangt een bijdrage om de komende jaren te kunnen werken aan verschillende projecten. Zo realiseert ze een publicatie, tentoonstellingen en een conferentie. Ook onderneemt ze diverse reizen voor haar werk, zoals naar Welikoje (Rusland) en Oostenrijk. Verder gaat Feenstra experimenteren met geologische animaties en nieuwe kennis en technieken opdoen. Tot slot werkt ze aan een atelierpand voor het organiseren van evenementen.
Wieteke Heldens, Ven-Zelderheide
Wieteke Heldens schildert vanuit de observatie. Vaak staat de handeling en de controle over het materiaal centraal. Heldens gaat de komende tijd nieuw werk maken in haar ateliers in Den Haag en New York. Ook staat er een reeks tentoonstellingen gepland en wil ze een documentaire over haar werk en werkproces produceren.
Xiaoxiao Xu, Nieuwegein
Xiaoxiao Xu ontvangt een bijdrage om haar project ‘India’ verder te kunnen ontwikkelen, na afronding van haar huidige project over de Chinese muur, dat resulteerde in een solotentoonstelling en publicatie. Ook wil ze een of meer residencies gaan doen.
Projectinvesteringen beeldend kunstenaars en bemiddelaars ↑
Voor kunstenaars en bemiddelaars die plannen willen realiseren die in tijd begrensd zijn en/of leiden tot een artistiek/inhoudelijk resultaat.
Laurence Aëgerter, Amsterdam
Productie nieuwe werken voor solotentoonstelling in Musée du Petit Palais, Parijs
€77.338
Laurence Aëgerter ontvangt een bijdrage voor de realisatie van een serie nieuwe foto’s en werken in textiel, keramiek en glas voor haar solotentoonstelling ‘Ici mieux qu’en face’ (‘hier beter dan aan de overkant’) in Musée du Petit Palais in Parijs. Daarvoor zal ze samenwerken met patiënten en zorgverleners van de psychiatrische instelling Hôpital St. Anne.
Babak Afrassiabi en Nasrin Tabatabai, Rotterdam
Psychic Island (werktitel)
€13.200
Nasrin Tabatabai en Babak Afrassiabi ontvangen een vaste bijdrage om gedurende zes maanden een filmisch onderzoek uit te voeren op het verlaten Telegraph Island in de Golf van Oman. Het eiland heeft zijn naam te danken aan het Verenigd Koninkrijk dat er tussen 1865 en 1968 een communicatiestation had.
Tiong Ang, Amsterdam
The Second Hands
€115.059
Tiong Ang ontvangt een bijdrage voor nieuw werk, een ‘sociale sculptuur’ getiteld ‘The Second Hands’. Op uitnodiging van de Biënnale van Boekarest, ontwikkelt hij een project voor het Nationaal Museum of Contemporary Art, dat gevestigd is in een zijvleugel van het voormalige Volkspaleis. Het omvat een presentatie van een nieuwe, in samenwerking gemaakte film over een ‘abstracte’ groep mensen in het museum en een begeleidende installatie in de openbare ruimte.
Sol Archer, Rotterdam
The Production of Daily Life, Phase II
€11.400
Sol Archer onderzoekt de sociale historie van de wijk Sailortown bij Belfast. Deze wijk werd deels gesloopt voor de komst van een nooit voltooide snelweg. Wat restte was een opengebroken samenleving van voornamelijke laaggeschoolde arbeiders. Archer wil de verloren ruimtes en gemeenschapszin opnieuw oproepen via workshops met bewoners en performatieve momenten, die hij zal vastleggen via film. Hij werkt gaat samen met de lokale organisatie Household een communityfestival organiseren.
Stéphanie Baechler, Amsterdam
Behind the screen – New ways to experience
€7.150
Stéphanie Baechler ontvangt een bijdrage voor de productie van nieuw werk voor een solotentoonstelling in galerie Lauwer in Den Haag. Daarin wil ze reflecteren op privacy in onze digitale samenleving. Ze zal samenwerken met onder meer V2_ Lab for the Unstable Media, het Institute of Network Cultures en curator Alexandra Landré.
Matea Bakula, Utrecht
Een land dat niet meer bestaat: een onderzoek naar mijn afkomst om uit te vinden wat de invloed van mijn culturele achtergrond is op mijn kunstenaarsschap.
€1.870
Matea Bakula ontvangt een bijdrage voor ‘Een land dat niet meer bestaat: een onderzoek naar haar afkomst en wat de invloed hiervan is op haar kunstenaarsschap’. Ze gaat dit onderzoek uitvoeren tijdens een residency doen bij Kamen artist residency in Bosnië-Herzegovina.
Yael Bartana, Amsterdam
The Redemption of Germania
€118.550
Yael Bartana ontvangt een bijdrage voor de postproductie van haar project ‘The Redemption of Germania’, een provocatieve caleidoscopische collage over de historie en hedendaags leven in Berlijn.
Tobias Bijl, Rotterdam
Buska
€10.160
Tobias Bijl ontvangt een bijdrage voor zijn project Buska, een fotografisch onderzoeksproject over de Buskabaai op Curaçao. Deze baai is een zwaar verontreinigd asfaltmeer door jarenlange oliewinning, voornamelijk door Shell. Doel van dit onderzoek is te komen tot een nieuwe publicatie, Bijls tweede.
Jeanette Bisschops, Amsterdam
Curatorial Traineeship New Museum
€13.200
Jeanette Bisschops ontvangt een bijdrage om haar praktijk als curator verder te ontwikkelen. Ze gaat als trainee curator aan de slag bij The New Museum in New York. Samen met curatoren Margot Norton en Jamillah James werkt zij aan de aankomende New Museum Triënnale in 2021.Thema is “New Art, New Ideas”. De Triënnale is uitgegroeid tot een platform voor opkomende kunstenaars die nieuwe richtingen in de hedendaagse kunst exploreren.
Alexis Blake, Amsterdam
Break the Bite: Part Two
€36.133
Alexis Blake ontvangt een bijdrage voor de installatie en performance ‘Break the Bite: Part Two’ in TENT, Rotterdam. Het origineel maakte ze twaalf jaar geleden en gaat ze nu hercontextualiseren. In de tentoonstelling werkt ze samen met performers van het HipHopHuis. Ze voegt ook een nieuw fysiek element toe aan de performance: het breken van glas.
Ronald de Bloeme, Berlijn
The Google Project
€2.200
Ronald de Bloeme ontvangt een bijdrage voor het verblijf van een maand in de residency van het Centre Contemporary Art (CCA) in Andratx, Mallorca. Hij gaat daar nieuw werk maken dat later in een duotentoonstelling samen met Olaf Holzapfel bij PARK in Tilburg te zien zal zijn.
Ine Boermans, Groninger
Weefsel
€6.930
Ine Boermans ontvangt een vaste bijdrage voor ‘Weefsel’, een reeks ‘essays’ waarin menselijke emoties zoals rouw, ziekte, liefde en gemis worden aangekaart. De essays zullen ruimte hebben voor filosofie, beeld, eigen kunst, autobiografie en educatie. Het eindresultaat: een gratis e-boek/e-magazine, website, mailing en blog.
Kim Boske, Amsterdam
Indigo Project
€13.195
Kim Boske ontvangt een bijdrage om het in 2018 gestarte ‘Indigo Project’ verder te kunnen ontwikkelen. Onderdeel is een tweede artist in residence periode bij KAIR in Kamiyama, Japan. Ze wil daar meer onderzoek doen naar de stof indigo, met als doel een eigen indigo lab te creëren. Ook gaat ze samenwerken met ontwerpers die ook werken met indigo op het gebied van vormgeving en mode. De periode in Kamiyama wordt afgesloten met een tentoonstelling.
Marjolijn Boterenbrood, Amsterdam
Layers of Perception (werktitel)
€14.684
Marjolijn Boterenbrood ontvangt een bijdrage voor onderzoek in oostelijk Kirgizië, gelegen tussen China, Oezbekistan en Kazachstan. Dit deel van de voormalige zijderoute krijgt een nieuwe betekenis nu de handelsroute door China nieuw leven wordt ingeblazen. Ze wil een beeld van de regio vastleggen door in gesprek te gaan met lokale bewoners. Boterenbrood werkt hiervoor samen met landschapsarchitect Maike van Stiphout. Het resultaat wordt gepresenteerd in het kader van het project ‘Unmapping Eurazia’ bij Casco Art Institute in Utrecht.
Milena Bouma, Amsterdam
Pickling in an archiving manner
€9.548
Milena Bouma ontvangt een bijdrage voor ‘Pickling in an archiving manner’, een residency project bij Chinese European Art Centre in Xiamen, China. Ze doet onderzoek naar ‘huiselijke onzin’, of ‘hoe objecten en materie verschillende statussen van leven hebben, hoe deze kunnen worden bewaard of andere vormen van leven kunnen dragen’. Het onderzoek tijdens de residency resulteert in een solotentoonstelling.
Zeno van den Broek, Frederiksberg
Segmented Spaces
€11.000
Zeno van den Broek ontvangt een bijdrage voor de ontwikkeling van de multisensoriële installatie ‘Segmented Spaces’ tijdens een werkperiode van vijf maanden bij LIMA. In de installatie wil hij verkennen hoe digitale techniek bijdraagt aan een nieuwe ervaring van ruimte en tijd.
Lonnie van Brummelen, Amsterdam
Moni Kondee
€41.325
Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan ontvangen een bijdrage voor een nieuwe film, getiteld ‘Moni Kondee’. De nieuwe film vertrekt vanuit de cultuur van verzet die marronage wordt genoemd, om via de vrachtvaart op de Marowijne bij de goudvelden uit te komen. Dit site-specific verhaal wordt doorgetrokken naar het heden en gesitueerd in de structuren van wereldhandel en high finance. De film reflecteert ook op haar eigen financiële en juridische productiestructuur.
Gerbrand Burger, Amsterdam
Unhide All
€5.277
Gerbrand Burger ontvangt een bijdrage voor de productie van nieuw werk van zijn solotentoonstelling ‘Unhide All’ bij Kunstvereniging Diepenheim. Het betreft een grote, plaatsgebonden totaalinstallatie die reageert op de architectuur van de ruimte.
Cihad Caner, Rotterdam
I, The Green Marble: The (Hi)story Of My Witness And Memory
€11.000
Cihad Caner ontvangt een vaste bijdrage voor het project ‘I, The Green Marble: The (Hi)story Of My Witness And Memory’. Hiermee wil Caner het verhaal onderzoeken van het groene marmeren platform, dat dient als het belangrijkste podium van het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York. Hij focust op de vorm, uitvoering, geschiedenis en ruimte van dit platform. Het resultaat zal tentoongesteld worden bij Gallery JOEY RAMONE.
Vincent Ceraudo, Rotterdam
Sun Surface
€13.200
Vincent Ceraudo wil voor zijn project ‘Sun Surface’ onderzoek doen in Shanghai, Parijs en Rotterdam en uiteindelijk een immersieve installatie bij AVL Mundo produceren. Ceraudo focust op zonne-energie als middel voor disruptieve maatschappelijke verandering. Hij zal zijn werk baseren op de representatie van de zon in de (kunst)geschiedenis en cinema.
Robbie Cornelissen, Utrecht
Residency Ayumi Gallery / Cave, Tokyo, Japan
€8.775
Robbie Cornelissen ontvangt een bijdrage voor een werkperiode bij de Ayumi Gallery / Cave in Tokyo. Hij wil nader onderzoek verrichten naar ‘de lijn’ binnen de tekenkunst en daarvoor de Japanse kunst en verstedelijking als uitgangspunt nemen. Gedurende de residency wil hij meer ruimte nemen voor reflectie in plaats van productie.
Driewieler Collectief, Amsterdam
Reverse Hydro-flows
€4.950
Driewieler Collectief (Angelo Custódio en Pedro Matias) ontvangt een bijdrage voor een werkperiode bij Ateliers’89 op Aruba. Ze gaan een installatie, performance en een serie participatieve momenten creëren, die ingaan op onze omgang met water en het begrip autonomie in het antropoceen. Uitgangspunt is de wijze waarop Aruba leefbaar werd gemaakt: door een gebrek aan natuurlijke zoetwaterbronnen maakt het drinkwater uit zeewater.
Karin van Dam, Amsterdam
Kantelpunt 2
€5.310
Karin van Dam maakt in samenwerking met Robbie Cornelissen nieuw werk voor de Karachi Biennale 2019. In 2017 realiseerden ze ‘Kantelpunt’ in de Cacaofabriek in Helmond. Nu zullen ter plekke nieuw werk maken, getiteld ‘Kantelpunt 2’: een combinatie van sculpturaal werk, installatie, tekeningen en projecties.
Avantia Damberg, Cas Grandi
Hidden Heroes
€5.500
Alena Davidovich ontvangt samen met Avantia Damberg een vaste bijdrage voor het project ‘Hidden Heroes’. De kunstenaars willen met dit project de mensen van Curaçao, met focus op de vrouwen, uitlichten die deel uitmaakten van de emancipatie van het land en haar bevolking. Vele voorbeelden en verhalen zijn verborgen of vergeten.
Dina Danish, Amsterdam
Translated Dada and Lettrist Poetry, Layouts and Fake Advertisements
€13.200
Dina Danish ontvangt een bijdrage voor het project ‘Translated Dada and Lettrist Poetry, Layouts and Fake Advertisements’, een reeks Arabische en visuele vertalingen van verschillende Dada- en Lettrisme-gedichten valse Dada-advertenties en tijdschriftomslagen. In de vertalingen concentreert Danish zich op de compositie, typografie, het woordenspel en schrijven in meerdere talen. Voor de tekeningen experimenteert ze met lederen perkament.
Anna Dasovic, Amsterdam
Before the Fall there was no Fall (werktitel)
€22.405
Anna Dasovic ontvangt een bijdrage voor ‘Before the Fall there was no Fall’, een op onderzoek gebaseerd project dat zal bestaan uit een reeks (video)werken, publieke ontmoetingen en een publicatie. Centraal staat de wijze waarop tijdens de oorlogen in Joegoslavië in de jaren ‘90 verschillende representaties van de (etnische) ‘Ander’ zijn gevormd. De kern van het onderzoek is een verzameling van +/- 100 VHS-banden, die Dasovic in 2014 ontdekte in een gesloten archief van het Nederlandse Ministerie van Defensie.
Sasha Dees, Amsterdam
Sustainable art practices in the Carribean (werktitel)
€10.200
Sasha Dees ontvangt een bijdrage voor het schrijven van een boek met de voorlopige titel ‘Sustainable art practices in the Carribean’. Zij heeft de afgelopten twee jaar onderzoek gedaan in het Caribisch gebied naar hedendaagse beeldende kunst.
Joakim Derlow, Amsterdam
Come, tell me how you lived
€1.700
Joakim Derlow ontvangt een bijdrage voor zijn solotentoonstelling ‘Come, tell me how you lived’ bij De Punt (NeverNeverland). Hij zal een aantal dagen en nachten op de plek aanwezig zijn om zich de ruimte eigen te maken en site-specific tekeningen te realiseren. Het resultaat is een multimediale tentoonstelling en een kleine catalogus.
Sebastián Diaz Morales, Amsterdam
Eye on Mirror
€20.979
Sebastián Diaz Morales ontvangt een bijdrage voor zijn project ‘Eye on mirror’, twee korte video-installaties. Hij neemt (protesterende) mensenmassa’s als onderwerp: hoe verhouden die massa’s zich tot de media? Welk effect hebben ze? En representeren die massa’s een sociaal en cultureel bewustzijn?
Elspeth Diederix, Amsterdam
The Miracle Garden 2019
€24.800
Elspeth Diederix ontvangt een bijdrage voor het project ‘The Miracle Garden 2019’, een vervolg op het in 2017 geïnitieerde project ‘The Miracle Garden’. Diederix wil een nieuwe serie foto’s van de openbare tuin in het Erasmuspark maken. Acht keer per jaar worden de foto’s door heel Amsterdam op posters verspreid, als een element van natuurlijke schoonheid te midden van de kakofonie aan reclame in de stad. Tegelijkertijd is het een uitnodiging is om de tuin te bezoeken.
Marjolijn Dijkman, Drogenbos
What All The World Desires
€33.421
Marjolijn Dijkman ontvangt een bijdrage voor de ontwikkeling van het project ‘What All The World Desires’. Daarin onderzoekt ze de verbeelding van elektriciteit in de 18e eeuw en verbindt ze dat met hedendaagse mijnbouw, mondiale economische verhoudingen en postkolonialisme. Dijkman verblijft daartoe tweemaal als resident bij Picha, kunstinitiatief en initiatiefnemer van de Lubumbashi Biennale in Congo.
Jonathan van Doornum, Zwolle
Summer residency en tentoonstelling PARK, Tilburg
€3.231
Jonathan van Doornum wil tijdens zijn werkperiode bij PARK in Tilburg werken met textiel. Voor de solotentoonstelling maakt hij een ruimtevullende installatie die als een drager of display functioneert.
Nickel van Duijvenboden, Amsterdam
Echolocation / The Benefit of Sadness
€17.920
Nickel van Duijvenboden ontvangt een bijdrage voor ‘Echolocation / The Benefit of Sadness’ waarin hij verschillende facetten van zijn werk door ontwikkelt. Het resulteert in een publicatie, een LP, een film en twee vocale voordrachten. Deze vinden plaatsen in WORM in Rotterdam en Small Projects in Tromsø, Noorwegen.
Charlotte Dumas, Amsterdam
Yorishiro
€24.525
Charlotte Dumas ontvangt een bijdrage voor haar nieuwe film ‘Yorishiro’, die wordt opgenomen op het kleine eiland Yonaguni in het zuiden van Japan. Het is een vervolg op haar film ‘Shio’, en vormt met het nog te produceren derde deel (werktitel ‘Stay’) een drieluik.
Moritz Ebinger, Egmond aan den Hoef
Hoe duur is de Suizerzoen
€26.276
Moritz Ebinger ontvangt een bijdrage voor ‘Hoe duur is de Suikerzoen’, een kunstproject in de vorm van een film, waarin hij de eeuwenoude oerdansen van de Marrons, de illegale boomkap in de oerwouden en een deel van het slavernijverleden met zijn tekeningen wil verbinden.
Paul van der Eerden, Dordrecht
Suite
€9.967
Paul van der Eerden ontvangt een bijdrage voor zijn project en onderzoek ‘Suite’, dat hij samen met Romy Muijrers gaat ontwikkelen. In ‘Suite’ ontstaan verschillende series tekeningen die zij samen maken. De uitdaging is om nieuwe inzichten te krijgen in het tekenen met wederzijdse beïnvloeding. Ook gaan ze samen op onderzoek uit bij verschillende musea in binnen- en buitenland.
Xandra van der Eijk, Utrecht
Residency Valley of the Possible, Chili
€6.600
Xandra van der Eijk ontvangt een bijdrage voor haar residency bij Valley of the Possible in Chili. Ze gaat daar het begrip ‘ecological grief’ onderzoeken. Welke impact heeft het veranderende klimaat, zoals het verdwijnen van gletsjers, op de psyche van de mens?
Galit Eilat, Amsterdam
Picasso’s heritage or how I destroyed the contemporary art scene in Ramallah
€41.045
Galit Eilat ontvangt een bijdrage voor het project ‘Picasso’s heritage or how I destroyed the contemporary art scene in Ramallah’. Het is een video-essay over geslacht, beroep, kunst en erfgoed en onthult het waargebeurde verhaal over hoe een kunstwerk van de belangrijkste kunstenaar van de 20e eeuw werd overgebracht naar een regio onder militaire bezetting.
Uta Eisenreich, Amsterdam
It Goes Without Saying (werktitel)
€14.004
Uta Eisenreich ontvangt een bijdrage voor haar project ‘It Goes Without Saying’, een video installatie over verschillen in gebarentaal voor dove mensen.
Hala Elkoussy, Amsterdam
East of Noon
€13.200
Hala Elkoussy ontvangt een vaste bijdrage voor onderzoek voor de nieuwe film ‘East of Noon’. Veel van haar werken gaan over Caïro – de stad waar Elkoussy is opgegroeid – en onderzoeken de alternatieve structuren die ontstaan in de gaten van bestaande systemen. Met deze film wil ze de impact van de nieuwe situatie op de gemeenschap onderzoeken en verkennen hoe binnen dit rigide systeem ruimte kan worden gevonden voor hoop en menselijkheid.
Anet van de Elzen, De Waal
Breathing Matters
€14.350
Sharelly Emanuelson, Willemstad
Resideny Thami Mnyele Foundation Award, Amsterdam
€6.422
Sharelly Emanuelson ontvangt een bijdrage voor een onderzoeksperiode van twee maanden bij de Thami Mnyele Foundation in Amsterdam. Het onderzoek focust op het conserveren en toegankelijk maken van een archief, waarbij Emanuelson relevante instituten en contacten zal bezoeken, zoals EYE en Tropenmuseum. Ook is ze bezig om een archief op te bouwen op Curaçao.
Esiri Erheriene-Essi, Amsterdam
Legacies: Exiles in Paradise (or Monuments to the forgotten)
€15.036
Esiri Erheriene-Essi ontvangt een bijdrage voor het maken van nieuw werk. Voor haar schilderijen laat zich voornamelijk inspireren door haar eigen beeldarchief: afbeeldingen uit kranten, tijdschriften, films enerzijds, en door muziek en literatuur anderzijds. Gebeurtenissen uit het heden vormen soms de aanleiding om terug te grijpen op gebeurtenissen uit het verleden.
Deniz Eroglu, Amsterdam
The Shipwrecked Triptych
€17.600
Deniz Eroglu maakt met name videowerk, maar ook sculpturen, installaties en tekstwerk. Hij vraagt een bijdrage aan voor het maken van een nieuw werk, een 3 kanaals video-installatie getiteld ‘The Shipwrecked Triptych’.
Bojan Fajfric, Amsterdam
The Void
€6.600
Bojan Fajfric, geboren in voormalig Joegoslavië, maakt video-installaties. Fajric is geïnteresseerd in de relatie tussen herinneringen en het bewegende beeld. Voor zijn fictieve documentaires maakt hij gebruik van reconstructie en re-enactment, om te achterhalen waarom bepaalde handelingen, opvattingen of historische gebeurtenissen meer of minder op de voorgrond treden. Hij ontvangt een bijdrage bestemd voor onderzoek voor een nieuw project: ‘The Void’.
Bojan Fajfric, Amsterdam
The Void
€3.240
Bojan Fajfric ontvangt een bijdrage voor het realiseren van het nieuwe project ‘The Void’. Eerder in 2019 ontving hij een bijdrage voor het onderzoek, deze bijdrage is bestemd voor de productie.
Theo de Feyter, Amsterdam
Reis naar Syrië
€6.795
Theo de Feyter ontvangt een bijdrage voor een reis- en werkperiode in Syrie. Hij wil aandacht besteden en aandacht vragen voor de situatie in Syrie, hoe overleven mensen in oorlogsomstandigheden, maar vooral wil hij dit keer aandacht voor het bedreigde erfgoed daar. Hij wil tekeningen, gouaches gaan maken en interviews doen.
Helen Anna Flanagan, Rotterdam
HISK 2020
€22.047
Helen Anna Flanagan ontvangt een bijdrage voor het tweede jaar van een tweejarige werkperiode bij het HISK (Hoger Instituut voor Schone Kunsten, Gent). Ze wil de tijd gebruiken om verder onderzoek te doen en het produceren van korte experimentele films.
Alicia Framis, Amsterdam
Slam Dunk en Reversible paintings (Reset)
€21.570
Alicia Framis ontvangt een bijdrage voor twee projecten: ‘Slam Dunk’ en ‘Reversible paintings (Reset)’. Twee projecten die empowerment van vrouwen voorstaan. Beide projecten bestaan uit nieuwe collecties jurken. ‘Slam Dunk’ is een collectie kleding voor een team van vrouwelijke basketbalspelers. ‘Reversible paintings (Reset)’ is een performance met als doel de representatie van vrouwen in de kunstgeschiedenis te corrigeren.
Olga Ganzha, Amsterdam
My Armed Mother (werktitel)
€10.560
Olga Ganzha ontvangt een bijdrage voor het project ‘My Armed Mother’. Het onderzoek is een follow-up van het eerdere project ‘Motherland is calling’, waarin ze op een persoonlijke manier de noties moederland, moeder en land onderzocht in het kader van Russische oorlog culten. Ganzha zoekt de desbetreffende plekken op en doet onderzoek naar de geschiedenis in samenwerking met lokale kunstplatforms. Het resultaat zal een mixed media installatie zijn, gemaakt in samenwerking met een wetenschapper en een spiritueel beoefenaar.
Quinsy Gario, Den Haag
A series of works reflecting on St. Maarten
€40.301
Quinsy Gario ontvangt een bijdrage voor een reeks nieuwe werken die reflecteren op de geschiedenis van Sint Maarten. De werken zullen gebruik maken van visuele en administratieve archieven van het eiland, maar bevatten ook persoonlijke verhalen van verzet en artistieke vormen. De werken zijn uitnodigingen om anders te kijken, voelen en denken over het eiland. De kunstenaar heeft aangevraagd via Pilot Pitch Je Plan.
Hadrien Gerenton, Rotterdam
Les Detectives Sauvages (the Wild Detectives)
€3.417
Hadrien Gerenton ontvangt een bijdrage voor de productie van het nieuwe werk ‘Les Detectives Sauvages (the Wild Detectives)’ voor de LustWarande in 2019. De bezoeker komt oog in oog te staan met levensgrote hagedissen, wezens die al langer dan wij de aarde bevolken en hier op de mens toekijken.
Ilke Gers, Rotterdam
Residency en tentoonstelling Bucharest AiR, Roemenië
€8.392
Ilke Gers ontvangt een bijdrage voor haar residency bij Bucharest AiR in Roemenië. Ze zal daar onderzoek doen en nieuw werk maken. Het werk zal later te zien zijn tijdens een solotententoonstelling bij Gallery JOEY RAMONE.
Ine Gevers, Utrecht
The Queer Paradox
€9.261
Ine Gevers ontvangt samen met Piet de Jonge een bijdrage voor het project ‘The Queer Paradox’ (TQP). TQP wordt uiteindelijk een tentoonstelling en manifestatie in Rotterdam Zuid. De bijdrage is voor het artistieke en theoretische vooronderzoek naar deze tentoonstelling.
Nina Glockner, Amsterdam
Exploring Betweenness (werktitel)
€10.485
Nina Glockner ontvangt samen met Sachi Miyachi een bijdrage voor ‘Exploring Betweenness’, een project waarbij een werkperiode zal plaatsvinden in het Fukuroda psychiatrisch ziekenhuis in de stad Daigo, Ibaraki, Japan. De residency is een samenwerking met Beautiful Distress en Het Vijfde Seizoen en vindt voor het eerst plaats.
Lenneke van der Goot, Arnhem
Litho-tekeningen
€14.709
Lenneke van der Goot ontvangt een bijdrage voor onderzoek naar de toepassing van lithografie binnen haar werk. Centraal staat een experimentele aanpak, waarin de litho en het betekenen en bewerken van de litho van gelijkwaardig belang zijn. Voor de techniek wordt samengewerkt met meesterdrukker Aad Hekker. Het onderzoek en maakproces zal plaatsvinden in Hekkers steendrukkerij in Amsterdam, Basement Press Diepenheim en het eigen atelier.
Klaas van Gorkum, Rotterdam
The Stick and the Stone
€6.379
Klaas van Gorkum ontvangt samen met zijn vaste samenwerkingspartner Iratxe Jaio een bijdrage voor het videoproject ‘The Stick and the Stone’. Het project draait om het reproduceren van een verloren gegaan monument voor gevallen Duitse soldaten in Spanje tijdens de burgeroorlog.
Bart Groenendaal, Amsterdam
The Young Man as a Movie Star (Distortions of Bully and Candy)
€30.000
Bart Groenendaal ontvangt een bijdrage voor ‘The Young Man as a Movie Star (Distortions of Bully and Candy)’. Het is een nieuw project van vier korte speelfilms, die tegelijkertijd getoond zullen worden in specifieke hoeken opgestelde schermen in de tentoonstellingsruimte.
Raquel van Haver, Amsterdam
De status van womxn in Latijns-Amerika (werktitel)
€108.775
Raquel van Haver ontvangt een bijdrage voor een grootschalig onderzoek en werktraject, met als onderwerp de status van womxn in Latijns-Amerika met name Colombia, Venezuela en Curaçao. De tentoonstelling zal te zien zijn in 2020 in het Bonnenfantenmuseum in Maastricht, bestaande uit meerdere werken: 4 tot 6 nieuwe schilderijen en een grote installatie. Ook zal Van Haver een aantal beeld- en geluidopnamen maken tijdens het project.
Sara Sejin Chang, Amsterdam
Four Months, Four Million Light Years
€48.926
Sara Sejin Chang ontvangt een bijdrage voor haar nieuwe project ‘Four Months, Four Million Light Years’. Het wordt ‘een tijdsreis waar tijd en ruimte zal oplossen’. Recente en historische politieke gebeurtenissen zullen uit de Nederlandse en Koreaanse geschiedenis worden opgeroepen via vier ‘personages’: de Kosmos, Nicolaes Witsen, de door hem afgebeelde sjamaan, en de kunstenaar zelf.
Mathilde ter Heijne, Aarle-Rixtel
Reclaiming Possesion; The Copy and The Original in The Crisis of Ethnological Representation
€26.144
Mathilde ter Heijne ontvangt een bijdrage voor haar project ‘Reclaiming Possesion; The Copy and The Original in The Crisis of Ethnological Representation’. Dit project beoogt een mogelijke methode te ontwikkelen voor de omgang met de teruggave van objecten met een spirituele achtergrond.
Glenda Heyliger, San Nicolas, Aruba
Anthropical
€2.450
Glenda Heyliger ontvangt een bijdrage voor het multidisciplinaire project ‘Anthropical’. Dit is een gezamenlijk project met Ryan Oduber, Kevin Schuit en Alydia Wever. Het werk zal te zien zijn tijdens de Havana Biennale op Cuba.
Jimini Hignett, Amsterdam
Number One Tourist Attraction!
€23.206
Jimini Hignett ontvangt een bijdrage voor het project ‘Number One Tourist Attraction!’. Ze gaat een uitgebreide installatie met videowerk, fotografie, artefacten, sculpturen en een leestafel realiseren rondom prostitutie en mondiale vrouwenhandel in Amsterdam. CBK Zuidoost en het Amsterdam Museum zullen het werk tonen.
Rob Hornstra, Utrecht
The Europeans
€13.200
Rob Hornsta ontvangt een bijdrage voor het samenwerkingsproject ‘The Europeans’ dat hij uitvoert met schrijver Arnold van Bruggen en de vormgevers Kummer & Herrman. Het project is een speurtocht naar het hedendaagse Europa en de hedendaagse Europeaan. Hornsta zal daarvoor deelnemen aan de residencies Multistory nabij Birmingham en Kaunas Photo Gallery in Litouwen.
Esther Hovers, Den Haag
Residency NARS Foundation, New York, Verenigde Staten
€13.200
Esther Hovers ontvangt een bijdrage voor een zes maanden durende artist in residence bij NARS (The New York Art Residency and Studios) in Brooklyn, New York. Hovers werkt aan verdieping van een fotografisch project dat specifieke binding heeft met New York. De residency geeft ruimte om te experimenteren, waardoor ze zich fulltime op haar werk kan concentreren.
Alexandra Hunts, Amsterdam
Wave-Particle
€11.160
Alexandra Hunts ontvangt een bijdrage voor een residency van drie maanden bij Fabrikken in Kopenhagen. Het gaat om een voortzetting van het project ‘Wave-Particle’, dat zij dit jaar is gestart, een onderzoek naar dualiteit bij quantum physica, bij het Niels Bohr instituut. Bij Fabrikken gaat ze prototypes ontwikkelen.
Bas van den Hurk, Tilburg
It is an part ensemble, and this ensemble is no longer necessarily ceremonial
€12.802
Bas van den Hurk en Jochem van Laarhoven werken samen om de relatie tussen beeldende kunst en theater te onderzoeken. Het project bestaat uit onder meer een publicatie, een werkperiode en tentoonstelling in De Fabriek in Eindhoven. Van den Hurk en Van Laarhoven gaan focussen op de overeenkomsten en verschillen in hun werkpraktijken, de performatieve momenten in hun werk en het sturen van de blik van de toeschouwer.
Miyuki Inoue, Amsterdam
Residency Inter Arts Center, Zweden
€3.300
Miyuki Inoue ontvangt een bijdrage voor een verblijf bij IAC (Inter Arts Center) in Zweden als artist in residence. Tijdens dit verblijf zal Inoue onderzoek doen voor het nieuwe werk ‘Humancicada’, een serie participatieve geluidssculpturen.
Miyuki Inoue, Amsterdam
Residency Est-Nord-Est, Saint-Jean-Port-Joli, Canada
€3.300
Miyuki Inoue ontvangt een bijdrage voor een verblijf als artist in residence bij Est-Nord-Est in Saint-Jean-Port-Joli in Canada. Tijdens het verblijf zal Inoue verder werken aan ‘Humancicada’, een serie participatieve geluidssculpturen, waarvoor ze eerst onderzoek heeft gedaan in de residency bij IAC in Zweden.
Astrit Ismaili, Amsterdam
MISS
€22.880
Astrit Ismaili ontvangt een bijdrage voor de voorbereiding en realisatie van het performancewerk ‘MISS’. Drie performers zullen spelen op nieuwe muziekinstrumenten, die hun lichamelijke bewegingen sturen.
Iratxe Jaio, Rotterdam
The stick and the stone
€6.379
Iratxe Jaio ontvangt samen met zijn vaste samenwerkingspartner Klaas van Gorkum een bijdrage voor het videoproject ‘The Stick and the Stone’. Het project draait om het reproduceren van een verloren gegaan monument voor gevallen Duitse soldaten in Spanje tijdens de burgeroorlog.
Saskia Janssen, Amsterdam
Residency Lijiang Studio residency, Yunan, China
€3.137
Saskia Janssen ontvangt een bijdrage voor een werkperiode van twee maanden in Lijiang Studio, een residency in het afgelegen Lashihai Village in China. Samen met George Korsmit verbleef ze hier al eerder. Lijiang Studio heeft het duo opnieuw uitgenodigd. De manier van werken van Korsmit en Janssen sluit zeer goed aan bij die van de residency. Naast onderzoek en het maken van nieuw werk zullen ze workshops verzorgen en presentaties geven voor en met de lokale bevolking.
Hewald Jongenelis, Amsterdam
Residency Kings County Hospital, New York
€10.416
Sinds 2014 organiseert Beautiful Distress een artist in residence-programma in de psychiatrie-afdeling van Kings County Hospital, Brooklyn, New York. Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis ontvangen een bijdrage voor hun residency. De projecten van Zijlmans en Jongenelis zijn een zoektocht naar manieren om de onontkoombaarheid van de werkelijkheid te vertalen naar iets dat nieuwe perspectieven opent. De projecten zijn beeldend, verhalend en stevig geworteld in de samenleving.
Marie-Jose Jongerius, Amsterdam
Los Angeles Palms
€40.607
Marie-José Jongerius vraagt aan voor de productie van de film ‘Los Angeles Palms’. Ze zal daarin focussen op de iconische palmen in Los Angeles, die voor de Olympische Spelen van 1932 werden geplant om het straatbeeld te verfraaien. De bomen worden in de film beschouwd vanuit het oogpunt van een wetenschapper, een kunstenaar, een filmmaker, een geoloog en een schrijver.
Kitty Kamp, Brussel
Nieuw werk Parijs en Brussel
€8.800
Kitty Kamp ontvangt een vaste bijdrage om werk te kunnen produceren voor een presentatie in Parijs en voor een presentatie in de Project Room van WIELS, waar zij een residency heeft gedaan.
Yasmijn Karhof, Amsterdam
Community Meeting
€17.650
Voor een tentoonstelling in het Beautiful Distress House in Amsterdam wil Yasmijn Karhof interviews die zij eerder schoot samenbrengen tot één multimediale ruimtelijke enscenering waarin de toeschouwer kan ronddwalen. De beelden maakte ze tijdens haar verblijf bij Beautiful Distress’ AIR in Kings County Hospital in Brooklyn. Karhof onderzoekt het moment waarin ‘geestelijk gezond’ overslaat in ‘geestesziek’.
Paul Kempers, Amsterdam
‘Afslag Rotonde’
€11.016
Kunsthistoricus Paul Kempers vraagt een bijdrage voor het project ‘Afslag Rotonde’. Met de bijdrage wil hij voorbereidend onderzoek verrichten naar de geschiedenis en rol van kunst in de openbare ruimte in Nederland. Dat doet hij op basis van de archieven van het Praktijkbureau Beeldende Kunstopdrachten (PBK) en Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR), beide in beheer van het Lectoraat Art and Public Space (LAPS) van de Rietveld Academie.
Wytske van Keulen, Bergen op Zoom
Residency Atlanta, Idaho, Verenigde Staten
€12.924
Wytske van Keulen ontvangt een bijdrage voor een artist in residency in Atlanta, Idaho, Verenigde Staten. Ze wil het verblijf gebruiken om onderzoek te doen en nieuw werk te maken. De residency zal bestaan uit vijf werkperiodes van zo’n twee weken, verspreid over een jaar, plaatsvindend in alle vier de seizoenen.
Dirk Kome, Amsterdam
Na Nieuw-Nederland
€10.200
Dirk Kome ontvangt een bijdrage voor zijn project ‘Na Nieuw-Nederland’. Met de bijdrage zal hij zijn onderzoek voortzetten ook zullen de eerste foto’s gemaakt kunnen worden. Kome zoekt naar overblijfselen van de ‘Nederlandse’ periode in een gebied in de Verenigde Staten dat in de 17e eeuw aan Nederland toebehoorde.
Irene Kopelman, Amsterdam
A tiny world and countless compositions in it
€24.084
Irene Kopelman ontvangt een bijdrage voor een samenwerking met het Nederlands Instituut voor onderzoek der Zee (NIOZ). Ze doet daar onderzoek naar pytoplankton, waarvan ze tekeningen maakt. Verder gaat Kopelman voor een tentoonstelling bij Museum Kranenburgh twee glassculpturen vervaardigen.
Germaine Kruip, Amsterdam
Research/Tapies/HongKong
€22.360
Germaine Kruip ontvangt een bijdrage voor een onderzoeksperiode voorafgaand aan twee solotentoonstellingen in Barcelona en Hong Kong. Het onderzoek komt op uitnodiging van het Antoni Tapies Instituut in Barcelona, waar Kruip met een reeks performances onderdeel was van een groepstentoonstelling. Het onderzoek zal resulteren in nieuw werk en een site-specific werk voor de Axel Vervoordt Gallery in Hong Kong.
Tamara Kuselman, Amsterdam
That what is common and its distances
€17.650
Tamara Kuselman ontvangt een bijdrage voor een werkperiode bij Het Vijfde Seizoen in Den Dolder en een audiovisueel werk dat ze daar wil maken. Kuselman gaat focussen op performance, lichamelijkheid en alternatieve psychiatrische therapie. Uitgangspunt zijn leefcommunes uit de jaren ‘70. Daarvoor zal ze onderzoek doen bij Altrecht GGZ in Den Dolder, Capilla del Monte in Argentinië en Existentialia in Spanje.
Natascha Libbert, Amsterdam
Undermined
€4.400
Natascha Libbert ontvangt een vaste bijdrage voor onderzoek en de productie van nieuw werk, getiteld ‘Undermined’. Het resultaat zal te zien zijn bij Cargo in Context.
Erik van Lieshout, Rotterdam
All Inclusive
€11.000
Erik van Lieshout ontvangt een vaste bijdrage voor nieuw werk voor een internationale groepstentoonstelling, vanwege het 50-jarige bestaan van Art Basel in 2020. Het geheel wordt gecureerd door Kasper König, Hamza Walker en Christina Li.
Dirk van Lieshout, Rotterdam
Reis Suriname
€7.671
Dirk van Lieshout ontvangt een bijdrage voor een onderzoek naar de betekenis van elementen uit de Marron cultuur. Hiervoor gaat hij een reis maken door Suriname om meer kennis te vergaren met hulp van twee gidsen. Vervolgens verblijft Van Lieshout drie maanden bij EKWC in Oisterwijk, waar hij de opgedane kennis zal verwerken en de resulterende onderzoeken in keramiek zal tonen.
Mirjam Linschooten, Amsterdam
On Display (werktitel)
€4.400
Mirjam Linschooten ontvangt een vaste bijdrage voor een werkperiode bij kunstruimte Het Wilde Weten in Rotterdam. Als vervolg op haar onderzoek naar het Tropenmuseum zal ze een experimentele video monteren over de rol van het museum in het vertalen van koloniale collecties naar nationale verhalen.
Maga Berr, Amsterdam
a house for the un-known
€10.200
Maga Berr ontvangt een bijdrage voor het project ‘a house for the un-known’. Via residencies bij Despina in Rio de Janeiro en CBK Zuidoost wil ze de impact van stedelijke ontwikkeling en gentrificatie op beide plekken onderzoeken. Door ontmoetingen met lokale bewoners ontwikkelt Berr nieuw werk, waarin ze de stem van gemarginaliseerde groepen laat horen. Ze focust met name op de van oorsprong Afrikaanse bevolkingsgroepen en hun beelden en rituelen.
Basir Mahmood, Amsterdam
Onderzoek
€8.323
Basir Mahmood ontvangt een bijdrage voor onderzoek, waarbij een enkel aandachtspunt wordt uitgebreid naar een breder onderzoek. Aandachtspunten die Mahmood opnoemt zijn: sociale bijeenkomsten, industriële ruimtes, recyclingprocessen en visuele en symbolische representaties in de kunstgeschiedenis en in de populaire cultuur.
Renzo Martens, Amsterdam
Onderzoek en productie nieuw werk met CATPC
€114.559
Renzo Martens wil een nieuwe serie sculpturen realiseren met CATPC (Cercle d’Art des Travailleurs de Plantation Congolaise) en het Van Abbemuseum. De werken worden door plantagearbeiders gemaakt, vervolgens digitaal getransporteerd en in 3D gereproduceerd op de plaats van bestemming. Met het project wil Martens de ontwikkeling van zijn ‘postplantage’ in Congo accelereren: hij wil meer land kopen en de community economisch onafhankelijk maken.
Renzo Martens, Amsterdam
The White Cube
€69.186
Renzo Martens ontvangt een bijdrage aan voor de realisatie van de film ‘The White Cube’, waarvoor de beelden werden geschoten tussen 2012 en 2019. De film toont het verhaal van de herontwikkeling van een voormalige Unilever-plantage, de omscholing en het succes van de voormalige plantagearbeiders die kunstenaars worden en de opening van de White Cube op de plantage, een museaal gebouw ontworpen door OMA.
Steve McQueen, Amsterdam
De Bezette Stad
€200.000
Steve McQueen ontvangt een bijdrage voor ‘De Bezette Stad’ / ’Occupied City’, een videowerk naar aanleiding van Bianca Stigters’ publicatie ‘De bezette stad: Plattegrond van Amsterdam 1940-1945’. De drie uur durende film zal bestaan uit beelden van gevels in Amsterdam, gefilmd in het nu. Bekende voice-overs vertellen wat op deze plekken gebeurde in de periode 1940-45.
Dorine van Meel, Berlijn
Mothers of Men
€19.620
Dorine van Meel ontvangt een bijdrage voor het onderzoeksproject ‘Mothers of Men’. Naar aanleiding van de geboorte van haar zoon wil ze het traditionele familiemodel ter discussie stellen en onderzoeken hoe opvoeding de maatschappelijke status quo kan doorbreken.
Antoon Melissen, Amsterdam
Oeuvrecatalogus Jan Schoonhoven
€11.597
Antoon Melissen ontvangt een bijdrage voor het samenstellen van een oeuvrecatalogus over Jan Schoonhoven. In 2015 publiceerde hij een monografie over Jan Schoonhoven. Nu is hij benaderd door de erven en de Jan Schoonhoven Stichting voor deze taak. De publicatie van deze catalogus is voorzien in 2023.
Gil & Moti, Rotterdam
Wild Bet
€9.905
Gil & Moti ontvangen een bijdrage voor de uitwerking en realisering van drie nieuwe installaties en een performance. Dit is het resultaat van experimenteel onderzoek en intensief veldwerk van ruim twee jaar, dat ‘gokken’ als nieuw thema onder de loep nam. De nieuwe werken zullen getoond worden in de solotentoonstelling ‘Wild Bet’ bij TENT in Rotterdam.
Golrokh Nafisi, Amsterdam
Against Nostalgia
€12.150
Golrokh Nafisi ontvangt een bijdrage voor het project ‘Against Nostalgia’. Nafisi wil het begrip nostalgie onderzoeken in relatie tot de huidige sociaal-politieke retoriek die steunt op de verheerlijking van – en een soort nostalgie naar – een verleden dat nooit echt bestond. De uitvoering gebeurt samen met lokale folkmuzikanten, geïnspireerd op de tradities van volksmuziek. Het project neemt telkens een site-specific vorm aan: van manifest tot poëzie, van religieus ritueel tot zingen.
Laura Peleja, Uden
UN-INVERSAL, identity mined
€8.800
Laura Peleja maakt installaties in de vorm van landschappen. In haar werk onderzoekt en reflecteert ze op het menselijk bestaan, door natuurlijke en menselijke materialen en objecten te combineren. Ze ontvangt een bijdrage voor de productie van nieuw werk en een verblijf bij CaSa (Centro de las Artes de San Agustín) in Oaxaca, Mexico.
Johan Nieuwenhuize, Den Haag
Oranda Seishin (werktitel)
€5.100
Fotografenduo Otani/Nieuwenhuize (Shinji Otani en Johan Nieuwenhuize) ontvangt een bijdrage voor een werkperiode in de Ukiha AiR in Japan. In nieuw fotowerk willen zij focussen op de bijzondere relatie tussen Japan en Nederland, van de 16e tot halverwege de 19e eeuw Japans exclusieve westerse handelspartner. Hoe vat je de ‘genius loci’ en is er sprake van gedeelde cultuur gezien de eeuwenlange band?
Stephanie Noach, Amsterdam
Dark Matters: Darkness as Political Resistance
€8.800
Stephanie Noach ontvangt een bijdrage voor een onderzoeksperiode in Colombia, Brazilië, Puerto Rico, Argentinië en Mexico. Uitkomst van het onderzoek is de tentoonstelling ‘Dark Matters: Darkness as Political Resistance’, die te zien zal zijn bij Monumento a los heroes in Bogotá en mogelijk ook bij het Dutch Art Institute.
Ryan Oduber, Utrecht
Anthropical
€2.395
Ryan Oduber ontvangt een bijdrage voor het multidisciplinaire project ‘Anthropical’. Dit is een gezamenlijk project met Alydia Wever, Glenda Heyliger en Kevin Schuit. Het werk zal te zien zijn tijdens de Havana Biennale op Cuba.
Hester Oerlemans, Arnhem
Residency CEAC, Xiamen, China
€33.177
Hester Oerlemans ontvangt een bijdrage voor het onderzoek naar het fixeren van lucht in beelden. Ze zal dit doen tijdens een residency van drie maanden bij Chinese European Art Centre in Xiamen, China. Ze gaat daar de mogelijkheden onderzoeken van het direct spuiten van epoxy op sculpturen gemaakt van ballonnen.
Suat Öğüt, Amsterdam
The Future of the Me-nemen-Mory
€5.500
Suat Öğüt ontvangt een bijdrage voor het project ‘The Future of the Me-nemen-Mory’. Hij gaat de relatie tussen verborgen gebouwen en hun herinnering in Amsterdam onderzoeken. Öğüt wil vijf verborgen gebouwen in verschillende buurten in Amsterdam zichtbaar, voelbaar en deelbaar maken in de openbare ruimte, samen met buurtbewoners en lokale winkeleigenaren.
Roosmarijn Pallandt, Amsterdam
Nocturne
€29.808
Roosmarijn Pallandt ontvangt een bijdrage voor het project ‘Nocturne’. Zij wil werkreizen naar Japan maken, waar zij de menselijke relatie met het natuurlijke landschap wil onderzoeken.
Giovanni Palmieri, Den Haag
Residency Bucharest AiR, Roemenië
€9.720
Giovanni Palmieri ontvangt een bijdrage voor werkperiode in Bucharest AiR in Roemenië, waar hij nieuwe foto, video en performance werken zal onderzoeken en uitvoeren. Palmieri wil onderzoek doen naar de Roemeense mythologie.
Marco Pando, Amsterdam
Dracula Reloaded
€13.330
Marco Pando ontvangt een bijdrage voor de ontwikkeling van de experimentele film ‘Dracula Reloaded’. In het oerwoud van Suriname wil hij een rituele dans van lokale bewoners filmen, waarin ze traditioneel verkleed gaan als blanken. In dit gebied delven internationale bedrijven illegaal naar goud, maar ze worden hierin bijgestaan door bewoners die zodoende in hun levensonderhoud voorzien. Hiermee wil Pando de complexiteit van het heden en verleden van kolonialisme en commercie tonen.
L.A. Raeven, Amsterdam
Muismeisje (werktitel)
€31.136
L.A. Raeven ontvangt een bijdrage voor de realisatie van ‘Muismeisje’. In het werk wordt de mens voorgesteld als laboratoriummuis. Met het werk wil het duo een donkere toekomstvisie van onze maatschappij tonen.
Sara Rajaei, Rotterdam
on earth’s crust (werktitel)
€13.200
Het filmische onderzoek ‘on earth’s crust’ van Sara Rajaei gaat over angst en de verbeelding daarvan. Ze maakt reizen naar Iran en de Verenigde Staten, waar haar familie woont. Daar gaat ze onderzoeken hoe gedrag is verbonden met invloeden uit de Perzische, Afrikaanse en Arabische cultuur.
Machteld Rullens, Den Haag
Residency Shiro Oni, Onishi, Japan
€4.400
Machteld Rullens ontvangt een bijdrage voor een onderzoek tijdens een residency naar langzamerhand verdwijnende tradities in Japan. Dit doet ze bij Shiro Oni Studio in Onishi, Japan.
Floris Schönfeld, Amsterdam
PUK*
€29.450
Floris Schönfeld ontvangt een bijdrage voor zijn project ‘PUK*’, een langlopend project met meerdere facetten waarvoor hij nu drie hoofdstukken wil produceren. De productieperiode omvat ook een residency bij Het Vijfde Seizoen en een solopresentatie van PUK* bij het Beautiful Distress House.
Maaike Schoorel, Amsterdam
In dialoog met klassiek moderne kunst
€23.310
Maaike Scoorel ontvangt een bijdrage voor onderzoek naar de relatie van haar werk tot klassiek moderne kunstenaars zoals Guy Mees en Jan Schoonhoven. Het gaat Scoorel niet om een puur formele vergelijking, maar om een conceptuele houding en een manier van kijken. Ze wordt hierin begeleidt door curator Joost Declercq. Dit onderzoek wordt gepubliceerd, en gepresenteerd in een symposium over kunst en wetenschap, ‘European conference on Visual Perception’ in Leuven.
Kevin Schuit, Den Haag
Anthropical
€3.149
Kevin Schuit ontvangt een bijdrage voor het multidisciplinaire project ‘Anthropical’. Dit is een gezamenlijk project met Alydia Wever, Glenda Heyliger en Ryan Oduber. Het werk zal te zien zijn tijdens de Havana Biennale op Cuba.
Kay Schuttel, Amsterdam
Where are you now?
€5.725
Kay Schuttel ontvangt een bijdrage voor het project ‘Where are you now?’. Ze wil reflecteren op de wijze waarop de mobiele telefoon het gedrag en de lichaamshoudingen van mensen in de publieke ruimte beïnvloedt. De uitkomsten zijn een video-installatie bij Galerie DITS in Amsterdam en een ‘live installatie’ in de AiR en expositeruimte Homesession in Barcelona.
Daniela Schwabe, Amsterdam
Future memory
€13.200
Daniela Schwabe ontvangt een bijdrage voor haar residency in Berlijn bij GlogauAIR. Daar werkt gaat ze zes maanden lang verder werken aan haar project ‘Future memory’, een serie gebaseerd op een afbeelding van een nucleaire reactorcontainer uit 1950 in de Verenigde Staten.
Anika Schwarzlose, Amsterdam
LifeForms
€11.000
Anika Schwarzloze ontvangt een bijdrage voor het project ‘LifeForms’ (werktitel). De drijfveer van Schwarzlose is het doen van onderzoek en analyse van beeld. Dit vindt ze vooral in deze tijd interessant, waarin communicatie steeds meer op beeld is gebaseerd en er een radicale verandering heeft plaatsgevonden over het denken over en de waardering van beeldcultuur.
Robbie Schweiger, Amsterdam
Das Kompromiss
€9.900
Robbie Schweiger ontvangt een bijdrage voor het project ‘Das Kompromiss’. Schweiger realiseert op eigen initiatief een tentoonstelling en een publieksprogramma bij ‘Lab Kalkhorst’, op het landgoed van Schloss Kalkhorst in Duitsland. Ook zal hij werken aan een publicatie. Hij werkt voor het programma samen met Aperto Raum in Berlijn, Kunstverein Langenhagen bij Hannover en Billytown in Den Haag.
Joseph Sassoon Semah, Amsterdam
On Friendship / (Collateral Damage) III – The Third GaLUT: Baghdad, Jerusalem, Amsterdam
€25.605
Joseph Semah ontvangt een bijdrage voor ‘On Friendship / (Collateral Damage) III – The Third GaLUT: Baghdad, Jeruzalem, Amsterdam’, een ‘poëtische en kritische zoektocht’ naar de steden Amsterdam, Bagdad en Jeruzalem. Hij zal de zoektocht invullen door middel van tekeningen, installaties, performances en debatten. De manifestatie vindt plaats op verschillende locaties, zoals diverse musea, theaters een fietswinkel en een garage.
Mayra Sérgio, Amsterdam
Performing Loss
€20.204
Mayra Sergio wil in het project ‘Performing Loss’ het begrip van de dood en hoe dit wordt bepaald door culturele achtergrond en rituelen onderzoeken. Ze zal een DNA-test doen en op basis daarvan in haar geboorteland Brazilië de rituelen van haar voorouders bestuderen.
Pieter Slagboom, Middelburg
Solotentoonstelling Vleeshal
€16.578
Pieter Slagboom ontvangt een bijdrage voor de ontwikkeling van een solotentoonstelling in de Vleeshal in Middelburg, die aan zijn toekenning van de Vleeshal Kunstprijs 2018 is verbonden. Hiertoe werkt hij samen met curator Julia Geerlings.
Luuk Smits, Rotterdam
Geconcentreerd dagdromen (werktitel)
€10.560
Luuk Smits ontvangt een bijdrage voor het project ‘Geconcentreerd dagdromen’. Smits wil zijn proces van ontdekken, kijken en uitwerken meer centraal stellen in zijn werk. Zo zal het performatieve aspect in zijn werk een groter onderdeel uit gaan maken van het eindresultaat.
Naro Snackey, Amsterdam
An animation, memory in practice
€6.597
Naro Snackey ontvangt een bijdrage voor het produceren van een nieuw werk voor de tentoonstelling bij het Dr. Bhau Daji Lad Mumbai City Museum in India. De expositie ‘Mindful Circulations’ brengt twaalf kunstenaars bijeen uit drie verschillende landen: India, Indonesië en Nederland. De tentoonstelling belicht de handelsgeschiedenissen van Nederland met India en Indonesië vanuit verschillende hedendaagse perspectieven.
Elian Somers, Rotterdam
A Stone from the Moon
€10.700
Elian Somers onderzoekt in de stad Astana in Kazachstan geopolitieke machtsverhoudingen en ideologieën en de rol van architectuur en stedenbouw daarin. Uit het onderzoek zullen twee films volgen: ‘A Stone from the Moon – Ecumenopolis’ (werktitel) en ‘A Stone from the Moon – Capital City’.
Jonas Staal, Rotterdam
Training for the Future
€64.860
Jonas Staal ontvangt een bijdrage voor zijn project ‘Training for the Future’, dat hij presenteert tijdens de Ruhrtriennale 2019. Hij maakt een grote installatie, die de vorm heeft van een utopisch traningskamp, en hij probeert hierin alternatieve toekomstige scenario’s op tafel te leggen. Het project wordt gerealiseerd in samenwerking met hackers, futurologen, gamedesigners en interplanetaire organisaties.
Lisandro Suriel, Amsterdam
Ghost Island
€43.855
Lisandro Suriel ontvangt een bijdrage aan voor zijn project ‘Ghost Island’. Het is een artistiek onderzoeksproject dat voortkomt uit de immateriële sporen van kolonialisme en het voorouderlijke geheugen van de Diaspora. Het is een surrealistisch project en zal zowel bestaan uit fotografie als film.
Michael Tedja, Amsterdam
Solotentoonstellingen
€19.980
Michael Tedja ontvangt een bijdrage om nieuw werk te maken voor twee solotentoonstellingen in twee buitenlandse galeries: Tatjana Pieters in Gent en Chimento Contemporary in Los Angeles. Het gaat om twee tentoonstellingen die kort na elkaar plaatsvinden. De exposities bestaan onafhankelijk van elkaar, maar zijn tegelijkertijd verbonden aan één groter proces.
Marjan Teeuwen, Amsterdam
Verwoest Huis Rencontres D’Arles
€67.000
Marjan Teeuwen ontvangt een bijdrage voor de ontwikkeling van een nieuwe architectonische installatie onder de doorlopende titel ‘Verwoest Huis’ op fotofestival Rencontres D’Arles, Frankrijk.
Edward Clydesdale Thomson, Rotterdam
The Grazer Kunstverein is moving
€15.867
Edward Clydesdale Thomson ontvangt een bijdrage om de Grazer Kunstverein tijdelijk onder te brengen in verschillende andere locaties in de stad Graz. Vijf thematische benaderingen van deze Kunstverein zullen zich manifesteren in de stad. Het project heeft tot doel het begrip te verruimen van waar in onze stedelijke omgeving cultuur kan worden gelokaliseerd en welke verschillende vormen van engagement mogelijk zijn.
Nicoline Timmer, Amsterdam
mountain, mountain
€10.531
Nicoline Timmer ontvangt een bijdrage voor het project ‘mountain, mountain’. In het kader van de tentoonstelling ‘Opéra Monde: la quête d’un art total’ in Centre Pompidou-Metz in 2019 realiseert ze een opera in boekvorm. Daarin onderzoekt Timmer de illusie van het theater. Archetypische decorstukken, in dit geval twee bergen, krijgen de hoofdrol.
Miloš Trakilovic, Rotterdam
The Ride That Never Came
€18.800
Miloš Trakilovic houdt zich bezig met de gevolgen van digitalisering op het huidige politiek-maatschappelijke klimaat. Hij werkt voornamelijk met bewegend beeld, video, installaties, publicaties en lezingen. Miloš Trakilovic ontvangt een bijdrage voor het maken van een nieuwe lezing/ performance samen met Hito Steyerl, getiteld ‘The Ride That Never Came’.
Sandra Trienekens, Amsterdam
In dialoog met de kunsttheorie en de kunstkritiek op community art (werktitel)
€11.000
Sandra Trienekens ontvangt een bijdrage voor het onderzoek en schrijven van een publicatie die door V2 in Rotterdam wordt uitgegeven. Ze gaat onderzoeken wanneer community art binnen het domein van de kunst valt en wanneer erbuiten. In het boek wil ze een taal ontwikkelen die markeert wanneer bij een project over community ‘art’ gesproken kan worden en wanneer een project te ‘sociaal’ wordt om nog van kunst te spreken.
Kubilay Mert Ural, Amsterdam
Almost Perfect
€13.200
Kubilay Mert Ural ontvangt een bijdrage voor de realisatie van nieuw werk, dat zal worden getoond in een solotentoonstelling bij Ellen de Bruijne Projects. ‘Almost Perfect’ gaat over mondiale angst die wordt aangewakkerd door klimaatverandering en een nieuwe vorm van bewustzijn die daardoor ontstaat. De kunstenaar heeft aangevraagd via Pilot Pitch je Plan.
Mariëlle Videler, Amsterdam
Bird Bath
€13.200
Mariëlle Videler ontvangt een bijdrage voor een nieuw project, ‘Bird Bath’, een onderzoek naar gedrag van kleine vogels in een stedelijke omgeving. Aanleiding is de bedreiging van kleine vogels door de consumptieve levensstijl in onze maatschappij. Videlar zal via een vogelbad en webcam op haar balkon onderzoek doen naar de reacties van de vogels op diverse situaties, zoals uitzichtpunten, een bruisbad, diverse kleuren of een druppel-douche. Daarnaast maakt ze bewegingsstudies. Beelden van beide situaties moet leiden tot een installatie.
Rob Voerman, Arnhem
Gaza Artproject (werktitel)
€44.000
Rob Voerman maakt tekeningen, fotografische werken, sculpturen en site-specific, toegankelijke installaties die als ontmoetingsplek dienst doen. Hij verwijst in de installaties naar architectuur en stedenbouw en put uit de nalatenschap van het modernisme. Ook gaat Voerman in op actuele ontwerpen als ecologie, economie en populatiekrimp. Hij ontvangt een bijdrage voor het maken van een groot werk voor een kinderkamp in Gaza, waar kinderen de drukte en stress van de stad kunnen ontvluchten.
Giny Vos, Amsterdam
Lichtgeschichten / Light stories
€45.000
Giny Vos ontvangt een bijdrage voor haar project ‘Lichtgeschichten / Light stories’. Het betreft de ontwikkeling en realisatie van een lichtkunstwerk voor het Centre for International Light Art Unna in Duitsland.
Dan Walwin, Amsterdam
Solotentoonstelling David Dale Gallery, Glasgow International festival 2020
€21.650
Dan Walwin ontvangt een bijdrage voor zijn solotentoonstelling bij de David Dale Gallery, die deel uitmaakt van het Glasgow International festival 2020. Het bestaat uit een video-installatie, die draait om de herontdekking van een bel in een meer uit vervlogen tijden.
Nan Wang, Rotterdam
RefractionScape
€12.650
Nan Wang ontvangt een bijdrage voor de realisatie van de interactieve installatie ‘RefractionScape’, onder meer via een residency bij STPLN in Malmö, Zweden. Op basis van polariserende materialen en de bio-data van de toeschouwer worden abstracte beelden gegenereerd.
Clarinde Wesselink, Amsterdam
Sporen (werktitel)
€8.037
Clarinde Wesselink ontvangt een bijdrage voor haar project ‘Sporen’. Ze gaat daarvoor onderzoek doen bij Knockvologan Studies in Schotland en vervolgens bij Sign in Groningen.
Alydia Wever, Utrecht
Anthropical
€2.396
Alydia Wever ontvangt een bijdrage voor het multidisciplinaire project ‘Anthropical’. Dit is een gezamenlijk project met Ryan Oduber, Glenda Heyliger en Kevin Schuit. Het werk zal te zien zijn tijdens de Havana Biennale op Cuba.
Choi Wong, Utrecht
Vervreemd Perspectief
€4.385
Choi Wong ontvangt een bijdrage voor een werkperiode bij Plaatsmaken in Arnhem, die resulteert in een tentoonstelling. Wong toont analoge foto’s die ze op een rommelmarkt vindt en vervolgens op textiel drukt en bewerkt. Ze stelt daarbij de vragen: hoe kan ik een foto manipuleren zonder dat het verhaal sterk verandert? Hoe kan ik een beeld bewerken waardoor het perspectief veranderd
Bijdrage Gastateliers ↑
Voor beeldend kunstenaars en bemiddelaars voor een werkperiode in een van de binnen- of buitenlandateliers die het Mondriaan Fonds aanbiedt. Hieronder staat een overzicht van de binnenlandateliers.
Margré Steensma, Rotterdam
AGA LAB i.s.m. STEIM, Amsterdam
€4.000
Bij AGA LAB gaat Margré Steensma zich verdiepen in texturen. Ze gaat experimenteren met hoe je via zeefdruk en risografie structuren zelf kunt creëren en overbrengen op objecten. Ook gaat ze zich bezighouden met het opnemen en creëren van geluiden, en hoe deze geluiden technisch kunnen worden geintegreerd in installaties.
Enrique Arce Gutierrez, Oud-Vossemeer
AGA LAB i.s.m. STEIM, Amsterdam
€4.000
Enrique Gutierrez wil tijdens de residency bij AGA LAB in realtime een taal voor audiovisuele expressie creëren. Hij gaat onderzoeken welke creative projecten uit deze taal zouden kunnen ontstaan, anders dan alleen live optredens en digitaal werk. Dit kan resulteren in drukwerk, installaties en werk met audio en geluid.
Mio Fujimaki, Amsterdam
Beeldenstorm/Daglicht en GlasLab, Eindhoven / Den Bosch
€8.000
Tijdens haar werkperiode in GlasLab en Beeldenstorm/Daglicht wil Mio Fujimaki experimenteren met de oneindige mogelijkheden van het materiaal. Zo wil ze eigen optische lenzen maken voor een performance in het donker. Niet alleen standaard lenzen en bollen maar ook verschillende vormen en maten die een sculpturale installatie gaan vormen.
Wouter Venema, Rotterdam
Beeldenstorm/Daglicht en GlasLab, Eindhoven / Den Bosch
€8.000
Wouter Venema stelt tijdens zijn verblijf in GlasLab en Beeldenstorm/Daglicht het experimenteren met verschillende combinaties van materialen met glas centraal. Hij wil een nieuwe serie mobielen maken, bestaande uit verschillende vormen glas, zowel plat als ruimtelijk, hangend aan stalen frames.
Marie Reintjes, Arnhem
Pompgemaal Den Helder
€4.000
Marie Reintjes wil tijdens haar werkperiode in het Pompgemaal op een vrijere en speelsere manier schilderen. Bovendien wil ze zich laten inspireren door het verticale landschap rondom het Pompgemaal. Zo wil ze de gelegenheid aangrijpen om het onbewoonde eiland Noorderhaaks te bezoeken. Ze zal haar studio tijdens de werkperiode ook openstellen voor atelierbezoeken. In gesprek met collega’s zal ze reflecteren op haar praktijk.
Kim David Bots, Den Haag
Pompgemaal Den Helder
€6.000
Kim David Bots zal nieuw werk ontwikkelen dat specifiek reageert op het Pompgemaal en de omgeving. Hij maakt een audiotour/hoorspel, een verzameling ‘scenografische elementen’ (sculpturen, schilderijen, tekeningen, foto’s en ruimtelijke ingrepen) en een collectie korte verhalen geschreven in de context van het Pompgemaal. Ook nodigt Bots een selectie kunstenaars, filmmakers, schrijvers en vormgevers uit om in dialoog te gaan met de uiteindelijke presentatie.
Paul Klemann, Tiel
Pompgemaal, Den Helder
€8.000
Paul Klemann tekent al ruim dertig jaar zijn dromen. Sinds kort schildert hij ze ook. Hij wil het licht en de ruimte van het Pompgemaal gebruiken om zijn schilderijen verder te ontwikkelen.
Dirk van Lieshout, Rotterdam
Re-creatie, Reinaerde, Woudenberg
€6.000
Dirk van Lieshout wil tijdens de werkperiode in de residency Re-creatie in Woudenberg een mobiel paviljoen maken, waarin hij zelf ook verblijft en werkt. Het paviljoen wordt gemaakt van gevonden materiaal uit de omgeving, zoals doorzichtige petflessen en plastic, en zal fungeren als een bewegende sculptuur die reageert op de omgeving.
Cathalijne Smulders, Amsterdam
Re-creatie, Reinaerde, Woudenberg
€6.000
Cathalijne Smulders wil tijdens de werkperiode in de residency Re-creatie in Woudenberg materiaalonderzoek doen voor het omvormen van plastic restmaterialen tot een nieuw materiaal. Dit materiaal gaat gebruikt worden voor een doek dat in verschillende bewerkingen als beschutting kan worden toegepast.
TINKEBELL, Amsterdam
Residency Oosterhouw, Groningen
€12.000
TINKEBELL zal tijdens de residency periode in Oosterhouw werken aan een autobiografische, metaforische herschrijving van werken van Lewis Carroll. Het landgoed leent zich goed voor Carrolliaanse taferelen en voor de ontwikkeling van het project ‘Het Autonoom Bureau Voor Kieshulp’, waarin de fascinatie voor het labyrint en het willen begrijpen van systemen een rol speelt.
Stijn Pommée, Amsterdam
Residency Oosterhouw, Groningen
€6.000
Tijdens de residency in Oosterhouw wil Stijn Pommée een serie tekeningen maken naar aanleiding van een boek uit 1002: ‘The Pillow Book’, geschreven door Sei Shonagon, een Japanse hofdame. Hij heeft dit boek specifiek uitgezocht voor de werkperiode in Oosterhouw, omdat hij allerlei interessante parallellen ziet met zowel de plek als het idee van een residency.
Ide André, Arnhem
Billytown, Den Haag
€12.000
Ide André wil de residency periode bij Billytown gebruiken om dieper in te gaan op zijn onderzoek naar spiraalvormige composities. Hij gaat werken aan serie schilderijen die vanuit dit spiraalvormig beeld vertrekken. Ook gaat André tijdens het verblijf een aantal verdiepingsavonden organiseren, waarin wordt voortgeborduurd op deze vragen.
Jiajia Qi, Den Haag
Billytown, Den Haag
€8.000
Tijdens de werkperiode in Billytown wil Jiajia Qi zich concentreren op het verkennen van nieuwe leermethoden en nieuwe benaderingen van de Nederlandse taal. Ze gaat een interactieve installatie creëren, waarin video- en audio-opnamen met sculpturale elementen worden gecombineerd.
Bram Kuypers, Arnhem
VHDG – SRV, Leeuwarden
€4.000
Tijdens de residency periode in de voormalige SRV-wagen zal Bram Kuypers via diverse vormen van mobiliteit onderzoek doen naar nieuwe perspectieven op het landschap. Daarnaast onderzoekt hij zijn Friese roots, waarbij de SRV-wagen functioneert als moederschip en mobiel laboratorium. Hierdoor is het mogelijk is om direct te reageren op de omstandigheden die hij tegenkomt.
Bijdrage Incidentele Aankopen ↑
Voor musea en overige erfgoedinstellingen voor het verwerven van bijzondere objecten of deelcollecties op alle collectiegebieden.
Zie hier een overzicht met aankopen die met een bijdrage van het Mondriaan Fonds hebben plaatsgevonden.
Bijdrage Collectieprogramma’s ↑
Voor kunstmusea met een aankoopprogramma.
Amsterdam Museum, Amsterdam
Collectieprogramma’s 2020-2021
€70.000
Bonnefantenmuseum, Maastricht
Collectieprogramma’s 2020-2021
€180.000
Centraal Museum, Utrecht
Collectieprogramma’s 2020-2021
€250.000
CODA, Apeldoorn
Collectieprogramma’s 2020-2021
€50.000
Dordrechts Museum, Dordrecht
Collectieprogramma’s 2020-2021
€50.000
Frans Hals Museum, Haarlem
Collectieprogramma’s 2020-2021
€75.000
Fries Museum, Leeuwarden
Collectieprogramma’s 2020-2021
124.000
Groninger Museum, Groningen
Collectieprogramma’s 2020-2021
€150.000
Keramiekmuseum Het Princessehof, Leeuwarden
Collectieprogramma’s 2020-2021
€100.000
Kunstmuseum Den Haag, Den Haag
Collectieprogramma’s 2020-2021
€250.000
Museum Arnhem, Arnhem
Collectieprogramma’s 2020-2021
€200.000
Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
Collectieprogramma’s 2020-2021
€250.000
Museum De Domijnen, Sittard
Collectieprogramma’s 2020-2021
€100.000
Nederlands Fotomuseum, Rotterdam
Collectieprogramma’s 2020-2021
€100.000
Rijksmuseum Twenthe, Enschede
Collectieprogramma’s 2020-2021
€120.000
Schunck*, Heerlen
Collectieprogramma’s 2020-2021
€75.000
Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam
Collectieprogramma’s 2020-2021
€250.000
Stedelijk Museum Schiedam, Schiedam
Collectieprogramma’s 2020-2021
€150.000
TextielMuseum, Tilburg
Collectieprogramma’s 2020-2021
€180.000
Van Abbemuseum, Eindhoven
Collectieprogramma’s 2020-2021
€250.000
Bijdrage Collectiemobiliteit ↑
Voor musea en overige erfgoedinstellingen voor het selecteren, afstoten en herplaatsen van collectieonderdelen.
Stedelijk Museum Schiedam, Schiedam
Kijkdepot Schiedam. Publieke herwaardering van de cultuurhistorische collectie
€72.000
Stedelijk Museum Schiedam start een proces van herwaardering en afstoting van de collectie. Dit gebeurt op basis van een pilot. Hierin heeft het museum ervaring opgedaan en geleerd wat wel en niet werkt. Die kennis wordt nu ingezet in een grootschalig collectie-onderzoek, waarbij het publiek op een actieve manier kan participeren. Stadskenners, inwoners van Schiedam e.a. kunnen op een intensieve manier betrokken raken bij het museum. Ook is kennis genomen van de processen van collectiewaardering van collega-musea en zijn er professionele partners bij het project betrokken.
Bijdrage Beschermd Cultuurgoed ↑
Voor eigenaren en beheerders met objecten en (deel)collecties die onder bescherming van de Erfgoedwet vallen.
Zeeuws Museum, Middelburg
Conservering en restauratie Zuid-Amerikaanse hoofdtooien
€3.529
Het Zeeuws Museum ontvangt een bijdrage voor de restauratie en conservering van drie Zuid-Amerikaanse hoofdtooien. Het museum kreeg hiervoor een Bijdrage Beschermd Cultuurgoed. De hoofdtooien, die afkomstig zijn uit het kustgebied van de Guyana’s, staan in het register behorende bij de Erfgoedwet en horen bij de Collectie Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen.
Russisch Orthodoxe Kerk van de H. Maria Magdalena, Den Haag
stoel met gros point bekleding
€1.963
Russisch Orthodoxe Kerk van de H. Maria Magdalena wordt ondersteund om de stoel met gros point bekleding nummer 40 in de inventaris van de kapel van de Heilige Maria Magdalena in Den Haag te restaureren.
Bijdrage Opdrachtgeverschap ↑
Voor publiek-private opdrachtgevers die openbare beeldende kunstprojecten willen realiseren.
Zie hier een overzicht met opdrachten waaraan het Mondriaan Fonds heeft bijgedragen.
Projectinvestering Instellingen ↑
Voor instellingen met een uitzonderlijk project. De bijdrage kan gebruikt worden voor het ontwikkelen van nieuwe werkwijzen of gezichtspunten, het produceren van nieuw werk of het presenteren van nieuw en bestaand werk.
Airborne Museum ‘Hartenstein’, Oosterbeek
Kindertentoonstelling Waterschapsheuvel
€100.000
Airborne Museum Hartenstein ontvangt een bijdrage voor twee exposities over het bekende boek ‘Waterschapheuvel’ van de Britse auteur Richard Adams: een kleine historische expositie over de auteur in de museale dependance in Arnhem en een grote kindertentoonstelling in het museum in Oosterbeek. Het doel is een diverser publiek aan te spreken en actief te laten participeren in het educatieve aanbod van het museum. Met de kindertentoonstelling worden jonge bezoekers op speelse wijze betrokken bij de thema’s democratie en rechtsstaat.
Biesbosch Museum, Werkendam
Biesbosch 75 jaar bevrijd
€30.000
Het Biesbosch Museum ontvangt een bijdrage voor een gezamenlijk regionaal programma ter gelegenheid van ‘Biesbosch 75 jaar bevrijd’. Het project vertelt het bijzondere verhaal van de Liniecrossers en bestaat uit een tentoonstelling, speciale herdenkingsroutes en een uitgebreide randprogrammering.
CBK Zuidoost, Amsterdam
A Fair Share of Utopia
€30.000
CBK Zuidoost ontvangt een bijdrage voor ‘A Fair Share of Utopia’, een groepstentoonstelling met tien kunstopdrachten aan internationale hedendaagse beeldende kunstenaars uit verschillende werelddelen. De tentoonstelling vindt plaats op twee locaties: Nest (Den Haag) en CBK Zuidoost (Amsterdam).
Centraal Museum, Utrecht
De Ommuurde Stad
€70.000
Het Centraal Museum ontvangt een bijdrage voor ‘De Ommuurde Stad’, een tentoonstelling met objecten uit de eigen collectie, maar ook bruiklenen uit binnen- en buitenland, waaronder tekeningen, schilderijen, middeleeuwse miniaturen, archeologische objecten en wapens. De tentoonstelling is chronologisch en thematisch van opzet en presenteert de geschiedenis en betekenis van de Utrechtse stadsverdediging vanuit verschillende perspectieven.
Cobra Museum voor Moderne Kunst, Amstelveen
Kati Horna, compassie en engagement
€15.000
Het Cobra Museum voor Moderne Kunst organiseert een solotentoonstelling van de Hongaarse fotografe Kati Horna, van wie het leven op zijn kop werd gezet door oorlog, ballingschap en verlies. In het kader van ‘Kati Horna, compassie en engagement’ worden twee kleine presentaties getoond van het werk van tijd- en landgenoten Eva Besnyö en Ata Kando. Daarnaast zijn er themaweekenden en workshops voor kinderen en families rondom de thema’s in de tentoonstelling.
Cobra Museum voor Moderne Kunst, Amstelveen
Polke vs Blaudzun. Muziek van onbekende herkomst
€28.625
Het Cobra Museum Moderne Kunst ontvangt een bijdrage voor ‘Polke vs Blaudzun. Muziek van onbekende herkomst’, waarin het werk van beeldend kunstenaar Sigmar Polke (1941 – 2010, Duitsland) wordt gekoppeld aan de muziek van Blaudzun (Johannes Sigmond, 1974, Nederland). Het vertrekpunt is Polke’s 40-delige gouache-serie ‘Muziek van onbekende herkomst’. Blaudzun kiest hieruit negen kunstwerken en vertaalt dit in negen audio composities.
De Bastei, Nijmegen
Verbeelding van de Waal
€30.000
Stichting De Bastei ontvangt een bijdrage voor het project ‘Verbeelding van de Waal’. Het project biedt een nieuw perspectief op het verhaal van de rivier; van verdronken dorpen en rituele offerplaatsen tot op drift geraakte ijsschotsen en belegeringen in de Tachtigjarige Oorlog. In de interactieve tentoonstelling kan de bezoeker zich laten meevoeren in een thematische reis over de Waal.
De Nieuwe Kerk Amsterdam, Amsterdam
De Grote Suriname tentoonstelling
€25.000
De Nieuwe Kerk Amsterdam presenteert in aanloop naar 45 jaar Surinaamse onafhankelijkheid in 2019-2020 ‘De Grote Suriname tentoonstelling’. De tentoonstelling vertelt het cultuurhistorische verhaal van Suriname, van de oudste nederzetting tot de republiek van nu. Een belangrijke doelstelling is het vergroten van kennis over de koloniale geschiedenis van Nederland in Suriname.
De Oude Kerk, Amsterdam
Adrián Villar Rojas in de Oude Kerk (Adrián Vollar Rojas)
€50.000
De Oude Kerk organiseert de eerste solotentoonstelling van Adrián Villar Rojas in Nederland: ‘Poems for Earthlings’, een omvangrijke en site-specifieke installatie. Het verhaal over het beschermen van erfgoed ten tijde van oorlog is een doorlopend idee binnen het oeuvre van Villar Rojas. De installatie komt tot stand na talrijke bezoeken aan de Oude Kerk en historisch onderzoek.
Design Museum Den Bosch, ‘s-Hertogenbosch
Design van het Derde Rijk
€100.000
Het Design Museum Den Bosch ontvangt een bijdrage voor de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’. Het museum wil met dit project presenteren welke rol vormgeving speelde in het Derde Rijk. De tentoonstelling betreft collectiestukken die niet eerder in bruikleen zijn gegeven uit Duitsland: onder andere uit Deutsches Historisches Museum (Berlijn), Münchner Stadtmuseum en Haus Der Kunst (München).
Drents Museum, Assen
Sprezzatura
€50.000
Het Drents Museum in Assen ontvangt een bijdrage voor de tentoonstelling ‘Sprezzatura – Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910)’. Er worden 70 werken getoond uit Italiaanse museale collecties, waaronder het Uffizi Museum in Florence, die niet eerder in Nederland te zien waren. De tentoonstelling legt verbanden met actuele onderwerpen als identiteit, het behouden van lokale tradities en het omgaan met complexe sociale veranderingen.
Expositieruimte 38CC, Delft
Gewoon bijzonder (Bijzonder gewoon)
€45.000
38CC organiseert de manifestatie ‘Gewoon bijzonder (Bijzonder gewoon)’ in de Delftse binnenstad, parallel aan de overzichtstentoonstelling van Pieter de Hooch in Museum Prinsenhof. Waar De Hooch het dagelijks leven in de zeventiende eeuw schilderde, presenteert 38CC ongeveer twintig hedendaagse kunstenaars die het alledaagse van nu op een bijzondere manier verbeelden. De kunstwerken zijn verspreid over Delft te zien: in Museum Paul Tetar van Elven, kunstencentrum Kadmium, Oude Kerk Delft, rond Museum Prinsenhof en in de eigen expositieruimte van 38CC.
Frans Hals Museum, Haarlem
Lubaina Himid en Marianna Simnett
€29.000
Het Frans Hals Museum organiseert twee solotentoonstellingen van Britse kunstenaars Lubaina Himid en Marianna Simnett in de locaties Hal en Hof. Het werk van Himid en Simnett gaat over actuele en maatschappelijke vraagstukken, zoals over de rol van technologie ten opzichte van gender, en de representatie van dat wat ‘normaal’ gesproken geen aandacht krijgt. De kunstenaars passen binnen de transhistorische benadering van het Frans Hals Museum waarbij hedendaagse kunst een nieuwe blik op het verleden biedt. Met het presenteren van het werk van deze kunstenaars beoogt het Frans Hals Museum ontmoeting, dialoog en kritisch kijken te stimuleren bij het publiek.
Fries Museum, Leeuwarden
Wij Vikingen
€80.000
Het Fries Museum presenteert in de tentoonstelling ‘Wij Vikingen’ nieuwe inzichten over Frisia, dat zich uitstrekte van Oost-Friesland tot West-Vlaanderen in de Vikingtijd (ca. 800-1050). Deze tentoonstelling vertaalt de laatste wetenschappelijke inzichten in een publiekspresentatie die clichés bevraagt. Archeologische vondsten en historische bronnen worden gecombineerd als bewijslast voor vernieuwde inzichten en gepresenteerd op een manier die tracht de bezoekers te raken.
Het Klederdrachtmuseum, Amsterdam
Kotomisi, de kracht van klederdracht
€24.000
Het Klederdrachtmuseum in Amsterdam en het Koto Museum in Paramaribo ontvingen een bijdrage voor een tentoonstelling over ‘kotomisi’. Dit is de traditionele klederdracht van de Afro-Surinaamse vrouwen in Suriname. In de tentoonstelling wordt aandacht eschonken aan welke betekenis dit kostuum heeft voor de draagsters, vroeger en nu.
Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam
Herinrichting vaste presentaties
€60.000
Het Scheepvaartmuseum ontvangt een bijdrage voor een herinrichting onder het motto ‘Water verbindt’ van de noordoostvleugel op de begane grond en de oostvleugel op de eerste verdieping van het museum. Hier worden twee nieuwe vaste presentaties gerealiseerd waarin de eigen collectie centraal staat: de ‘Hoofdgalerij: Republiek aan Zee’ en ‘Cartografie & Curiosa’.
Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam
Strijd om het ijs & Rising Tide (Kadir van Lohuizen)
€75.000
Het Scheepvaartmuseum ontvangt een bijdrage voor twee tijdelijke tentoonstellingen: de historische presentatie ‘Strijd om het ijs’ en ‘Rising Tide’, een foto- en filmproject van Kadir van Lohuizen. Het museum wil met deze presentaties een maatschappelijke rol nemen door een zo breed mogelijk publiek te informeren, activeren en inspireren over actuele en urgente thema’s als klimaatverandering, de stijgende zeespiegel en de voortdurende strijd om het Noordpoolgebied.
IMPAKT, Utrecht
IMPAKT Festival 2019: Speculative Interfaces
€60.000
Impakt ontvangt een bijdrage voor het IMPAKT Festival 2019 ‘Speculative Interfaces’, dat de toekomst van de interface onderzoekt in een programma met onder andere exposities, panels, keynotes, screenings en performances. Vier kunstenaars gaan nieuw werk maken: Ivan Abreu, Joana Moll, Kathy High en Martijn Tellinga. Acht kunstenaars tonen bestaand werk.
Instituto Buena Bista, Willemstad
All You Can Art 4
€30.000
Instituto Buena Bista (IBB) ontvangt een bijdrage voor ‘All You Can Art 4’ (AYCA 4) een tentoonstelling bij de Kunsthal in Rotterdam en op locatie in Het Gemaal op Rotterdam Zuid. Partners zijn Stichting Laurens, de grootste zorgorganisatie in Rotterdam en omstreken, een middelbare school in Rotterdam-Zuid en een psychiatrische instelling (Antes).
International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA), Amsterdam
IDFA DocLab’s Domesticating Reality
€47.500
IDFA ontvangt een bijdrage voor een artistiek onderzoeksprogramma getiteld ‘Domesticating Reality’. In dit programma onderzoekt IDFA DocLab vanuit verschillende invalshoeken de invloed van digitale kunst en technologie op onze fysieke werkelijkheid. Het bestaat uit een reeks tentoonstellingsexperimenten tijdens IDFA op verschillende locaties in de stad, zoals de Tolhuistuin, Artis Planetarium en de Amstelpassage onder Amsterdam CS.
Into Nature, Assen
Into Nature 2020
€100.000
Stichting Into Nature ontvangt een bijdrage voor de editie van 2020 op de vlakte van het Bargerveen (Emmen), een van de laatste hoogveengebieden in Nederland. Thema dit jaar is ‘New Engery’. Geselecteerde kunstenaars zullen grotendeel nieuw werk maken voor deze expositie. Het project wil kunstenaars en beschouwers aan het denken zetten over de natuur in relatie tot het menselijk handelen in het verleden, heden en toekomst.
Japanmuseum SieboldHuis, Leiden
Japans Naakt
€18.000
Japanmuseum SieboldHuis ontvangt een bijdrage voor de de tentoonstelling ‘Japans naakt’, een tentoonstelling die de ontwikkelingen binnen de Japanse fotografie toont vanaf de 19e eeuw tot nu, door middel van naaktfotografie. De tentoonstelling omvat ruim 120 foto’s uit 25 verschillende (privé)collecties en museale collecties uit Europa, de Verenigde Staten en Japan.
Joods Historisch Museum, Amsterdam
Eli Content
€50.000
Het Joods Historisch Museum ontvangt een bijdrage voor een solo van de kunstenaar Eli Content (1943). Het jodendom speelt een cruciale rol in het oeuvre van Content. De tentoonstelling zal bestaan uit een selectie van zijn werk van de afgelopen veertig jaar.
Jopie Huisman Museum, Workum
Waterwereld
€25.000
Het Jopie Huisman Museum ontvangt een bijdrage voor de tentoonstelling ‘Waterwereld’, over het Friese water. De expositie bevat werken van Jopie Huisman en andere bekende Friese kunstenaars, dichter Tsead Bruinja en de Noordelijke Aquarellisten. De tentoonstelling wil kunst en natuur verbinden en het publiek inspireren tot actieve kunstbeleving.
Keramiekmuseum Het Princessehof, Leeuwarden
Gezonken Schatten
€50.000
De tentoonstelling ‘Gezonken Schatten’ werpt licht op de geschiedenis van de handel langs de maritieme zijderoute, niet vanuit succesverhalen, maar vanuit gestrande schepen. Gestrande schepen fungeren als tijdcapsules en vertellen volgens het museum daarom een interessant verhaal.
LIMA, Amsterdam
Herinterpretatie festival Dan Graham en Nan Hoover
€25.000
Eind 2019 geeft LIMA Jan Robert Leegte & Emile Zile en Vera Sofia Mota & Fransien van der Putt opdracht tot het maken van een herinterpretatie van het werk van Dan Graham (VS, 1942) en Nan Hoover (VS, 1931 – DE, 2008). In 2020 worden de nieuwe werken getoond tijdens twee multidisciplinaire programma’s. LIMA wil hiermee een publieksgerichte impuls geven aan de presentatie en zichtbaarheid van artistieke herinterpretaties van hedendaagse beeldende kunstenaars. Ook wil men een nieuwe generatie betrekken door samen te werken met de Rietveld Academie, ArtEZ en De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. De tentoonstellingen worden gerealiseerd in samenwerking met De Appel.
Literatuurmuseum – Kinderboekenmuseum, Den Haag
De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt
€75.000
Ter gelegenheid van het 25-jarige jubileum wil het Kinderboekenmuseum een nieuwe vaste presentatie inrichten over Annie M.G. Schmidt. Het museum dat Schmidts literaire nalatenschap beheert wil hiermee haar verhalen ontsluiten voor een nieuw jong publiek. Met ‘De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt’ beoogt het museum taalvaardigheid te stimuleren bij kinderen en ze te laten reflecteren op zichzelf en de wereld om hun heen.
Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel, de Cocksdorp
De Georgische opstand; Het laatste slagveld in WO II
€15.000
Het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel zal in de bunker die tegenover het museum ligt de museale presentatie ‘De laatste veldslag’ realiseren, waarbij persoonlijke verhalen centraal staan. Deze bunker heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de Georgische opstand. Naast de tentoonstelling ontwikkelt het museum een wandel- en fietsroute langs plaatsen op Texel die herinneren aan gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog.
Mauritshuis, Den Haag
Bewogen beeld – Op zoek naar Johan Maurits
€100.000
Met het project ‘Bewogen beeld’ wil het Mauritshuis, in samenwerking met historici, een centrale rol spelen bij het verder uitdiepen van de kennis over Nederlands-Brazilië en Johan Maurits van Nassau-Siegen, de naamgever van het Mauritshuis. Het Mauritshuis wil verder kijken dan zijn rol als verlicht overzees bestuurder en ook zijn aandeel in onder andere de slavenhandel onderzoeken.
Museum Boerhaave, Leiden
Kosmos: Kunst & Kennis
€50.000
Museum Boerhaave ontvangt een bijdrage voor de tentoonstelling ‘Kosmos: Kunst & Kennis’, die het onderwerp van de verbeelding van de hemel vanuit de beeldende kunst en de wetenschap wil presenteren. In de tentoonstelling worden wetenschappelijke traktaten, maankaarten, komeetpamfletten, hemelglobes en overig instrumentarium getoond. Daarnaast is werk te zien van kunstenaars als Melvin Moti, Lucio Fontana (Concetto Spatiale), Eugene Brands (Maantekening en Kosmische dynamiek) en Wassily Kandinsky (Sterrenhemel).
Museum De Casteelse Poort, Wageningen
Herinrichting zaal 40-45
€15.000
Museum De Casteelse Poort wordt ondersteund voor de herinrichting van de zaal 40-45. Deze herinrichting vindt plaats in het kader van de viering van 75 jaar vrijheid. In de tentoonstelling worden nieuwe inzichten op historisch gebied in het verhaal verwerkt. De oorlogsgeschiedenis en de periode van vrede die volgde worden in een breder en samenhangend kader gepresenteerd. De presentatie moet begrijpelijker en aantrekkelijker zijn voor een breder, internationaler en jonger publiek. De opening van de vernieuwde opstelling en een bijbehorend symposium is gepland voor mei 2020.
Museum Helmond, Helmond
Lucas Gassel van Helmond – Meester van het landschap
€65.000
Museum Helmond ontvangt een bijdrage voor ‘Lucas Gassel van Helmond – Meester van het landschap’. Deze overzichtstentoonstelling presenteert het leven en werk van de 16e-eeuwse kunstenaar Lucas Gassel, die uit Helmond afkomstig is.
Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam
HIER. Zwart in Rembrandts tijd
€60.000
Museum Het Rembrandthuis ontvangt een bijdrage voor ‘HIER. Zwart in Rembrandts tijd’. In de tentoonstelling laat het museum zien dat in de 17e eeuw van zwarte mensen diverse individuele en levensechte kunstwerken gemaakt zijn. Niet op basis van denkbeeldige stereotypen en niet alleen als ondergeschikten of slaafgemaakten.
Museum Klooster Ter Apel, Ter Apel
Klooster Ter Apel in Virtual Reality (een tijdreis van 5 eeuwen)
€50.000
Museum Klooster Ter Apel ontvangt een bijdrage voor een project om met innovatieve media een wetenschappelijk onderbouwd bezoekersprogramma te ontwikkelen. De Kloosterenclave van 1520 zal in Virtual Reality (VR) worden teruggebouwd en Pelgrims, Kruisheren (monniken) en Middeleeuwse bewoners van de streek zullen, naar analogie met de Canterbury Tales, het verhaal van die tijd vertellen.
Museum Prinsenhof Delft, Delft
Pieter de Hooch. Uit de schaduw van Vermeer
€75.000
Museum Prinsenhof Delft ontvangt een bijdrage voor de tentoonstelling ‘Pieter de Hooch. Uit de schaduw van Vermeer’. In totaal omvat de tentoonstelling circa 35 schilderijen, waaronder 25 werken van Pieter de Hooch die in bruikleen worden gevraagd. Voorafgaand aan de expositie wordt een aantal onderzoeken uitgevoerd, waarvan de resultaten aan het publiek worden gepresenteerd in de tentoonstelling.
Museum Tot Zover, Amsterdam
De Laatste Aai
€24.000
Na de dood krijgen hond of kat steeds vaker een waardig afscheid en voor omgekomen varkens worden stille tochten gehouden. Expositie ‘De Laatste Aai’ in het Museum Tot Zover toont deze trend en belicht onze relatie met dode dieren. Er is werk van een keur aan kunstenaars, waaronder herman de vries, Stephan Vanfleteren, Jop Vissers Vorstenbosch en Tinkebell.
Museum Van Loon, Amsterdam
Aan de Surinaamse grachten – Van Loon & Suriname (1728-1863)
€50.000
De tentoonstelling ‘Aan de Surinaamse grachten – Van Loon & Suriname (1728-1863)’ belicht voor het eerst de connectie tussen de familie Van Loon en Suriname en de WIC. Jan van Loon (1677-1763) was bewindhebber bij de WIC en directeur van de Sociëteit van Suriname, en zijn nageslacht investeerde in plantages in ‘de West’. Via verhalen van acht historische personages – van tot slaaf gemaakten in Suriname tot welgestelde consumenten in Amsterdam – wordt een gedeelde geschiedenis verteld. Het museum wil met de tentoonstelling een nieuwe koers inslaan.
Museumplein Limburg, Kerkrade
Hall of Fame en Explore Zone
€70.000
Museumplein Limburg bestaat uit drie onderdelen: Columbus Earth Theater, Cube Design Museum en Continium Discovery Center. De aanvraag betreft de nieuwe inrichting voor Continium Discovery Center. In de nieuwe exposities ‘Hall of Fame’ en ‘Explore Zone’ bij Continium zullen bezoekers aan de hand van talloze doe-stations en erfgoedobjecten de invloed van wetenschap en techniek kunnen ontdekken.
Museumplein Limburg, Kerkrade
Wat is design – Dutch Design Wand
€40.000
Museumplein Limburg ontvangt een bijdrage voor de nieuwe vaste presentatie ‘Wat is design – Dutch Design Wand’ in het Cube Design Museum. Aan de hand van 100 Nederlandse designklassiekers worden Dutch Design Trends getoond, waarbij een historische context wordt gecreëerd. De historische tijdlijn van Dutch Design krijgt hiermee een permanent podium in de vaste presentatie van Cube.
MuzeeAquarium Delfzijl, Delfzijl
Een drukke haven van 1900 tot nu
€10.500
MuzeeAquarium Delfzijl ontvangt een bijdrage voor de toevoeging van twee interactieve elementen aan de presentatie van de scheepvaartafdeling. Hier kan de bezoeker het verleden van de haven beleven. Er komt een zeilmakerij met een pepper’s ghost (een projectie op een spiegel) en een interactieve radiohut.
Nationaal Archeologisch-Antropologisch Memoriebeheer, Willemstad
50 aña 30 di Mei
€75.000
Het Nationaal Archeologisch-Antropologisch Memoriebeheer (NAAM) organiseert een reizende tentoonstelling rond de gebeurtenissen van 30 mei 1969 op Curaçao. In een nieuw stripboek komen zowel het huidige dominante ‘narrative’ als ‘new narratives’ van de toenmalige gebeurtenissen naar voren. Tirzo Martha wordt opdracht gegeven nieuw werk te maken. Verder is er een oral history programma en allerlei educatieve activiteiten. Het project heeft als doel het historisch besef van de bevolking van Curaçao omtrent de gebeurtenissen op 30 mei 1969 te verbreden en te actualiseren.
Nederlands Fotomuseum, Rotterdam
Lust for Life – Ed van der Elsken in kleur
€64.400
Het Nederlands Fotomuseum ontvangt een bijdrage voor de tentoonstelling ‘Lust for Life – Ed van der Elsken in kleur’ waarin gerestaureerd kleurenwerk van Ed van der Elsken te zien zal zijn. Met deze expositie willen ze het publieksbereik verbreden en verjongen. Naast de tentoonstelling en publicatie zetten ze een publieksprogramma op met onder meer een speciaal te ontwikkelen ‘Ed’s InstaNovel’ en interactieve app met verdieping en veel informatie over Lust for Life die moet aansluiten bij de belevingswereld van jongeren.
Nederlandse Kastelenstichting, Amersfoort
Dag van het Kasteel 2019
€25.000
De Nederlandse Kastelenstichting (NKS) ontvangt een bijdrage voor de dag van het Kasteel, een publieksevenement waarmee het verhalen van kastelen, buitenplaatsen en archeologische kasteelplaatsen tot leven wil brengen. Het thema van 2019 is ‘over de grens’, onderverdeeld in: ‘sporen van buitenlandse familiebanden’, ‘exoten in tuin en park’ en ‘koloniale banden’. Er zijn in totaal maar liefst 122 deelnemende locaties. Door de bijdrage kan het onderdeel over koloniale banden worden ontwikkeld op zeven buitenplaatsen. In dit programma wordt aandacht besteed aan Nederland en haar voormalige koloniën.
New Urban Collective, Amsterdam
‘100 jaar Vereniging Ons Suriname in Nederland: Een verborgen geschiedenis van Surinamers in Nederland’
€25.000
New Urban Collective [NUC] ontvangt een bijdrage voor ‘100 jaar Vereniging Ons Suriname in Nederland: Een verborgen geschiedenis van Surinamers in Nederland’. Het project bestaat uit een kunsttentoonstelling, educatieprogramma, activiteiten voor jongeren, filmavond, debat/dialoog en rondleidingen.
NiNsee, Amsterdam
Anansi de Spin
€60.000
NiNsee ontvangt een bijdrage voor het project Anansi de Spin, een programma dat tot doel heeft om 4- tot 7-jarigen op een toegankelijke manier kennis te laten nemen van de verhalen met de sprookjesfiguur Anansi de Spin. Het betreft vrolijke verhalen, die elk aanknopingspunten bieden om op een lichte manier in de klas een maatschappelijk vraagstuk aan te snijden: culturele verschillen, afkomst, onderdrukking, slavernij. Het project wil hiermee aansluiten bij kerndoelen ‘wereldoriëntatie’ en ‘burgerschap’.
NiNsee, Amsterdam
Black Achievement Month
€60.000
Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) ontving een bijdrage voor de vierde editie van de Black Achievement Month, die dit jaar plaatsvindt in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Almere en Middelburg. Het programma bestaat uit debatten, discussies en presentaties op een breed scala aan terreinen: muziek, dans, toneel, kunst, muziektheater, opera, ballet, spoken word, storytelling en jeugdtheater.
PLANETART, Enschede
GOGBOT 2019
€45.000
Planetart ontvangt een bijdrage voor GOGBOT 2019, de 16e editie van een festival op het snijvlak van actuele kunst, creatieve technologie, elektronische muziek en populaire cultuur. Het richt zich op een breed publiek, met vier dagen en nachten in de openbare ruimte en diverse locaties in het centrum van Enschede. Het toont internationale kunst en biedt een platform voor jong talent, zoals met de jaarlijkse Youngblood Award, voor de best of graduates van 10 Nederlandse kunstacademies.
PLANETART, Enschede
TEC ART Rotterdam 2020
€35.000
Planetart ontvangt een bijdrage voor TEC ART Rotterdam 2020, de 7e editie van het festival voor creatieve technologie, interaction design en avantgarde kunst, dat plaatsvindt tijdens Art Rotterdam. In 2020 is het thema QUANTUM SUPREMACY, over de supercomputers die naar verluid vele duizenden keren sneller zijn dan de beste bestaande computers. TEC ART bevraagt wat deze nieuwe technologische overheersing betekent voor onze nabije toekomst en circa 50 kunstenaars presenteren werk.
Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
Keizer Domitianus. God op aarde
€60.000
Het RMO ontvangt een bijdrage een tentoonstelling over de Romeinse keizer Domitianus. Deze keizer werd na zijn dood vergeten en verguisd, maar zijn regeringsperiode was tegelijkertijd een gouden tijd voor kunst, literatuur en architectuur in het Romeinse rijk geweest. Er zijn bijzondere bruiklenen te zien, waaronder portretten en standbeelden van de keizer en zijn familie, fragmenten van muurschilderingen en mozaïeken, godenbeelden, sieraden en glaswerk.
Roosje Glaser Foundation, Enschede
Dansen met de vijand
€6.000
De Roosje Foundation ontving een bijdrage voor de voortzetting van de tentoonstelling ‘Dansen met de vijand’ als reizende tentoonstelling, die werd samengesteld door Nationaal Monument Kamp Vught. De expositie is gebaseerd op het levensverhaal van de jonge geëmancipeerde danseres Roosje Glaser, over wie veel historisch materiaal bewaard is gebleven: zoals authentieke brieven en foto’s, liedteksten en persoonlijke spullen.
Sonic Acts, Amsterdam
Sonic Acts Academy 2020
€40.000
Sonic Acts ontvangt een bijdrage voor de derde editie van de Sonic Acts Academy in Amsterdam, met Stedelijk Museum, Paradiso en De Brakke Grond als hoofdlocaties. Het programma omvat optredens, installaties, een meerdaags internationaal symposium, workshops en een filmprogramma, en wordt voorafgegaan door een talentontwikkelingsprogramma. De Academy wil zich onderscheiden door het verdiepende, vernieuwende en experimentele programma, dat een onconventioneel breed scala aan kunstvormen op een toegankelijke manier presenteert aan een breed publiek.
Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam
Walid Raad: Let’s Be Honest The Weather Helped
€45.000
Het Stedelijk Museum Amsterdam ontvangt een bijdrage voor ‘Let’s Be Honest The Weather Helped’, de eerste Nederlandse solotentoonstelling van de Libanees-Amerikaanse kunstenaar Walid Raad. In de presentatie toont hij zijn scherpe, kritische, geëngageerde en vaak geestige visie op de complexiteit van de Libanese oorlogen (1975-1991) en op de recente ontwikkelingen in de kunstwereld van het Midden-Oosten.
Stedelijk Museum Schiedam, Schiedam
Modest Fashion
€55.000
Het Stedelijk Museum Schiedam ontvangt een bijdrage voor de tentoonstelling ‘Modest Fashion’. Het museum wil met de expositie nieuwe culturele uitingen die zich in de samenleving ontwikkelen een podium geven. Het fenomeen ‘Modest Fashion’ is mede groot geworden door vrouwen die met een religieus motief hun lichaam bedekt willen houden, maar óók vrouwen zonder religieuze motivatie, bijvoorbeeld omdat zij de dominante mode als oncomfortabel ervaren.
Steunfonds Allard Pierson Museum, Amsterdam
Bes, Kleine god in het oude Egypte
€75.000
Het vernieuwde Allard Pierson presenteert in samenwerking met het Museum August Kestner in Hannover en de Ny Carlsberg Glyptotek in Kopenhagen de eerste grote tentoonstelling over de multi-inzetbare god Bes, een beschermgod uit Egypte. De collecties van de drie musea vormen de basis van de tentoonstelling, aangevuld met bruiklenen van andere musea. De tentoonstelling zal na het Allard Pierson doorreizen naar Kopenhagen en Hannover.
Stichting Aardenburg Kunstenfestival, Aardenburg
Biënnale Kunstenfestival Aardenburg 2019
€45.000
Stichting Aardenburg Kunstenfestival ontvangt een bijdrage voor de tweede editie van de Biënnale Kunstenfestival Aardenburg in 2019. Curator Hans Theys brengt onder het thema ‘Vrijheid vandaag!’ het werk samen van 40 kunstenaars op 12 verschillende locaties. Tijdens het festival is er een artistiek programma en een randprogramma, gevuld met discussies, lezingen en voorstellingen. Ook zal er een begeleidende catalogus verschijnen.
Stichting Art & Technology, Nijmegen
Manifestations 2019
€29.000
‘Manifestations’ is een negendaags festival op het gebied van kunst en technologie tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Het moet kunstenaar, mens en technologie dichter bij elkaar brengen en bestaat uit een expositie en een participatieprogramma. Het thema dit jaar is ‘Superpowers to the people’, met werk van circa 50 makers. Het randprogramma bevat rondleidingen, workshops, ‘Buiten de Bubbel’, ‘Entrepreneur meets artist’, ‘Talent meets Brabant’ en een ‘Young Talent Award’.
Stichting Art in Oisterwijk, Oisterwijk
Schone Schijn – niet alles is wat het lijkt
€65.000
ART in Oisterwijk ontvangt een bijdrage voor internationaal sculptuurfestival ‘Schone Schijn – niet alles is wat het lijkt’ in 2020. Het festival speelt in op een actueel thema: ‘Fake’. Over verleiding, misleiding, beoordeling, veroordeling, insluiting en uitsluiting. Dit wordt samengebracht in een openluchttentoonstelling in het hart van Oisterwijk. Art in Oisterwijk ontwikkelt daarbij zogeheten ‘culturele cross-overs’: verbindingen tussen diverse kunstvormen, met het doel bezoekers op verschillende manieren naar de getoonde sculpturen te laten kijken.
Stichting Centrum Beeldende Kunst/TENT, Rotterdam
Post-Opera
€40.000
Stichting Centrum Beeldende Kunst/TENT ontvangt een bijdrage voor ‘Post-Opera’ – een tentoonstelling, performanceprogramma en symposium, aansluitend bij het ‘Operadagen’ festival van 2019. Het project zoemt in op ontwikkelingen op het snijvlak van beeldende kunst en hedendaagse opera om ‘de stem’ als thema te onderzoeken.
Stichting Fabrikaat, Nijmegen
TERRA_STORY
€41.745
Stichting Fabrikaat ontvangt een bijdrage voor TERRA_STORY, een project dat archeologische opgravingen uit Nijmegen-Noord – specifiek uit het recent blootgelegde Merovingische grafveld in Lent – koppelt aan hedendaagse vormgeving, gebruikmakend van lokale rivierklei. Er wordt samengewerkt met Studio Joachim-Morineau. Zij onderzoeken de esthetische en technische kwaliteiten van de Nijmeegse rivierklei, op verschillende stooktemperaturen.
Stichting Fotodok, Utrecht
Joint Memory: Photographic Fragments
€45.000
Fotodok vraagt aan voor de groepstentoonstelling ‘Joint Memory: Photographic Fragments’. De expositie laat zien dat de verhouding die we hebben met het verbeelden van onze geschiedenis en het functioneren van ons collectief geheugen sterk beïnvloed wordt door de ontwikkelingen in de fotografie. Het documenteren van herinneringen zorgt ervoor dat ze gedeeld worden en niet verloren gaan. De expositie bevraagt welke invloed nieuwe technologische ontwikkelingen in de fotografie hebben op de vorming van het geheugen.
Stichting Graeft Voort, Grave
Herinrichting Graafs museum
€34.387
Stichting Graeft Voort ontvangt een bijdrage voor de herinrichting van het Graafs Museum, dat is gevestigd in de Rijksmonumentale Hampoort. Het Graafs Museum moet het startpunt worden voor het verkennen van de stad: de vestingwerken, de Hampoort en andere poorten en bezienswaardigheden van Grave.
Stichting Haags Historisch Museum, Den Haag
Glans, glorie en misère. De Gouden Eeuw in Den Haag.
€20.000
Het Haags Historisch Museum wil met ‘Glans, glorie en misère. De Gouden Eeuw in Den Haag.’ een genuanceerd en meerstemmig verhaal vertellen over de 17e eeuw in Den Haag. De tentoonstelling richt zich enerzijds op de Haagse maatschappij destijds, de aanwezigheid van de Oranje-stadhouders en de hofcultuur. Anderzijds wordt er aandacht besteed aan de schaduwkanten: armoede, kindersterfte en slavernij.
Stichting Koloniecentrum, Frederiksoord
Proefkolonie Frederiksoord. Oorsprong van de verzorgingsstaat
€55.000
Op de plek van de eerste proefkolonie in Frederiksoord opent in 2019 het Huis van Weldadigheid. Een nieuw museum dat het verhaal van de Koloniën van Weldadigheid wil verbinden met het omringende cultuurlandschap. Onder de noemer van ‘Proefkolonie Frederiksoord. Oorsprong van onze verzorgingsstaat’ wil het museum bezoekers bewustmaken van het historische en sociale belang van het eerste grootschalige maatschappelijke experiment van armoedebestrijding in de 19e eeuw.
Stichting Mouflon, Amsterdam
Other Futures
€50.000
Stichting Mouflon organiseert het Other Futures festival, bestaande uit een programma bij Felix Meritis met verschillende makers en denkers en een tentoonstelling bij ROZENSTRAAT – a rose is a rose is a rose. De 2020 editie concentreert zich op Aziatische kunst en cultuur.
Stichting Nationale Kinderherdenking 4 mei, Den Haag
Nationale Kinderherdenking 4 mei
€23.000
De Nationale Kinderherdenking in Madurodam ontvangt een bijdrage voor een verdiepende programmering in aanloop naar de herdenking zelf op 4 mei 2019. Het is de tweede keer dat de herdenking plaats vind. Er worden verschillende projecten ontwikkeld, zoals de Verhalendag, het Nationaal kinderherdenkingskoor, het dansproject ‘Dansen in Vrijheid’ en het theaterstuk ‘Theater Na De Dam’.
Stichting Nederlands Film Festival, Utrecht
Sacred Hill
€13.500
Het Nederlands Film Festival ontvangt eeen bijdrage voor de productie en presentatie van ‘Sacred Hill’, een fysieke installatie, een VR-ervaring en een performance, waarbij het publiek, samen met de kunstenaars, onderzoekt wat het betekent om mens te zijn in virtual reality. ‘Sacred Hill’ is een samenwerking tussen Mamali Safahi, Klasien van de Zandschulp en Ali Eslami.
Stichting Romeinenfestival, Nijmegen
Nationale Romeinenweek
€19.000
De Nationale Romeinenweek is een jaarlijkse landelijke promotiecampagne voor de Romeinse tijd in Nederland. De regie van de Nationale Romeinenweek is in handen van RomeinenNU, in samenwerking met Romeinse Limes Nederlands. Tijdens de Romeinenweek organiseren inmiddels ruim 130 archeologische en cultuurhistorische organisaties, erfgoedinstellingen en bedrijven in Nederland activiteiten rondom Romeinse geschiedenis, veelal op basis van archeologische vondsten en kennis.
Stichting Roze Woensdag, Nijmegen
Adult Alternative Festival
€30.000
Stichting Roze Woensdag ontvangt een bijdrage voor ‘Adult Alternative Festival’, een foto-expositie over transpersonen, in samenwerking met Pride Photo Nijmegen. In de historische Stevenskerk in Nijmegen zullen een maand lang foto’s over lichamelijke intimiteit en erotiek te zien zijn. Voor de expositie wordt nieuw werk gemaakt door onder meer Sara Donkers, Joëlle de Vries en Judith Helmer. De ‘Transketeers’, een collectief van drie transjongens, die werken aan positieve zichtbaarheid van transpersonen, organiseren ‘The Naked Truth live’, waarbij het publiek hen letterlijk het hemd van het lijf mag vragen.
Stichting Sonsbeek & State of Fashion, Arnhem
Sonsbeek 2020: Force Times Distance – On Labour and its Sonic Ecologies
€100.000
Sonsbeek ontvangt een bijdrage om internationale kunstenaars, denkers en publiek de thema’s arbeid en geluid te laten onderzoeken en vorm te geven. Voor het eerst breidt Sonsbeek zich uit richting het noorden. De kunstroute voert door de parken Sonsbeek, Zypendaal en Schaarsbergen en loopt vervolgens via het Nationaal Park De Hoge Veluwe naar het Kröller-Müller Museum. Er is een publieksprogramma met concerten, performances, paneldiscussies, voordrachten, filmvertoningen. Verder worden via een interactief Sonsbeekarchiefproject lokale en regionale verhalen naar het nu en de toekomst gebracht.
Stichting Storm, Utrecht
Festival Tweetakt
€75.000
Stichting Storm ontvangt een bijdrage voor Tweetakt, een jaarlijks festival voor eigentijdse jeugdkunst met een multidisciplinair programma van beeldende- en podiumkunst. Dit jaar werden negen kunstenaars uitgenodigd om in opdracht van Tweetakt een nieuw werk te maken speciaal voor kinderen.
Stichting Street Art, Heerlen
XXL-Gallery
€75.000
Stichting Street Art ontvangt een bijdrage voor ‘XXL-Gallery’, een reeks van acht zeer grote muurschilderingen op acht flats in de wijk Heerlerbaan te Heerlen. Twee van deze acht muurschilderingen al gerealiseerd. Met de bijdrage komen de overige zes kunstwerken tot stand, in samenwerking met Street Art- curator en antropoloog Rafael Schacter.
Stichting STRP, Eindhoven
STRP Festival 2020
€25.000
STRP Festival ontvangt een bijdrage voor een vierdaags festival met een expositie, muziek, educatie, dialoog en performances. Meer dan de helft van de kunstwerken van de expositie wordt door STRP geproduceerd of gecoproduceerd. De focus ligt op de poëtische, zachte kant van technologie en op interactieve werken waaraan bezoekers kunnen deelnemen. Het festival vindt plaats in DomusDela, een voormalig klooster en drama-academie in de binnenstad van Eindhoven.
Stichting Verborgen Stad, Dordrecht
TimeTransit 1620/2020
€60.000
Stichting Verborgen Stad ontvangt een bijdrage voor TimeTransit 1620/2020 in Delfshaven, Rotterdam. In dit project worden, naast de 3D reconstructie van 4 plaatsen in Delfshaven, de verhalen van bewoners gekoppeld aan bewoners in 1620. Via realistische 360° VR-reconstructie van het verleden met achterliggende informatie wordt een moderne historische beleving geboden. De reconstructie met verhalen uit heden en verleden blijven ook na 2020 duurzaam bestaan.
Stichting West, Den Haag
Mobile Media
€40.000
West ontvangt een bijdrage voor ‘Mobile Media’, een langdurig samenwerkingsproject met Assemble, een kunstenaarscollectief uit Londen, dat verder vorm krijgt in drie residencies van twee maanden.
TextielMuseum, Tilburg
Bauhaus& | Modern Textiel in Nederland
€42.500
In 2019 is het 100 jaar geleden dat het Bauhaus in Duitsland is opgericht. De moderne en idealistische ontwerpopvattingen van de opleiding laten hun sporen ook in de Nederlandse textielvormgeving na. De tentoonstelling ‘Bauhaus& | Modern Textiel in Nederland’ zoomt in op de invloed van het Bauhaus in de Nederlandse textielvormgeving en toont de lijn van het verleden naar het heden. In de expositie is de blik ook gericht op een viertal kunstenaars van nu, die in opdracht van het TextielMuseum nieuw werk maken dat reflecteert op het erfgoed van de befaamde opleiding.
Tropenmuseum, Museum Volkenkunde, Afrika Museum, Leiden
Sabi Suriname
€135.000
Het Tropenmuseum ontvangt een bijdrage voor de herinrichting van Tropenmuseum Junior met de tentoonstelling ‘Sabi Suriname’. Het gaat om een 3,5 jarig cultuureducatieproject, waarin jonge bezoekers over en door middel van kunst en cultuur leren over Suriname.
Unfair Amsterdam, Amsterdam
Unfair20
€55.000
Stichting Unfair Amsterdam ontvangt een bijdrage voor Unfair Amsterdam 2020 op het terrein van de Westergasfabriek. De organisatie wil een nieuwe generatie kunstenaars samenbrengen, onderlinge kennisuitwisseling bevorderen en tegelijkertijd zoeken naar nieuwe manieren om werk te tonen en te verkopen zonder tussenkomst van andere partijen. Daarbij wordt een uitgebreide programmering gepresenteerd met lezingen, discussieprogramma’s, online programma’s, film, muziek, performances en educatie.
Van Abbemuseum, Eindhoven
Victor Sonna – Bound 152
€74.000
Het Van Abbemuseum ontvangt een bijdrage voor ‘Victor Sonna – Bound 152’ een solotentoonstelling van de in Kameroen geboren en in Eindhoven gevestigde Victor Sonna. De omvangrijke expositie bestaat uit drie reeksen, onderverdeeld in 152 werken.
Van Gogh Museum, Amsterdam
Hockney – Van Gogh. The Joy of Nature
€75.000
Het Van Gogh Museum ontvangt een bijdrage voor de tentoonstelling ‘Hockney – Van Gogh. The Joy of Nature’. De tentoonstelling laat de invloed zien van Vincent van Gogh op het werk van David Hockney. De bezoeker leert over de liefde van beide kunstenaars voor de natuur, hun gebruik van felle kleuren, het experimenteren met perspectief en nieuwe technieken. Het Van Gogh Museum experimenteert voor het eerst met een grote tentoonstelling over een levende kunstenaar die beïnvloed en geïnspireerd is door Vincent van Gogh.
Vrij Paleis, Amsterdam
Tourist Land
€8.376
Vrij Paleis ontvangt een bijdrage voor een groepstentoonstelling aan de Paleisstraat 107 in Amsterdam. Een groep van 15 jonge en gevestigde kunstenaars en ontwerpers zal de landmarks, attracties, symbolen en souvenirs van ‘Tourist Land’ vormgeven en realiseren. Eenmaal door de douane leidt de route langs installaties van kunstenaars en ambachtslieden. In het randprogramma kunnen Amsterdammers zij aan zij met toeristen lezingen en discussies bijwonen met filosofen, buurtbewoners, (lokale) politici en andere deskundigen over het fenomeen toerisme.
Westfries Museum, Hoorn
Depok: de droom van Cornelis Chastelein
€50.000
Het Westfries Museum vraagt aan voor ‘Depok: de droom van Cornelis Chastelein’, een project om de geschiedenis van de Depokgemeenschap zichtbaar te maken en vast te leggen. Uitvoerenden zijn fotograaf Geert Snoeijer en Nonja Peters, historica en directeur van het History of Migration Centre van de Curtis University in Perth (Australië).
Zeeuws Museum, Middelburg
Nooit meer werken
€45.000
Het Zeeuws Museum ontvangt een bijdrage voor de tentoonstelling ‘Nooit Meer Werken’, waarin het wil laten zien hoe werken verandert onder invloed van flexibilisering, globalisering en digitalisering, en wat de betekenis van werk is in vrijetijdsprovincie Zeeland. Aan de hand van acht kunstwerken wordt de betekenis van werk onderzocht, met opdrachten aan onder meer Lisette Olsthoorn, Manon van Hoeckel en Janne van Gilst. Ook wordt een publieksprogramma en fietsroute gerealiseerd.
Zone2source, Amsterdam
Waiting Room
€10.000
Zone2source ontvangt een bijdrage voor het project ‘Waiting Room’, waarin het effect van bio-technologieën, industrialisatie of kennissystemen op de levens van mensen en andere diersoorten wordt bevraagd. ‘Waiting Room’ is een nieuw werk van Terike Haapoja in samenwerking met Laura Gustafsso, dat speelt met de onzichtbaarheid van de industriële fabrieksboerderij en hoe onze samenleving zich tot dieren verhoudt. Voor het project maken ze geluidsopnamen in de wachtruimte van een slachthuis in Amsterdam.
Bijdrage Meerjarenprogramma’s Musea en overige Erfgoedinstellingen ↑
Voor musea en erfgoedinstellingen met experimentele en voorbeeldstellende programma’s over relevante ontwikkelingen in beeldende kunst en cultureel erfgoed.
Allemaal Zwolle, Zwolle
Programmaplan Erfgoedhotspot
€120.000
Allemaal Zwolle wordt ondersteund voor de realisatie van een ‘Erfgoedhotspot’ op dezelfde locatie als de opvolger van Stedelijk Museum Zwolle. Met deze aanvullende functie wil het de missie van het nieuwe stadsmuseum versterken: de cultuurhistorie van de stad op een laagdrempelige, eigentijdse, interactieve en verrassende wijze toegankelijk maken voor het publiek. Het zal bestaan uit verschillende onderdelen waaronder een Erfgoedlab, Erfgoedkamer en een Interactieve Themaruimte.
Archeologisch Museum Aardenburg
Vernieuwing en verhuizing
€110.000
Het Gemeentelijk Archeologisch Museum in Aardenburg (Zeeland) ontvangt een bijdrage voor de vernieuwing van het museum en de verhuizing naar een nieuw pand. Verder gaat het museum samenwerken met de Sint-Baafskerk in het delen van gemeenschappelijke ruimtes. De nieuwe thematiek bestaat uit enerzijds de ‘opgegraven’ archeologie, en anderzijds de ‘intacte’ of ‘levende’ archeologie. Er wordt een visualisatie van de noordentree van het voormalig Aardenburgse Castellum gerealiseerd en er komt een virtuele uitkijk in de niet zichtbare delen en de geschiedenis van de kerk en omgeving.
Belvédère Verhalenhuis Rotterdam, Rotterdam
Dolf Henkes
€120.000
In samenwerking met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed biedt het Verhalenhuis Rotterdam een tentoonstellingsconcept om de collectie Dolf Henkes, die verborgen ligt in het depot in Rijswijk, zichtbaar te maken voor publiek. Het concept bestaat uit een serie met persoonlijke verhalen van Rotterdammers als vertrekpunt, telkens verbonden door werk van Henkes. De verhalen worden zichtbaar gemaakt op Rotterdam Katendrecht, een plek die voor de schilder zelf van betekenis is geweest. Het verhalenhuis wil in 2019-2020 minimaal vier nieuwe exposities organiseren, de samenwerking met conservatoren en collectiebeheerders intensiveren en de mogelijkheid onderzoeken om reizend te programmeren.
Design Museum Den Bosch, ‘s-Hertogenbosch
Haalbaarheidsonderzoek Design Museum Den Bosch
€15.000
Het Design Museum Den Bosch gaat in hun meerjarenprogramma onderzoeken hoe ze de inhoud en kennis van tentoonstellingen langer online beschikbaar kunnen maken voor publiek. Mogelijke experimenten waar het museum aan denkt zijn: het aanbieden van interviews in de vorm van podcasts, een virtuele replica van de tentoonstellingen en verbeterde vormen van bestaande experimenten.
Dolhuys – Museum van de Geest, Haarlem
700 jaar Museum het Dolhuys
€150.000
De Haarlemse vestiging van het Dolhuys, Dolhuys | museum van de geest, viert in 2019 dat het gebouw 700 jaar bestaat. Dit geeft aanleiding tot een renovatie van het gebouw. Hierbij wil het museum een nieuwe herinrichting en inhoudelijke vernieuwing realiseren. De nieuwe presentatie wordt vormgegeven vanuit de collecties psychiatrie, literatuur, cultureel erfgoed en outsider art. Ook de geschiedenis van het gebouw (het voormalige Pest-, Dol-, en Leprooshuis in Haarlem) wordt geïntegreerd in het programma. De geest van de bezoeker staat centraal in het verhaal over 700 jaar interpretaties van zorg voor de geest. Nieuw hierbij is de toevoeging van objecten van hedendaagse kunstenaars.
Drents Museum, Assen
Secrets of the past – OERIMens
€250.000
Het Drents Museum ontvangt een bijdrage voor de herinrichting van de vaste archeologische opstelling. Onderwerpen die aan bod komen zijn de relaties tussen natuur en cultuur, identiteit, ongelijkheid en migratie. Uit de presentatie moet blijken dat ook de vroegste geschiedenis van de mens niet neutraal is: de mens heeft nooit in volledige harmonie met zijn omgeving geleefd, identiteit is altijd een constructie en migratie is van alle tijden. Grotere thema’s als genetische samenstelling, conflict, migratie en klimaat worden gekoppeld aan kleinere lokale verhalen.
Natura Artis Magistra, Amsterdam
Haalbaarheidsonderzoek Groote Museum
€15.000
ARTIS (Amsterdam) ontvangt een bijdrage voor een haalbaarheidsonderzoek naar de realisatie van een nieuw museum: het Groote Museum. Met dit museum wil ARTIS het publiek inspireren en activeren wat betreft de gezamenlijke verantwoordelijkheden voor de aarde en de levende natuur. Verder moet het museum een levend museum worden met ruimte voor ideeën en interactie. Natuur, kunst en wetenschap worden samengebracht.
Natuurmuseum Brabant, Tilburg
Zoek het zelf uit!
€175.000
Natuurmuseum Brabant heeft een vooraanstaande plek op het gebied van educatie binnen de natuur- en wetenschapsmusea. Het museum gaat een nieuw concept realiseren, dat jonge bezoekers aanspoort om op hun eigen interesse in de natuur te volgen, te verbreden en te verdiepen. Het startpunt is een permanente tweedelige ruimte bestaande uit een werkruimte en een objectenruimte (de schatkamer). Er wordt tegemoetgekomen aan de uiteenlopende behoeften van kinderen: sommigen hebben inspiratie nodig, anderen achtergrondkennis en weer anderen willen weten hoe een apparaat of gereedschap uit de werkruimte werkt. De kinderen worden begeleid via een digitaal hulpsysteem.
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum
Herinrichting ‘Verhalen delen’
€175.000
De vaste presentatie van Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (NIBG) wordt geheel vernieuwd. De nieuwe opstelling vertrekt vanuit het besef dat iedereen een plek inneemt in de media. NIBG wil vertellen hoe de ontwikkeling in de mediageschiedenis tot stand kwam en wat de betekenis voor iedereen persoonlijk maakt. NIBG ontvangt de bijdrage voor het ontwerp, de productie en de realisatie van een van de vijf inhoudelijke thema’s van de nieuwe presentatie: ‘Verhalen delen’.
Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
Doggerland: verdronken land in de Noordzee
€120.000
Het Rijksmuseum van Oudheden wil met een meerjarenprogramma (2019-2022) de archeologie van het Noordzeelandschap in meerdere disciplines centraal stellen. Het programma behelst onderzoek, educatie, een reizende tentoonstelling met multimedia en publieksgerichte activiteiten in de regio. Naast archeologie richt de aandacht zich op de verwevenheid met de omgeving en zullen hedendaagse thema’s als milieu en klimaat geduid worden aan de hand van het verleden.
Steunfonds Allard Pierson Museum, Amsterdam
Archeologiestation Amsterdam – Het Rokin en de wereld
€94.000
Het Allard Pierson ontvangt een bijdrage voor een project waarmee bezoekers van metrostation Rokin worden voorzien van verhalen bij de archeologische vondsten die daar worden getoond en naar de ArcheoHotspot in het museum worden geleid. Het bestaande multimediale aanbod over de Noord-Zuidlijn is in de Hotspot te raadplegen en geeft een indruk van de potentie van het archief onder de grond, de bouwhistorische gegevens boven de grond en de cartografische collectie van het Allard Pierson. Sinds de start van de ArcheoHotspot werken de afdeling Monumenten en Archeologie van de Gemeente Amsterdam en het Allard Pierson samen. Voor dit project zal ook worden samengewerkt met fotograaf Harold Strak en ontwerper Willem van Zoetendaal.
Stichting Amicorum, De Meern
Haalbaarheidsonderzoek Museum Hoge Woerd
€14.000
Stichting Amicorum Museum Hoge Woerd (De Meern, Utrecht) ontvangt een bijdrage voor een haalbaarheidsonderzoek. Tussen december 2019 en maart 2020 wordt een project- en presentatieplan ontwikkeld dat de basis gaat vormen voor verdere fondsenwerving in 2020. Het museum richt het onderzoek op drie onderdelen die opnieuw moeten worden ingericht: de Visitor Hub, de Houtkamer en het ArcheoLab.
Stichting Eusebius Arnhem, Arnhem
Haalbaarheidsonderzoek nieuwe vorm financiering erfgoedinstelling
€15.000
Stichting Eusebius Arnhem start een haalbaarheidsonderzoek naar een nieuwe vorm van financiering voor erfgoedinstellingen. Er wordt getoetst of met de inzet van wervers bij de hoofdingang van een erfgoedinstelling (in dit geval de Eusebiuskerk in Arnhem) voldoende donaties worden geworven waarmee de toegang (tot in dit geval een expositie in een kerkzaal) voor alle bezoekers gratis kan zijn. Het doel is om de toegankelijkheid van de erfgoedinstelling te maximaliseren en daarmee het beoogde maatschappelijke doel (verbinden en verbeelden) te kunnen bereiken.
Stichting Exploitatie Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers, Den Helder
Volle Kracht Vooruit! Man Overboord VKV!MO
€15.000
De komende vijf jaar, richting het 200-jarig bestaan van de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) in 2024, wil het Reddingmuseum in Den Helder zich landelijk sterker profileren. In de eerste fase van 2019 tot 2023 is er aandacht voor inhoudelijke verdieping, het aanscherpen van het profiel en het landelijk uitzetten hiervan. De tweede fase concentreert zich op het 200-jarig bestaan. Het museum ontvangt de bijdrage voor de eerste fase, met de titel: ‘Volle kracht vooruit! Man overboord’.
Stichting Folkingestraat Synagoge, Groningen
Museale inrichting Folkingestraat Synagoge
€30.000
Stichting Folkingestraat Synagoge wil in de synagoge een museale inrichting verwezenlijken, die vertelt over de Joodse geschiedenis van de stad en provincie Groningen. Met de inrichting wil de synagoge het verhaal over het Joodse leven in Groningen definitief bestendigen en doorgeven aan nieuwe generaties. Onderdeel hiervan is het Oral History Project, gestart in samenwerking met de Ehemalige Jüdische Schule in Leer (Duitsland). De uitkomsten worden vastgelegd in schrift, op film en in een reizende expositie. Deze tentoonstelling zal onderdeel gaan uitmaken van de vaste opstelling in de Synagoge Groningen.
Stichting Nationale Archeologiedagen, Amsterdam
Archeologie Leeft!
€90.000
De Stichting Nationale Archeologiedagen ontvangt een bijdrage voor de Nationale Archeologiedagen 2019. De doelstelling is het betrekken van nieuw publiek. Enerzijds wil het de publieksactiviteiten verder ontwikkelen, anderzijds wil het een vernieuwend publieksaanbod realiseren. Zo wordt samen met een denktank van jonge archeologen, ‘The Young Underground Professionals’ (YUPPEN), een vernieuwende impuls gegeven aan publieksarcheologie. In samenwerking met ArcheoHotspots worden vrijwilligers in de archeologie gestimuleerd en ondersteund, en samen met Waag wordt een ‘Archaeology Maker Lab’ opgezet. Daarnaast wordt internationale samenwerking met Europese Archeologiedagen verkend.
Waterlandsmuseum de Speeltoren, Monnickendam
Herinrichting Waterlandsmuseum de Speeltoren
€65.000
Waterlandsmuseum de Speeltoren in Monnickendam is een museum rondom het oudste (en meest valse) carillon ter wereld dat nog in originele staat verkeerd en bespeeld wordt. Na professioneel advies te hebben ingewonnen wil het bestuur het museum opnieuw inrichten. Het museum ontvangt een bijdrage voor de eerste fase: een nieuwe inrichting van de Carillonzaal met interactieve middelen en meer achtergrondinformatie.
Zeeuws Maritiem MuZEEum, Vlissingen
Vernieuwingsplan Zeeuws maritiem muZEEum
€100.000
Het Zeeuws Maritiem MuZEEum ontvangt een bijdrage voor de herinrichting van hun vaste opstelling over de Zeevaart en de Gouden Eeuw. De huidige opstelling is ruim 15 jaar oud. Het museum gaat een herinrichting realiseren met ruimte voor meervoudige perspectieven op Zeeland en de Zeevaart.
Bijdrage Meerjarenprogramma’s Presentatie-instellingen ↑
Voor presentatie-instellingen met programma’s die bijdragen aan de ontwikkeling van of de discussie over hedendaagse beeldende kunst.
Casco Art Institute: Working for the Commons, Utrecht
Programma 2020-2021
€280.000
Casco Art Institute: Working for the Commons is een presentatie-instelling in Utrecht die samenwerkt met kunstenaars, kunstinstellingen en maatschappelijke partners binnen wat Casco het ecosysteem van de commons noemt. Het programma ‘I love you, in the name of the commons’ bestaat uit tentoonstellingen rond een aantal subthema’s, de vierjaarlijkse School in Common, een jaarlijkse Assembly en extramurale projecten.
Club Solo, Breda
Programma 2020-2021
€140.000
Kunstenaarsinitiatief Club Solo uit Breda maakt in de komende twee jaar vier solotentoonstellingen per jaar en een Hotel Solo – een presentatie van een ander kunstenaarsinitiatief in Club Solo. De solotentoonstellingen worden gecomplementeerd door telkens een samenwerking met een museum: M HKA Antwerpen, SMAK Gent, Van Abbemuseum Eindhoven en Kunstmuseum Den Haag.
De Appel, Amsterdam
Programma 2020-2022
€525.000
De Appel is een presentatie-instelling in Amsterdam Nieuw-West met een publieksprogramma met exposities, een curatorenopleiding, archief en bibliotheek. Er zijn een vijftal tentoonstellingen per jaar. Elk jaar programmeert de Appel rond een specifieke invalshoek: ‘Still, Life’ in 2020, over volharding en diep inademen, ‘Getting Home’ in 2021, waarbij een nieuwe locatie wordt gezocht en ‘EVE TV’ in 2022, waarbij De Appel in een televisiestudio verandert vanuit een feministisch perspectief.
De Witte Raaf, Brussel
Programma 2020-2022
€79.500
De Witte Raaf [DWR] is een kunsttijdschrift dat bericht over de Vlaamse en de Nederlandse kunstwereld. Het hoofdkatern bestaat de komende jaren uit drie themaclusters: 21e-eeuwse affecten, progressief conservatisme en alternatieve kunstgeschiedenis. Daarin komen onderwerpen als jonge kunstenaars, ouderschap, belastingen en kwaliteit aan bod.
Extrapool, Nijmegen
Programma 2020-2021
€260.000
Extrapool is een presentatie-instelling en (grafisch) productiehuis, werkplaats en experimenteel concertpodium in Nijmegen. Het programma focust op drie pijlers: sound, art & print. Nieuw is de manier van presenteren: vanaf 2020 presenteert Extrapool het programma geconcentreerd in een weekend per maand om meer uitwisseling en samenhang tussen de disciplines te krijgen.
Hotel Maria Kapel (HMK), Hoorn
Programma 2020
€70.000
Hotel Maria Kapel is een residencyplek en een tentoonstellingsruimte in de Mariakapel, een vroeg 16e-eeuwse kapel in het centrum van Hoorn. Jaarlijks plant de instelling vier tentoonstellingen, als resultaat van de residencies. In 2020 is het overkoepelende thema ‘Slow burn’. Hiermee wordt het specifieke karakter van HMK verkend, inclusief de werkomstandigheden en het belang van een resideny in deze context.
Instituto Buena Bista, Willemstad
Programma 2020
€190.000
Het Instituto Buena Bista (IBB) is het centrum voor hedendaagse kunst in Willemstad op Curaçao. In 2020 vormt de samenwerking in Rotterdam voor ‘All You Can Art’ in de Kunsthal een wezenlijk onderdeel van de werking van het IBB. Het programma kent drie pijlers: educatie, gastateliers en uitwisseling. Gedurende het hele jaar loopt op het IBB een een buitenschoolse opleiding voor getalenteerde jongeren die voorbereidt op een opleiding aan kunstacademie.
Kunstvereniging Diepenheim, Diepenheim
Programma 2020
€145.000
Kunstvereniging Diepenheim is een presentatie-instelling gericht op solo- en groepstentoonstellingen met nadruk op ‘ruimtelijke’ kunst, buiten- en landschapskunst en tekenkunst. Het programma bestaat uit vijf solotentoonstellingen en een groepstentoonstelling per jaar.
Metropolis M, Utrecht
Programma 2020-2021
€160.000
Metropolis M manifesteert zich door middel van een viertal platforms, waarvan het tweemaandelijks tijdschrift en de website de belangrijkste zijn. Metroplois M wil de kunstkritische reflectie en debat over hedendaagse kunst stimuleren. Het blad besteedt aandacht aan tentoonstellingen en bevat interviews en essays.
Mister Motley, Amsterdam
Programma 2020-2021
€170.000
Mister Motley is een online platform dat beeldende kunst op een laagdrempelige manier onder de aandacht brengt voor een breed en gelaagd publiek. Mister Motley verkent hoe kunst en het dagelijks leven met elkaar verbonden zijn. De doelen voor 2020-2021 zijn: meerstemmigheid vergroten, actuele onderwerpen in een breder perspectief plaatsen en bereik en zichtbaarheid vergroten.
Noorderlicht, Groningen
Programma 2020-2021
€320.000
Noorderlicht is een presentatie-instelling, projectbureau en festival in Groningen met een focus op fotografie. De komende jaren wordt de horizon verbreed tot het gebied van de visual media. Noorderlicht wil hiermee de nieuwe generatie ‘digital natives’ een podium te bieden. De instelling organiseert onder meer een Internationale Fotomanifestatie, vier tentoonstellingen in de eigen presentatieruimte (Studio), expertmeetings, artist talks, educatie en workshops.
Project Space 1646, Den Haag
Programma 2020-2022
€420.000
Project Space 1646 is een projectruimte voor beeldende kunst in Den Haag dat zich in de programmering richt op de individuele kunstenaarspraktijk via solopresentaties en de productie van nieuw werk. In 2020-2022 zal Project Space 1646 vijf grote projecten of tentoonstellingen per jaar organiseren, met randactiviteiten.
Rib, Rotterdam
Programma 2020-2021
€70.000
Rib is een presentatieruimte in Rotterdam. Rib hanteert in de komende jaren drie programmalijnen: ‘De Fluyt en de Hoi continued’ met Bart Elliman, ‘The Wind and the City’ met Haseeb Ahmed en ‘Rehearsing 2021’, vrij naar de regisseur Albert Lamorisse. In 2020 zijn er dertien projecten rondom ‘The Wind and the City’, waaronder lezingen en workshops.
Stichting Ateliers ‘89, Oranjestad
Programma 2020
€90.000
Ateliers ’89 is een residency en presentatieplek in Oranjestad, Aruba, gericht op beeldende kunst in combinatie met andere disciplines, zoals vormgeving, mode en poëzie. Residenten maken nieuw werk en verzorgen workshops voor schoolkinderen, amateurs en professionele Arubaanse kunstenaars. A’89 nodigt jaarlijks acht kunstenaars uit om op Aruba gedurende een maand een workshop te komen verzorgen die uitmondt in een presentatie.
Stichting Kunstfort bij Vijfhuizen, Vijfhuizen
Programma 2020-2021
€160.000
Kunstfort bij Vijfhuizen is een (presentatie)plek waar beeldende kunst en militair erfgoed samenkomen. Het programma bestaat uit zes grote solo’s in het fort of in de genieloods en diverse evenementen en interventies op het forteiland. De interventies bieden kunstenaars mogelijkheden werken te tonen op het forteiland. De programmering is geïnspireerd op sciencefiction – kunstenaars scheppen alternatieve realiteiten en bevragen bestaande systemen.
Stichting P/////AKT, Amsterdam
Programma 2020-2021
€160.000
P/////AKT is een presentatie-instelling in Amsterdam die focust op vijf solotentoonstellingen gekoppeld aan een overkoepelend thema: ‘Hey! (Where is my mind?)’, met aandacht voor het weefsel van de alomvattende sociale ruimte. In 2020 is er daarnaast een subthema: ‘The Space Conductors Are Among Us’.
Stichting PrintRoom, Rotterdam
Programma 2020-2021
€70.000
PrintRoom is een platform voor kunstenaarspublicaties, self-publishing projecten en tijdschriften. De instelling is gespecialiseerd in onafhankelijke uitgaven van ontwerpers, fotografen, kunstenaars en theoretici. Het programma ‘the page as alternative space’ bestaat uit drie à vier presentaties in Nederland en twaalf lezingen en workshops.
Stichting W139, Amsterdam
Programma 2020
€175.000
W139 is een kunstenaarsinitiatief in het centrum van Amsterdam. De betrokken kunstenaars cureren zelf de tentoonstellingen. Het programma bestaat uit zes groepstentoonstellingen, waar ook evenementen deel van uitmaken.
Stichting Worm, Rotterdam
Programma 2020-2021
€250.000
Worm is een cultuurhuis in het centrum van Rotterdam, gericht op de productie en presentatie van (beeldende) kunst en (populaire) cultuur. De faciliteiten van Worm geven het programma richting: een pand met winkel, een ‘Wunderbar’ en vier werkplaatsen/ateliers. Het overkoepelende thema is ‘WORM Open City’ en vertrekt vanuit het idee van stedenbouwkundige en socioloog Richard Sennett.
Werkbijdrage Kunstinitiatieven ↑
Een werkbudget voor kleinere kunstruimtes en kunstenaarsinitiatieven in Nederland te besteden aan activiteiten gedurende een jaar.
Beeldenstorm / Daglicht, Eindhoven
Stichting Beeldenstorm (Beeldenstorm / Daglicht)
€10.000
Per 1 januari 2017 is Beeldenstorm gefuseerd met Stichting Grafisch Atelier Daglicht. Onder één dak gaat Beeldenstorm / Daglicht de instelling verder uitbouwen tot een voorziening voor artistieke innovatie en experiment. Het gaat zich meer profileren als een werk- en kenniscentrum, met werkplaatsen waar materialen, technieken en kennis ingezet worden die bij de actuele wensen van de gebruikers passen. Voor advies en ondersteuning werken er deskundige adviseurs, die een beroepspraktijk als kunstenaar en/of ambachtelijk vakman hebben.
BlockC, Groningen
Kunstruimte Galerie Block C
€10.000
Kunstruimte Galerie Block C is een podium, inspiratie- en ontmoetingsplek voor hedendaagse kunst in Groningen. Het podium ontvangt een bijdrage om te kunnen blijven investeren in de toekomst, specifiek zichtbaarheid en programmering. Ook gaat het podium investeren in de ontvangstruimte, de keuken vernieuwen en een vergoeding betalen aan vrijwilligers en betrokken studenten.
Jacuzzi, Amsterdam
Jacuzzi
€10.000
Jacuzzi is een samenwerking tussen tien kunstenaars. Het organiseert performances, filmvertoningen, leesgroepen, onderzoekspresentaties en wekelijkse bijeenkomsten. Met de bijdrage wil Jacuzzi curatorieel advies inwinnen en beeldend kunstenaars ondersteunen in het maken van presentaties.
Expositieruimte 38CC, Delft
38CC
€10.000
Als presentatie-instelling voor hedendaagse kunsten verzorgt 38CC in Delft een uitgebreid programma met tentoonstellingen, onderzoeksactiviteiten en publieksevenementen. De bijdrage zal worden aangewend om de professionalisering van 38CC te bevorderen, tot nieuwe programmeringsuitgangspunten te komen en de zichtbaarheid van 38CC te vergroten.
Gianmaria Andreetta, Amsterdam
How To Show Up?
€10.000
How to show up? heeft de afgelopen jaren verschillende evenementen georganiseerd in samenwerking met San Serriffe. Het komende seizoen gaan ze met de bijdrage hun bestaande netwerk uitbreiden door workshops te organiseren, verspreid over nieuwe locaties in Amsterdam. Ook willen ze hun wijze van publiceren verder ontwikkelen.
Het Wilde Weten, Rotterdam
Het Wilde Weten
€10.000
Het Wilde Weten is een kunstenaarsinitiatief, bestaande uit 17 kunstenaars en gevestigd in een voormalig klooster in het centrum van Rotterdam. Het pand bestaat uit een projectruimte, permanente ateliers en een gastatelier. Het Wilde Weten wil zich profileren als ontwikkelings-, onderzoeks- en discussieplatform voor makers, zowel binnen Rotterdam als in een grotere (inter-)nationale context. In navolging op het programma ‘Disclosed’ (2016-18), wordt voor het komende jaar (2019-20) het programma ‘Display’ ontwikkeld, waarmee een podium wordt geboden aan jonge, minder geziene of ‘vergeten’ kunstenaarspraktijken.
Jans Muskee, Ede
DAK
€10.000
Iets meer dan 4 jaar geleden startten Chantal Breukers en Jans Muskee in Utrecht het kunstinitiatief DAK. De plannen die ze nu hebben is een reeks presentaties met drie kunstenaars. Ook gaan ze één kunstenaar de mogelijkheid bieden een week lang werk te maken voor de Schoutenstraat. Een andere ambitie is samenwerkingen zoeken met instellingen buiten de randstad en hen de mogelijkheid geven zich te presenteren in de Schoutenstraat.
Krista Jantowski, Arnhem
WALTER books
€10.000
WALTER Books heeft de afgelopen jaren een gemeenschap van lezers en onderzoekers bij elkaar gebracht, door een plek te creëren waar onderzoek gedaan kan worden, maar waar ook diverse workshops worden georganiseerd. WALTER Books gaat de bijdrage inzetten voor verschillende programma’s.
Kunsthalle Amsterdam, Amsterdam
Kunsthalle Amsterdam
€10.000
Kunsthalle Amsterdam is een presentatie-instelling voor hedendaagse kunst, die een brug wil slaan tussen kunst en maatschappij. Het initiatief ontvangt een bijdrage om verschillende programmalijnen verder te kunnen ontwikkelen, onder meer presentaties en samenwerkingen. Daarnaast komt er een duidelijke communicatiestrategie.
Page Not Found, Den Haag
Page Not Found
€10.000
Het doel van Page Not Found is het promoten van publiceren als onderdeel van de artistieke praktijk. De instelling wil de bijdrage inzetten om verschillende ambities na te streven. Zo wordt een nieuw publiek aangetrokken door het communicatieplan en worden diverse activiteiten verder ontwikkeld.
Pernilla Ellens, Eindhoven
Wallspace
€10.000
Wallspace is een nieuwe, flexibele projectruimte gelegen in het hart van het politieke en economische centrum van Eindhoven. In de toekomst worden de idealen van Wallspace voortgezet, maar het programma gaat op een andere manier worden georganiseerd. Ook gaat Wallspace zich meer richten op een flexibele invulling van de ruimte. Er wordt ruimte geboden aan politieke debatten, een design symposium, een esthetica leesgroep en andere bijeenkomsten die het hedendaags discours voeden.
Reinier Klok, Amsterdam
Ja Ja Ja Nee Nee Nee
€10.000
Ja Ja Ja Nee Nee Nee zendt grotendeels zelf-geproduceerde radio shows, discussies en lezingen uit bij kunstinstellingen, initiatieven en evenementen. Ook nodigt het initiatief regelmatig kunstenaars uit om bijdragen te leveren aan de shows. Om de ontwikkeling naar een meer zelfstandige koers in te zetten willen de initiatiefnemers hun eigen tijd vrij kunnen maken, nee kunnen zeggen tegen sommige opdrachten en investeren in research en productie.
Rongwrong, Amsterdam
Rongwrong
€10.000
Rongwrong is in 2011 opgericht door Arnisa Zeqo. Rongwrong wil verschillende bijeenkomsten organiseren en kleinschalige organisaties uitnodigen om met elkaar in gesprek te gaan. Zo is er een concrete samenwerking met Ja Ja Ja Nee Nee Nee. Via samenwerkingen wil rongwrong vaardigheden en tactieken delen en uitwisselen met een breder lokaal netwerk. Zo brengt het aankomende programma ‘Ephemeral Evidence – Material Acts’ kunstenaars van verschillende generaties samen.
Stichting Atelier WG, Amsterdam
PuntWG
€10.000
PuntWG ontvangt een bijdrage om zich op drie punten blijvend te kunnen ontwikkelen: diverse samenwerkingen en presentaties faciliteren, online en offline zichtbaarheid verbeteren en de presentatieruimte vernieuwen.
Stichting EX, Utrecht
EXbunker/EXboot
€10.000
EXbunker is een monumentale WO II bunker in het Wilhelminapark in Utrecht, in 2014 omgevormd tot een expositieruimte voor opkomende kunstenaars die nog geen podium hebben. Sindsdien worden hier maandelijks wisselende exposities geprogrammeerd en daarmee startende kunstenaars ruimte geboden zich te positioneren. Met de bijdrage kunnen EXbunker en EXboot een jaarprogrammering blijven maken en de exposanten een vergoeding betalen.
Stichting Expoplu, Nijmegen
Plan Expoplu 2019-2020
€10.000
Sinds 1994 opereert Expoplu als een alternatieve presentatieruimte voor hedendaagse beeldende kunst. Expoplu is gevestigd in een voormalige paraplufabriek in het centrum van Nijmegen, dat nu in gebruik is als een woon- en werkpand met een actieve community. De bijdrage wordt ingezet om verschillende ambities te realiseren en de groei en professionalisering van Expoplu voort te zetten.
Stichting Vierkwart, Enschede
Stichting Vierkwart
€10.000
Stichting Vierkwart is sinds 2014 gevestigd in het (oude) Robson fabriekspand in Enschede. In deze creatieve broedplaats vindt iedere maand een expositie of ander evenement plaats. De exposities worden doorgaans door Vierkwart georganiseerd en gecureerd, soms wordt er samengewerkt met externe partijen. Het programma bestaat onder meer uit de halfjaarlijkse expositie ‘Conglomeraat’ met werk van AKI-ArtEZ kunstacademiestudenten, de Robson Driedaagse en een artist-in-residencies.
Suns and Stars, Amsterdam
Suns and Stars
€10.000
Suns and Stars ontwikkelde grote en kleinere projecten en tentoonstellingen op diverse locaties, waarbij de fundering steeds in het betreffende gebouw of locatie lag. De twee vaste curatoren hebben zich de afgelopen jaren verdiept in rituelen en architectuur, wat zich nu vertaald in een onderzoekend programma, in samenwerking met kunstenaarsinitiatieven en erfgoedinstellingen. Dit programma, getiteld ‘Cultural Domain of Collective Memory’, bestaat uit tentoonstellingen en een randprogramma met discussies, lezingen, performances en rondleidingen.
Tankstation Enschede, Enschede
Tankstation Cultureel Vulpunt
€10.000
Tankstation host creatieve initiatieven en instituten die bijdragen aan de culturele scene van Enschede. Voor een festival werkt het onder meer samen met Studio Complex, Robson en Soundunbound. Tijdens dit festival zal ieder initiatief de mogelijkheid krijgen zijn visie op kunst en cultuur te presenteren aan een breder publiek. Daarnaast bevat het jaarprogramma het ‘Tankstations Arts & Stage’ platform en kunstenaarsresidencies.
Trixie, Den Haag
Trixie
€10.000
Trixie ontvangt een bijdrage om verschillende presentaties te kunnen realiseren. Daarnaast organiseert het initiatief verschillende evenementen, zoals screenings, poëzie-avonden, workshops en diners. Ook wordt gewerkt aan een Trixie bibliotheek en komt er een educatief programma voor gasten en eigen leden.
Video Power, Maastricht
Video Power
€10.000
Sinds 2013 ondersteunt Video Power audiovisuele makers bij de ontwikkeling, productie, post-productie en distributie van film- en videokunstprojecten. Video Power is opgericht vanuit de observatie dat deze makers zich vaak eenzaam of verloren voelen. De hoofdactiviteit is begeleiding bij productie en distributie van film- en videokunst en de bijdrage zal voornamelijk gebruikt worden om deze begeleiding te kunnen vergoeden.
VierVaart, Groede
VierVaart
€10.000
VierVaart richt zich op het verbinden van hedendaagse kunst, biologisch tuinieren en verblijven in de natuur. Het is sinds 2015 gelegen in het weidse polderlandschap van Zeeuws-Vlaanderen. VierVaart selecteert kunstenaars voor de artists-in-residences op basis van de verbinding die ze via hun werk of werkwijze maken met de plek. In 2020 bestaat het programma uit tentoonstellingen, een aantal kleinere presentaties, een artist-in-residence en een randprogramma.
VRIZA, Amsterdam
VRIZA
€10.000
VRIZA bestaat 20 jaar in 2019. De stichting werd in 1999 door kunstenaars Siebren de Haan en Lonnie van Brummelen opgericht en produceert sindsdien films die voor en met kunstenaars ontwikkeld worden. De bijdrage is bestemd om de organisatie verder te professionaliseren, en hiermee het productiehuis te versterken en continueren.
Experimenteerreglement kunstenaarshonoraria ↑
Musea en andere beeldende kunstinstellingen kunnen voor honoraria aan kunstenaars een gedeeltelijke compensatie aanvragen als zij de richtlijn voor kunstenaarshonoraria toepassen.
Artots Art on the Spot, ‘s-Hertogenbosch
Ceramic on the spot, feel the ekwc vibe!
€1.872
Artots Art on the Spot ontvangt een bijdrage ter compensatie van achttien kunstenaars die deelnemen aan de tentoonstelling ‘Ceramic on the spot, feel the ekwc vibe!’.
Bierumer School, Bierum
Red Horizon and The Monads
€1.816
Bierumer School ontvangt een bijdrage ter compensatie van het honorarium voor Gabey Tjon a Tham, voor een solotentoonstelling met de titel ‘Red Horizon and The Monads’.
Bijbels Museum, Amsterdam
Zie mij; de Bijbel in 609 foto’s
€2.595
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Caroline Waltman voor de reizende fototentoonstelling ‘Zie mij; de Bijbel in 609 foto’s’ van het Bijbels Museum.
Bonnefantenmuseum, Maastricht
Marwan Rechmaoui: Slanted Squares
€4.000
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Marwan Rechmaoui voor de solotentoonstelling ‘Slanted Squares’ in het Bonnefantenmuseum, Maastricht.
Bradwolff Projects, Amsterdam
Transformatie
€10.890
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Paul Devens, Hili Greenfeld en Sachi Miyachi voor een serie solotentoonstellingen onder de naam Transformatie.
Casco Art Institute: Working for the Commons, Utrecht
Het is of de stenen spreken (silence is a commons)
€1.200
Bijdrage voor de tentoonstelling ‘Het is of de stenen spreken (silence is a commons)’ voor de kunstenaarshonoraria van Badi Badalov, Ansuya Blom en Mire Lee.
CBK Zuidoost, Amsterdam
Local Heroes
€3.278
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Ramaz Goiati, Marcel van den Berg, Anastasia Starostenko, Masha Ru, Jonas Ohlsson, Dawood Hilmandi voor de tentoonstelling ‘Local Heroes’ in CBK Zuidoost.
CBK Zuidoost, Amsterdam
Mental!
€3.841
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Shertise Solano, Marcel van den Berg, Jesper Buursink, LIONSTORM, Brian Elstak, Sara Blokland, Vesuhely Americaan, Frederick Calmes, AiRich en Monika Dahlberg voor de tentoonstelling ‘Mental!’.
Centraal Museum, Utrecht
Utrecht Lokaal: Andere geschiedenis volgens Dirkje Kuik en Philipp Gufler
€718
Centraal Museum ontvangt een bijdrage voor het honorarium van Phillipp Gufler voor de bijdrage aan een duotentoonstelling met het werk van Dirkje Kuik.
Concordia Film | Theater | Expositie, Enschede
Grenzeloos
€4.220
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Ronald de Bloeme, William Engelen, Jeroen Jacobs en Maarten Janssen voor de tentoonstelling Grenzeloos bij Concordia, Enschede.
Concordia Film | Theater | Expositie, Enschede
SAMEN!
€1.135
Concordia Film | Theater | Expositie ontvangt een bijdrage ter compensatie van de honoraria van Wiebke Bartsch en Danielle Spoelman, Rosa Everts, Daan den Houter en Linda Nieuwstad voor de tentoonstelling ‘SAMEN!’.
Concordia Film | Theater | Expositie, Enschede
Untitled Surface
€1.946
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Filip Markiewicz voor de tentoonstelling ‘Untitled Surface’.
Concordia Film | Theater | Expositie, Enschede
Couplet 2.0
€8.200
Bijdrage aan de honoraria van Daan Samson en Esmay Koerkamp voor twee solopresentaties bij Concordia binnen het project Couplet 2.0.
Concordia Film | Theater | Expositie, Enschede
Le gymnasium sacre
€3.890
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Sam Samiee voor de solotentoonstelling ‘Le gymnasium sacre’ bij Concordia.
Creative Coding Utrecht, Utrecht
ART MACHINES
€1.508
Creative Coding Utrecht ontvangt een bijdrage voor ART MACHINES voor de honoraria van Joost Rekveld, BMB con, Lara Sarkissian, Fedde ten Berge, Görkem Arikan, Jaromir Mulders en Carolien Teunisse.
De Appel, Amsterdam
Evan Ifekoya: A SCORE, A GROOVE, A PHANTOM, A CONGREGATION
€750
Bijdrage aan de solotentoonstelling van Evan Ifekoya: A SCORE, A GROOVE, A PHANTOM, A CONGREGATION in De Appel, Amsterdam.
De Appel, Amsterdam
Decoders – Recorders
€3.163
Bijdrage aan de duotentoonstelling ‘Decoders – Recorders’ voor de kunstenaarshonoraria van Steffani Jemison en Samson Young, in samenwerking met Looiersgracht 60.
De Appel, Amsterdam
Guess Who’s Coming to Dinner Too?
€3.888
De Appel ontvangt een compensatie voor het honorarium voor nieuw werk van Patricia Kaersenhout voor de solotentoontelling ‘Guess Who’s Coming to Dinner Too?’.
De Appel, Amsterdam
CAMP: In Cameras Res
€3.890
Bijdrage aan de honoraria van Ashok Sukumaran en Shaina Anand (Studio CAMP) voor de tentoonstelling ‘CAMP: In Cameras Res’ in De Appel.
De Appel, Amsterdam
Landscape with Bear
€4.749
Bijdrage aan de tentoonstelling ‘Landscape with Bear’ in De Appel voor de honoraria van Aram Lee, Shen Xin, Tamar Shafrir, Federico Martelli (Cookies), Jan Hüskes en Lotte van de Hoef.
De Fabriek, Eindhoven
A camera, mounted on a steering wheel of a white Volvo, lming the driver, rotating the image with every movement of the wheel
€4.027
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Sjors Bindels en Matthieu Reijnmondt voor een tentoonstelling in De Fabriek als onderdeel van het Hotel Insomnia project tijdens Dutch Design Week 2019.
De Fabriek, Eindhoven
Hotel Insomnia
€2.180
De Fabriek ontvangt een bijdrage voor de honoraria van Marwan Moujaes, Eva Hoonhout, Lai Yan Cheng, Anne van den Berg, Antoine Guay, Anke Portier en Peer Vink. Zij nemen deel aan het project Hotel Insomnia tijdens de Dutch Design Week 2019.
De Fabriek, Eindhoven
Café Disorient at Handala City
€3.630
Bijdrage aan de solotentoonstelling van Susanne Khalil Yusef: ‘Café Disorient at Handala City’ in De Fabriek in Eindhoven.
De Fabriek, Eindhoven
Residency Daniel de Paula
€3.630
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Daniel de Paula voor een residency en tentoonstelling in De Fabriek.
De Fabriek, Eindhoven
Amazigh
€4.027
De Fabriek ontvangt een bijdrage voor de honoraria van Mickey Yang en Katrein Breukers voor nieuw werk dat ze, tijdens een residency, maken voor de tentoonstelling ‘Amazigh’.
De Oude Kerk, Amsterdam
Adrián Villar Rojas: poems for earthlings
€4.668
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Adrián Villar Rojas voor een solotentoonstelling in de Oude Kerk in Amsterdam.
Derde Wal, Nijmegen
Social Aspects #6
€4.281
Derde Wal ontvangt een compensatie voor Romar de Bonte, Sjef van Beers, Hannah Goedhart ten behoeve van het project ‘Social Aspects #6’.
Derde Wal, Nijmegen
Social Aspects #4
€2.854
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Mireille Tap en Peer Vink voor ‘Social Aspects #4’ van Derde Wal.
Derde Wal, Nijmegen
Derde Wal LAB Festival de Oversteek
€5.082
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Carmel Klop, Lola Bezemer, Isabelle Bisseling, Domas van Wijk, Ide André, Kasper van Moll en Maarten Bel voor deelname aan Derde Wal LAB tijdens Festival de Oversteek.
Derde Wal, Nijmegen
Social Aspects #5
€4.281
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Kees Westervelt, Lucas Sloot en Maaike Jaspers voor ‘Social Aspects #5’.
Expositieruimte 38CC, Delft
Dusting The Fur, Cleaning The Snow
€2.012
Bijdrage aan een duotentoonstelling van Jan Willem Deiman en Tom Kok in Expositieruimte 38cc in Delft.
Expositieruimte 38CC, Delft
Stage
€1.325
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Joris van de Moortel, Kim van Norren en Karl Philips voor de tentoonstelling ‘Stage’ in 38CC in Delft.
Expositieruimte 38CC, Delft
Manifestatie Gewoon bijzonder (Bijzonder gewoon)
€6.810
Bijdrage aan de Manifestatie van 38CC ‘Gewoon bijzonder (Bijzonder gewoon)’ voor de kunstenaarshonoraria van Shana Moulton, Jackup Ferri, Jelle Mastenbroek, Desiree de Baar, Jelle Slof, AnneMarie van Splunter, Elise ‘t Hart, Koos Buster, Gitte Svendsen, Leo Gabin, Paolo Ciarska, Benedikte Bjerre, Maze de Boer, Niels Post, F. Boccanegra, Priscila Fernandes, Linsey Kuijpers, Stef Kreymborg, Martin en Inge Riebeek, Peter de Krom, Natasha Caruana en Paul de Reus.
Extra Extra, Rotterdam
Extra Commissions
€7.500
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Mercedes Azpilicueta, Christian Nyampeta, Eglė Budvytytė, Ariah Lester en Geo Wyeth voor het maken van nieuw werk, dat zowel live op locatie als online gepresenteerd wordt.
Framer Framed, Amsterdam
Elsewheres Within Here
€5.814
Bijdrage aan de tentoonstelling ‘Elsewheres Within Here’ voor de kunstenaarshonoraria van Mehraneh Atashi, Milena Bonilla, Irene de Craen, Rumiko Hagiwara, Aram Lee, Arvo Leo, Natascha Papadopoulou, Thomas Swinkels, Sissel Marie Tonn, Remco Torenbosch, Marieke Zwart, Golrokh Nafisi en Istanbul Queer Art Collective.
Framer Framed, Amsterdam
Here/Now; Current visions from Columbia
€2.728
Bijdrage aan het honorarium van Marie Jose Arjona, Milena Bonilla, Clemencia Echeverri, Laure Huertas, Guillermo Moncayo, Oscar Munoz, Miguel Angel Rojas, Luis Roldan, Ana Maria Rueda, Carlos Villalon, Andrea Acosta, Mas Arte Mas Accion, La Decanatura, Wilson Diaz, Nadia Granados, Yorely Valero voor de groepstentoonstelling Here/Now; Current visions from Columbia in Framer Framed.
Frans Hals Museum, Haarlem
Virtuoos! Israëls tot Armando
€780
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Wieske Wester, Jacco Olivier en Peggy Franck voor de tentoonstelling ‘Virtuoos! Israëls tot Armando’ in Frans Hals Museum – Hal.
Frans Hals Museum, Haarlem
Lubaina Himid – The Grab Test
€4.000
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Lubaina Himid voor een solotentoonstelling in Frans Hals Museum – Hal.
Fries Museum, Leeuwarden
Gerrit Bennerprijs 2019 – Auke de Vries
€1.298
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Auke de Vries voor een solotentoonstelling in het Fries Museum.
Fries Museum, Leeuwarden
Neo Matlogo – neo to love
€1.297
Bijdrage aan het honorarium van Neo Matlogo voor de solotentoonstelling in het Fries Museum: ‘neo to love’.
Garage Rotterdam, Rotterdam
De stad, de stad
€1.395
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Moyra Davey, Risk Hazekamp, Dorian Hiethaar, Richard John Jones, Jaanus Samma, Sille Storihle, THE KOKRA FAMILY (Line Kramer & Marjolijn Kok) en Marthe Ramm Fortun voor de tentoonstelling ‘De stad, de stad’ in Garage Rotterdam.
Garage Rotterdam, Rotterdam
Orgonomics
€1.357
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Jasper Griepink, Christoph Keller, Christine Ödlund en Annie Ratti voor de groepstentoonstelling ‘Orgonomics’ in Garage Rotterdam.
Garage Rotterdam, Rotterdam
The House Where You Live Forever
€1.165
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Daniel Albuquerque, Berlinde De Bruyckere, Julia Dahee Hong, Sophie Dupont, Heide Hinrichs, Robin Kolleman, Piotr Lakomy, Guillaume Leblon, A.J. Ghani en Vanessa Safavi voor de groepstentoonstelling ‘The House Where You Live Forever’ in Garage Rotterdam.
Garage Rotterdam, Rotterdam
What if women ruled the world?
€6.224
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Tyna Adebowale, Wafae Ahalouch, Yael Bartana, Hadassah Emmerich, Caz Egelie, Marijke de Roover en Alexis Blake voor de tentoonstelling ‘What if women ruled the world?’.
Het Klimaatmuseum, Amsterdam
Het Klimaatmuseum pop-up
€935
Het Klimaatmuseum ontvangt een compensatie voor de honoraria van Studio Roosegaarde, Maarten Vanden Eynde, Diana Scherer en Angelina Kumar. Zij nemen deel aan de eerste tentoonstelling van dit nieuwe museum, die plaatsvindt op Utrecht Centraal.
Het Nieuwe Instituut, Rotterdam
The Hoodie
€3.613
Het Nieuwe Instituut ontvangt een bijdrage voor de honoraria van Bogomir Doringer en Angelica Falkeling die beiden nieuw werk maken voor de tentoonstelling ‘The Hoodie’.
Het Resort, Groningen
S02E01 (Elise Ehry, Willem de Haan)
€3.058
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Elise Ehry en Willem de Haan voor de tentoonstelling ‘S02E01: No Time To Waste’ in De Papiermolen in Groningen.
Het Resort, Groningen
S03E01
€4.281
Het Resort ontvangt een compensatie voor de honoraria van Alicja Nowicz, Kitty Maria van Ekeren en Tom Kemp voor hun ‘S03E01’ die plaatsvindt in voormalig mannensauna ‘t Pakhuisje in Groningen.
If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part of Your Revolution, Amsterdam
Social Movement
€8.000
Bijdrage aan de honoraria van Mounira Al Solh, keyon gaskin, Myriam Lefkowitz en Charlotte Prodger voor het project Social Movement, wat bestaat uit langdurige samenwerkingen resulterend in vier afzonderlijke presentatiemomenten met nieuwe performances in onder meer Amsterdam en op de Sharjah Biënnale in de Verenigde Arabische Emiraten.
IMPAKT, Utrecht
The Sound of One Computer Thinking
€2.658
Bijdrage aan de ‘The Sound of One Computer Thinking’ van IMPAKT voor de kunstenaarshonoraria van Miquel Ángel Rego, Xin Liu, rybn.org, Joana Moll, Iván Abreu, Johannes Heldén, Charlotte Eifler, Eva Davidova, Kathy High en Sander Veenhof.
Into The Great Wide Open, Vlieland
Into The Great Wide Open 2019
€3.630
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Daniel Maalman, Telemagic (Cyanne van den Houten), Claudie Jongstra, Zone2Source (Jasper Coppes, Sema Bekirovic, Neal White), Matthijs Munnik, Daems Remoortere (Lena Daems & Frederik van Remoortere), Yasuhiro Chida en Planet B (Spela Petric) voor hun deelname aan Into The Great Wide Open 2019.
Kunstenlab, Deventer
vorm om; vormt om; vormde om; vormden om; omgevormd
€4.027
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Marisa Rappard en Marieke de Jong voor de tentoonstelling ‘vorm om; vormt om; vormde om; vormden om; omgevormd’ binnen het programma Changing Perspectives bij Kunstenlab in Deventer.
Kunstenlab, Deventer
Instruments Make Play
€3.364
Kunstenlab ontvangt een bijdrage ter compensatie van kunstenaarshonoraria voor de tentoonstelling ‘Instruments Make Play’ bij Kunstenlab in Deventer. Hiervoor maken Jochem van Tol en Benjamin Gaulon nieuw werk, Cathy van Eck toont bestaand werk.
Kunsthal KAdE, Amersfoort
One Way Ticket to Mars
€4.568
Kunsthal KAdE ontvangt compensatie voor de kunstenaarshonoraria voor ‘One Way Ticket to Mars’ van Tom Claassen, Olphaert den Otter, Spullenmannen (Diana Wildschut & Harmen G. Zijp), Henk Stallinga, Ryoichi Kurokawa, Bjørn Melhus, Michiel Pijpe en Angelo Vermeulen.
KunstKring Wijchen, Wijchen
MEERkunst
€9.864
KunstKring Wijchen ontvangt een bijdrage ter compensatie van de honoraria voor vijftien kunstenaars, waaronder een duo en collectief, voor de tentoonstelling MEERkunst. De deelnemende kunstenaars zijn: Imke Beek, Umberto Lemmens, Matthé van Oostrom, Ria Roerdink, Remy M.J. Habets, Yvonne Halfens, Mieke van den Hoeven, Thea van Vliet, Petry Claassen, Rosalinde van Ingen Schenau, Tezz Kamoen, Collectief Krot & Co, Heleen Langkamp, Antoon Versteegde en vGtO (Terry van Gurp en René Oudenhoven).
Kunstvereniging Diepenheim, Diepenheim
Gerbrand Burger: Unhide All
€1.245
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Gerbrand Burger voor de solotentoonstelling ‘Unhide All’ bij Kunstvereniging Diepenheim.
Kunstvereniging Diepenheim, Diepenheim
Bastienne Kramer: FLASHFORWARD
€1.245
Bijdrage aan het honorarium van Bastienne Kramer voor de solotentoonstelling ‘FLASFORWARD’ in Kunstvereniging Diepenheim.
Kunstvereniging Diepenheim, Diepenheim
Marisa Rappard: Clouded Matter
€1.300
Bijdrage aan het honorarium van Marisa Rappard voor de solotentoontelling ‘Clouded Matter’ bij Kunstvereniging Diepenheim.
LIMA, Amsterdam
Cultural Matter 2019-2020
€625
LIMA ontvangt een compensatie voor het honorarium van JODI (Joan Heemskerk & Dirk Paesmans) voor het project ‘Cultural Matter 2019-2020’.
LIMA, Amsterdam
Social Capital #2 West
€3.551
Bijdrage aan Social Capital #2 West voor de kunstenaarshonoraria van Julika Rudelius, Lyubov Matyunina en Tao G. Vrhovec Sambolec i.s.m. DNK Ensemble.
M.A.M.A., Rotterdam
Various Exhibition Titles
€1.485
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Florence Jung, Natasha Taylor, Marijn Ottenhof, Mischa Doorenweerd en Elias Cafmeyer voor de tentoonstelling ‘Various Exhibition Titles’ in MAMA’s showroom.
M.A.M.A., Rotterdam
Apa kabar? (What’s new?)
€852
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Agan Harahap, Irineu Destourelles, Caetano Carvalho, Oana Clitan, Sandim Mendes voor de groepstentoonstelling ‘Apa kabar? (What’s new?)’ in MAMA’s showroom.
M.A.M.A., Rotterdam
The Mind-Blowing Institute
€496
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Johanna Hedva, Vanja Smiljanic en Kamil Guenatri voor de groepstentoonstelling ‘The Mind-Blowing Institute (TMI)’ in MAMA’s showroom.
M.A.M.A., Rotterdam
Smeared States
€1.247
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Kévin Bray, Kerry Downey, Nina Glockner, Vytautas Kumža en Kari Robertson voor de tentoonstelling ‘Smeared States’ in MAMA’s showroom.
Maatschappij Arti et Amicitiae, Amsterdam
Pleuriversum
€1.766
Maatschappij Arti et Amicitiae ontvangt compensatie voor de honoraria van Koos Buist, Isabel Burr Raty, Esther Kokmeijer, Marwan Moulaes, Thomas Thwaites, TINKEBELL en Peter de Cupere. Zij nemen deel aan de groepstentoonstelling ‘Pleuriversum’.
Machinery of Me, Arnhem
Machinery of Me
€1.350
Bijdrage aan het honorarium van Keiko Sato voor een solotentoonstelling bij ‘Machinery of Me’.
Marres Huis voor Hedendaagse Cultuur, Maastricht
The Waves
€4.150
Bijdrage aan het honorarium van Espen Sommer Eide voor de solotentoonstelling ‘The Waves’ in Marres.
Marres Huis voor Hedendaagse Cultuur, Maastricht
The Floor is Lava (Witte van Hulzen, Sander Breure)
€5.175
Bijdrage aan de honoraria van Witte van Hulzen en Sander Breure voor het vervaardigen van nieuw werk voor de tentoonstelling ‘The Floor is Lava’ bij Marres.
Media Art Friesland, Leeuwarden
Media Art Festival – LUNA 2019
€23.858
Media Art Friesland ontvangt compensatie voor de honoraria van diverse kunstenaars voor het Media Art Festival – LUNA 2019. Dit zijn: Ildikó Horváth, Nowah Kater, Lola Safari, Davey Smand, Kacper Mutke, Hannes Arvid Andersson, László Zsolt Bordos, Jimi Kleinbruinink, Mo Assem, Nuno Maya, Moritz Ellerich, Robert Seidel, Yoko Seyama, Ingo Wendt, Katja Heitmann en Dimitri Xenakis.
MILK, Amsterdam
Verticaal
€474
Bijdrage aan het honorarium van Art van Triest voor de solotentoonstelling ‘Verticaal’, in samenwerking met MILK in de oude kerk Monnickendam.
MIR Project, Arnhem
MIR Project – Doesburg
€4.587
Bijdrage aan de honoraria van Gerco de Ruijter, Hans Wijninga en Annegien van Doorn voor de tentoonstelling ‘Tijd(loos)’ op het terrein van LOC 17 aan de Turfhaven in Doesburg.
MIR Project, Arnhem
MIR Project – WUR
€2.334
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Johan Rijpma en Lenneke van der Groot voor tentoonstellingen van MIR Project op het terrein van Wageningen University Research (WUR).
Museum Arnhem, Arnhem
De Mix ‘Stilte’
€3.319
Museum Arnhem ontvangt een compensatie voor het honorarium van Suzanne Valkenburg voor het maken van nieuw werk voor de tentoonstelling De Mix ‘Stilte’, die wordt georganiseerd in het kader van herdenking van 75 jaar Slag om Arnhem.
Museum Arnhem, Arnhem
Stormy Weather
€3.327
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Arjuna Neuman, Britta Marakatt-Labba, Frauke Huber, Uwe H. Martin, Gayle Chong Kwan, Maarten vanden Eynde, Marianne Nicolson, Mary Mattingly, Moffat Takadiwa, Stéphanie Roland, Steve Rowell, Denise da Silva, Ursula Biemann, Brook Andrew voor deelname aan de tentoonstelling ‘Stormy Weather’.
Museum Arnhem, Arnhem
Biënnale Gelderland 2019 – Seelenwanderung
€16.034
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Gijs Verhoofstad, Rob Voerman, Mirka Farabegoli, Erik Mattijssen, Maria Roosen, Gerda ten Thije, Aldwin Lehr, Rob Sweere, Karlijn Janssen, Roos van Haaften, Seet van Hout, Frank Bruggeman, Isolde Venrooy, Thijs Linssen en Erik Odijk voor de Biënnale Gelderland 2019 – Seelenwanderung.
Museum Arnhem, Arnhem
Your Voice Matters
€2.210
Bijdrage aan de honoraria van Manal AlDowayan, Christine Ayo, Alicia Framis, Patricia Kaersenhout, Heba Khamis, Susanne Khalil Yusef, Cristina Lucas, Shana Moulton, Wafae Ahalouch el Keri, Csilla Klenyanszki, Esiri Erheriene-Essi en Iris Kensmil voor de tentoonstelling ‘Your Voice Matters’, georganiseerd door Museum Arnhem op een tijdelijke locatie.
Museum Beelden aan Zee, Den Haag
Body of Work
€3.630
Bijdrage aan de tentoonstelling ‘Body of Work’, een solopresentatie van Itamar Gilboa in Museum Beelden aan Zee.
Museum De Domijnen, Sittard
Adrift
€2.235
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Ricardo Brey voor de tentoonstelling ‘Adrift’ in Museum De Domijnen.
Museum De Domijnen, Sittard
Joseph Sassoon Semah: Being Touched by an Angel Just Before Birth
€4.409
Museum De Domijnen ontvangt een compensatie voor het honorarium van Joseph Sassoon Semah. Hij maakt nieuw werk voor de solotentoonstelling ‘Being Touched by an Angel Just Before Birth’.
Museum Het Valkhof, Nijmegen
Sometimes I Wonder – Mark Brusse
€1.000
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Mark Brusse voor de tentoonstelling ‘Sometimes I Wonder’ in Museum het Valkhof.
Museum IJsselstein, IJsselstein
Vrijplaats
€11.640
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Frank Koolen, Hito Steyerl, Frank Bruggeman, Johan Grimonprez, Su Tomesen, David Bernstein, Joep van Lieshout, Rob Voerman, Leonard van Munster, Ursula Jernberg, Henk Wijnen en Merapi Obermayer.
Museum Jan Cunen, Oss
Karen Sargsyan – Dialoog
€5.706
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Karen Sargsyan voor deelname aan de groepstentoonstelling ‘Sign of Times’ en nieuw te maken werk getiteld ‘Dialoog’ tijdens een werkperiode in het museum.
Museum Rijswijk, Rijswijk
Precious Paradise
€2.909
Museum Rijswijk ontvangt een bijdrage voor de honoraria van de deelnemende kunstenaars aan ‘Precious Paradise’. Dit zijn: Susanna Bauer, Stefan Cools, Lilian Cooper, Lizan Freijsen, Nan Groot Antink, Maartje Korstanje, Sandra Kruisbrink, Erik Odijk en Hans de Wit.
Museum Tot Zover, Amsterdam
De Laatste Aai
€6.446
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Miriam Knibbeler, Stephan Vanfleteren, Simone Henken, Katinka Simonse Tinkebell, Adriana van Zoest, Tineke Schuurmans, Martin Uit den Boogaar, Leon Alexander van Ops, Stellatara Satijn Toho, Basse Stittgen, Emma Rae Kisiel Jones, Jop Vissers Vorstenbos, Josine Beugels en Meinbert van Gozewijn voor de groepstentoonstelling ‘De Laatste Aai’ in Museum Tot Zover.
Nest, Den Haag
History is His Story
€4.307
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Pamela Phatsimo Sunstrum, Crystal Z Campbell, Pieter Paul Pothoven, Sulaïman Majali, Dean Bowen, Yair Callender, Charl Landvreugd, Jaro Varga en Em’kal Eyongakpa voor deelname aan ‘History is His Story’.
Nest, Den Haag
7 Year Old Me
€4.314
Nest ontvangt een compensatie voor de honoraria van Daniel van Straalen en Wim T. Schippers. Beide kunstenaars maken nieuw werk voor de duotentoonstelling ‘7 Year Old Me’.
Nest, Den Haag
Volta
€3.890
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Oscar Peters voor de solotentoonstelling ‘Volta’, georganiseerd door Nest in de Electriciteitsfabriek.
Nest, Den Haag
Free the Eyeball
€1.816
Bijdrage aan het honorarium van Tanja Ritterbex voor de solotentoonstelling ‘Free The Eyeball’ in Nest.
Nest, Den Haag
MyBody.com
€3.997
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Suzie van Staaveren, Christian Jankowski, Patricia Kaersenhout, Alexis Blake, Köken Ergun, Bas de Wit, Shana Moulton, Tereza Ruller, Juliette Goiffon, Charles Beauté, Richtje Reinsma en Jenny Lindblom voor de tentoonstelling MyBody.com in Nest Den Haag.
Nieuw Dakota, Amsterdam
THE ALPHABET OF LOST ORDER#1 Wordless and other Works
€3.890
Nieuw Dakota ontvangt een bijdrage ter compensatie van het honorarium van Lex ter Braak voor een solotentoonstelling.
Nieuwe Vide Artspace en Studios, Haarlem
The World of K or the prophecy of the excesses of modern bureaucracy
€2.010
Bijdrage aan ‘The World of K or the prophecy of the excesses of modern bureaucracy’ voor de honoraria van Carlijn Voorneveld, Daniël Dennis de Wit en Ivette ‘Mrova’ Zub in de Nieuwe Vide.
Noorderlicht, Groningen
Temps Zero
€1.038
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium voor de solotentoonstelling van Stehanie Charpentier bij Noorderlicht.
Noorderlicht, Groningen
Philippe Dudouit – The Dynamics of Dust
€1.033
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Philippe Dudouit voor de solotentoonstelling ‘The Dynamics of Dust’ bij Noorderlicht.
Noorderlicht, Groningen
Worlds, People, Places
€1.356
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Lucia Nimcova & Sholto Dobie, Marcos Ávila Forero, Roberto Huarcaya, Lonnie van Brummelen & Siebren de Haan, Daniël Siegersma en Keijiro Kai voor de tentoonstelling ‘Worlds, People, Places’ in de Noorderlicht studio.
Noorderlicht, Groningen
TAXED TO THE MAX
€4.524
Noorderlicht ontvangt een compensatie voor de honoraria van diverse kunstenaars voor TAXED TO THE MAX, de 26e editie van het Noorderlicht Internationaal Fotofestival.
Oerol, Terschelling
Expeditie
€10.890
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van De Onkruidenier (Ronald Boer & Jonmar van Vlijmen), Jelle Mastenbroek en Marco Barotti voor de ‘Expeditie’ op Oerol.
Omstand, Arnhem
+ – (positief/negatief)
€2.908
Omstand ontvangt compensatie voor de deelnemende kunstenaars aan de tentoonstelling ‘+ – (positief/negatief)’. Mirka Farabegoli, Max Kuiper, Machiel van Stokkum, Rosalie van Oorschot, Sharon Houkema, Willem Besselink, Aracely Scheper en Maarten Overdijk maken hiervoor aangepast werk.
Omstand, Arnhem
New Games
€3.625
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Vanessa Jane Phaff voor de solotentoonstelling ‘New Games’ als onderdeel van de Biënnale Gelderland.
Onomatopee, Eindhoven
Hutong Whispers
€519
Bijdrage aan de solotentoonstelling ‘Hutong Whispers’ voor het kunstenaarshonorarium van Amy Suo Wu in Onamatopee.
PaltzBiënnale, Soest
PaltzBiënnale 2020
€5.808
PaltzBiënnale ontvangt een bijdrage ter compensatie van de honoraria van Kevin Bauer, Semâ Bekirović, Maurice Bogaert, Caz Egelie, Ronald van der Meijs, Wim Schermer, Karin van Pinxteren en Yvonne Dröge Wendel.
Parts Project, Den Haag
ROSY-FINGERED DATA
€2.200
Bijdrage aan kunstenaarshonorarium van Jouke Kleerebezem voor het project ‘ROSY-FINGERED DATA’ bij Parts Project.
PLANETART, Enschede
GOGBOT festival 2019
€15.780
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Agi Haines, Anna Dumitriu & Alex May, Arno Coenen, NOHlab, Dmitry Morozov, Emma van der Leest, Ivan Henriques, Jalila Essaidi, Jelle de Graaf, Jim Brady, Hannes Wiedeman, Julian van Aalderen, Kuang Yi Ku, Non Human Non Sense, Lucy McRae, Marco Barotti, Mark Leckey, BeepleCrap, Moreshin Allahhyari & Daniel Rourke, Nicolas Maigert & Maria Roszkowa, Paul Klotz, Robertina Sebjanic & Gjino Sutic, Roos Groothuizen, Sabina Ahn, ViaOral, Vito Boeckx en Mark Leckey voor deelname aan GOGBOT festival 2019.
PLANETART, Enschede
TEC ART Rotterdam 2019
€7.575
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Roos Groothuizen, Ivan Henriques, Mischa Leinkauf, Matthias Wermke, Lyle Rowell, Ben Grosser, Maria Roszkowska, Nicolas Maigret, Arvid Jense, Marie Caye, Bas van de Poel, Maartje Dijkstra, Tatsuru Arai, Mike Winkelman, Castor Bours, Wouter Widdershoven, Jelle de Graaf, Irakli Sabekia, Zjuul Wiersema, Reinout Scheepers, Barnaby Monk, Mina Kim, Candas Sisman, Jesus Canuto, ViaOral, Telemagic en Annemiek Hocker voor deelname aan TEC ART Rotterdam 2020.
Project Space 1646, Den Haag
I still send you a lot of affection and I kiss you through my denture
€1.050
Bijdrage aan het honorarium van Pauline Curnier Jardin voor een solotentoonstelling bij 1646.
Project Space 1646, Den Haag
HELLO ECHO
€1.050
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Bernice Nauta voor een solotentoonstelling bij 1646.
Project Space 1646, Den Haag
Tentoonstelling Luís Lázaro Matos
€1.050
Bijdrage aan het honorarium van Luís Lázaro Matos voor de solotentoonstelling bij 1646.
Project Space 1646, Den Haag
His Highness in a Ditch
€1.050
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Tova Mozard voor een solotentoonstelling bij 1646.
Project Space 1646, Den Haag
Mechanism of a Lock
€1.089
Bijdrage aan het honorarium van Molly Palmer voor een solotentoonstelling bij 1646.
Rib, Rotterdam
De Fluyt en de Hoi (Maintenance Work)
€1.160
Bijdrage aan de De Fluyt en de Hoi (Maintenance Work) voor het honorarium van Paulien Oltheten en Ilke Gers voor een doorlopende tentoonstelling van een jaar bij Rib, Rotterdam.
Rib, Rotterdam
De Fluyt en de Hoi (Maintenance Work)
€2.040
Bijdrage aan de honoraria van Antatas Gerlikas, Rana Hamadeh, Marie Lorenz en Eleonore Pano-Zavaron voor De Fluyt en de Hoi (Maintenance Work) in Rib Rotterdam.
Sign, Groningen
WEB SPACES – (RE)DISCOVER STOCKHOLM
€725
Bijdrage aan het honorarium van Jip de Beer voor de deelname aan WEB SPACES – (RE)DISCOVER STOCKHOLM, als onderdeel van de Supermarket Art Fair.
Sign, Groningen
Kikkerproject
€1.556
Bijdrage aan het honorarium van Clarind Wesselink voor een solopresentatie in Sign Groningen.
Societeit De Kring, Amsterdam
Mila Lanfermeijer bij de Kring
€779
Sociëteit de Kring ontvangt een compensatie voor het honorarium van Mila Lanfermeijer voor een solotentoonstelling met bestaand werk.
Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam
Cinekid x Rabolab
€2.594
Een compensatie voor het honorarium van Melanie Bonajo voor de aanpassing van bestaand werk voor in het Rabolab in het Stedelijk Museum. Het betreft de aanpassing van nieuw werk dat ze maakt voor Cinekid.
Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam
Walid Raad: Let’s be honest the weather helped
€4.669
Bijdrage aan het honorarium van Walid Raad voor de solotentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam: ‘Let’s be honest the weather helped’.
Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam
Steffani Jemison: New Videos
€1.500
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Steffani Jemison voor de soloshow ‘New Videos’ in het Stedelijk Museum Amsterdam.
Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam
Pinball Wizard. The work and life of Jacqueline de Jong
€1.817
Bijdrage aan het honorarium van Jacqueline de Jong voor de tentoonstelling ‘Pinball Wizard. The work and life of Jacqueline de Jong’ in het Stedelijk Museum Amsterdam.
Stedelijk Museum Schiedam, Schiedam
De vuilniszak als muze Sculpturen van Jan Eric Visser
€1.038
Stedelijk Museum Schiedam ontvangt een bijdrage ter compensatie van het honorarium van Jan Eric Visser voor een solotentoonstelling met de titel ‘De vuilniszak als muze’.
Stedelijk Museum Schiedam, Schiedam
Modest Fashion
€6.132
Bijdrage aan de groepstentoonstelling ‘Modest Fashion’ voor de kunstenaarshonoraria van Newsha Tavakolian, Yael Bartana, Aida Muluneh, Shahzia Sikander, Meriem Bouderbala, Alia Ali, Lola Keyezua, Fatima Mazmouz, Anida Yoeu Ali, Jenny Boot, Alicia Framis, Maïmouna Guerresi, Fida Al Hussan, Bouziane, Amina Benbouchta en Perrine Philomeen.
Stedelijk Museum Schiedam, Schiedam
Meesterlijke vrouwen
€2.398
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Joyce Overheul, Marjolein Witte, Nicky Assmann, Robin de Puy, Jessica Skowroneck, Maartje Korstanje en Raquel van Haver voor de groepstentoonstelling ‘Meesterlijke Vrouwen’ in Stedelijk Museum Schiedam.
Stichting Artes Liberales, Vijfhuizen
Een schitterende afzondering
€2.732
Bijdrage aan de tentoonstelling ‘Een schitterende afzondering’ voor de honoraria van Simone De Kinderen, André Pielage, Erik Odijk, Jacco Olivier, Harm Weistra en Eddi Bal.
Stichting AVL Mundo, Rotterdam
Secret Society
€1.039
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Chaim van Luit, Gaëlle Choisne en Vincent Ceraudo en David Morato voor deelname aan de tentoonstelling ‘Secret Society’ bij AVL Mundo.
Stichting Bosch Parade, ‘s-Hertogenbosch
Bosch Parade
€8.712
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Eric Vink, Martijn van Dalen, Miesjel van Gerwen, Lucas Kastelijn, Tineke Goemans, Patrick Lijdsmans, Bert Vogels, Cora van Rijn, Tom I’Listelle, Roel van de Laar, Minique van de Booman en Alena Kogan voor de Bosch Parade 2019.
Stichting C.o.C.A., Rotterdam
C.o.C.A. Commission 2019: Johannes Büttner
€3.890
Stichting C.o.C.A. ontvangt een bijdrage ter compensatie van het honorarium van Johannes Büttner voor een solopresentatie tijdens Art Rotterdam 2020.
Stichting C.o.C.A., Rotterdam
C.o.C.A. Commission 2018: Kate Cooper
€3.630
Bijdrage aan het honorarium van Kate Cooper voor een solopresentatie van Stichting C.o.C.A. tijdens Art Rotterdam 2019.
Stichting Centrum Beeldende Kunst/TENT, Rotterdam
Gyz La Rivière: New Neapolis
€3.890
Stichting Centrum Beeldende Kunst/TENT ontvangt een bijdrage voor een solotentoonstelling van Gyz La Rivière met de titel ‘New Neapolis’.
Stichting Centrum Beeldende Kunst/TENT, Rotterdam
No you won’t be naming no buildings after me
€5.815
Bijdrage aan kunstenbaarshonorarium van Kader Attia, Kristina Benjocki, Marcel van den Berg, Aslan Gaisumov, Yoeri Guepin, Gert Jan Kocken, Dana Lixenberg, Pieter Paul Pothoven, Aimee Zito Lema, Uriel Orlow, Bert Scholten en Taus Makhacheva voor de tentoonstelling ‘No you won’t be naming no buildings after me’.
Stichting Centrum Beeldende Kunst/TENT, Rotterdam
Boerenzij
€4.100
TENT ontvangt een bijdrage voor een solopresentatie van Wapke Feenstra, ter compensatie van een honorarium voor de productie van nieuw werk voor de tentoonstelling ‘Boerenzij / The Rural Side’.
Stichting Centrum Beeldende Kunst/TENT, Rotterdam
Carly Rose Bedford
€612
Stichting Centrum Beeldende Kunst/TENT ontvangt een bijdrage voor het honorarium van Carly Rose Bedford voor een solopresentatie naar aanleiding van het winnen van de MK Award.
Stichting Centrum Beeldende Kunst/TENT, Rotterdam
Wild Bet
€4.100
TENT ontvangt een bijdrage voor een solopresentatie van Gil & Moti, ter compensatie van een honorarium voor de productie van nieuw werk.
Stichting Centrum Beeldende Kunst/TENT, Rotterdam
Post-Opera
€5.706
Bijdrage aan de honoraria van Jan Adriaans, Mercedes Azpilicueta, Adam Basanta, Paul Elliman, Tom Johnson, Frank Leibovici, Janneke van der Putten, Urok Shirhan, Suzanne Walsh, Geo Wyeth en Katarine Zdjelar voor de groepstentoonstelling ‘Post-Opera’ in TENT, Rotterdam.
Stichting DSPS/DE PLAYER, Rotterdam
HET RESTAURANT HEEFT EEN DOORGEEFLUIK )HRHED(
€14.520
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van MSHR, ITU Collectief, Caz Egelie en Evelin Brosi & Elvis Bonier voor deelname aan het project ‘HET RESTAURANT HEEFT EEN DOORGEEFLUIK )HRHED(’.
Stichting Expoplu, Nijmegen
‘A Doodle, a Diagram, a Disaster’
€3.625
Stichting Expoplu ontvangt een compensatie voor het honorarium van Femke Herregraven. Voor de solotentoonstelling ‘A Doodle, a Diagram, a Disaster’ in Expoplu ontwikkelt ze nieuw werk.
Stichting Guido, Enschede
The Overkill festival
€2.284
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Ali Eslami, Arvid & Marie, Daniel Maalman, Elisa Giardini Papa, Matias Brunacci, Robin Noorda, Melodie Mousset en Theo Triantafyllidis voor The Overkill Festival 2019.
Stichting Het HEM, Zaandam
Chapter 1: Edson Sabajo en Guillaume Schmidt
€4.725
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Quentley Barbara, Sanford Biggers, Roxette Capriles, Aria Dean, Gabriel Lester, Erik van Lieshout, Dana Lixenberg, Neo Matloga, Navid Nuur, Sanlé Sory en Boris Tellegen.
Stichting Kranenburgh, Bergen
Blues Before Sunrise
€1.427
Stichting Kranenburgh ontvangt een bijdrage voor ‘Blues Before Sunrise’, een solotentoonstelling van Iris Kensmil.
Stichting Kunst op de Koffie, Arnhem
Kunst op de koffie 2019
€7.260
Stichting Kunst op de Koffie ontvangt een bijdrage voor de honoraria van tien deelnemende kunstenaars aan de editie van Kunst op de Koffie van 2019: Giel Louws, Lisa Sebestikova, Heidi Linck, Korrie Besems, Frank Blommestijn, Michiel van der Werf, Csilla Klenyanszki, Bart Lunenburg, Alina Ozerova en Karel van der Eijk.
Stichting Kunstvat, Nijmegen
Kunstroute Zoeklicht: Construction Sight & The Cameo Series
€4.281
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Jordan Artisan en kunstenaarsduo Frank & Michiel voor deelname aan de kunstroute Zoeklicht.
Stichting P/////AKT, Amsterdam
Stian Adlandsvik – Furnace Voyage in Petrol Gardens
€3.630
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Stian Adlansvik voor een solotentoonstelling in P/////AKT.
Stichting P/////AKT, Amsterdam
Pedro Barateiro – My body, this paper, this fire
€3.500
Bijdrage aan het honorarium van Pedro Barateiro voor een solotentoonstelling in P////AKT.
Stichting P/////AKT, Amsterdam
Mickey Yang – Closed eyes
€3.500
Bijdrage aan het honorarium van Mickey Yang voor een solopresentatie in P/////AKT.
Stichting P/////AKT, Amsterdam
Leyla Aydoslu
€3.630
Bijdrage aan kunstenaarshonorarium van Leyla Aydoslu voor een solotentoonstelling in P/////AKT.
Stichting P/////AKT, Amsterdam
Katja Mater – Dear Sides
€3.500
Bijdrage aan het honorarium van Katja Mater voor een solotentoonstelling in P/////AKT.
Stichting Polderlicht, Amsterdam
Parklicht
€7.892
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Heleen Blanken, Suzan Drummen, Daphne Glasmacher, Vladimir Grafov, Gosse de Kort, Bram Kuypers, Lennart de Neef, Leandros Ntolas, Philip Vermeulen, Femke Schaap, Peter Vink en Nan Wang voor hun deelname aan Parklicht 2019.
Stichting SEA, Tilburg
I Presume You Pictured it Differently
€1.816
Stichting SEA ontvangt een bijdrage voor het honorarium van Collette Rayner. Voor de solotentoonstelling ‘I Presume You Pictured it Differently’ past zij bestaand werk aan, dat zij eerder heeft getoond bij Two Queens in Leicester, VK.
Stichting SEA, Tilburg
Making the Unseen Seen
€1.150
Stichting SEA ontvangt een bijdrage voor het kunstenaarshonorarium van Freja Niemann Lundrup voor de solotentoonstelling ‘Making the Unseen Seen’.
Stichting Unfold, Den Haag
Central Imaginary District – a soundwalk by Justin Bennett
€3.630
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Justin Benett voor Rewire festival 2019, met als titel ‘Central Imaginary District – a soundwalk by Justin Bennett’.
Stichting W139, Amsterdam
Speak, memory
€3.634
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Aernout Mik, Thomas Hirschhorn, Julika Rudelius, Gayatri Subramanian, Meschac Gaba, Eulaliua Garcia Valls, Job Koelewijn, Marie Aly en Ad de Jong voor de tentoonstelling ‘Speak, memory’ in W139.
Stichting West, Den Haag
Missing Scripts – The Proposals
€3.890
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Johannes Bergerhausen en Ilka Helmig voor de tentoonstelling ‘Missing Scripts – The Proposals’.
Stichting West, Den Haag
The Vault
€4.149
Bijdrage aan het honorarium van Korpys / Löffler voor de solotentoonstelling ‘The Vault’ in West, Den Haag.
Stichting West, Den Haag
Symptom Bauhaus
€3.324
Stichting West ontvangt een bijdrage van de honoraria van Daniel Garcia Andujar, John Barker, Fernando Bryce, Kate Crawford, Jan Peter Hammer, Mona Mahall & Alsi Serbest, Lisa Rave en Ivan Syrov. Allen nemen deel aan de tentoonstelling ‘Symptom Bauhaus’.
Stichting West, Den Haag
K CONTRA K
€4.149
Stichting West ontvangt een bijdrage ter compensatie van het honorarium van Mattia Denisse voor een solotentoonstelling met de naam ‘K CONTRA K’.
Stichting West, Den Haag
Tehching Hsieh: Time – Life
€4.410
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium voor de solo van Tehching Hshieh ‘Time – Life’ bij West, Den Haag.
Stichting West, Den Haag
Foreign Agents
€2.335
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Candice Breitz voor de installatie ‘Love Story’ in de tentoonstelling ‘Foreign Agents’ in West, Den Haag.
Stichting West, Den Haag
Transnational Interstate Art Agency
€5.760
Bijdrage aan het honorarium van het collectief Assemble voor de tentoonstelling ‘Transnational Interstate Art Agency’ in West, Den Haag.
Stichting Worm, Rotterdam
Cafe Disorient: Razzle Dazzle Edition
€1.556
WORM ontvangt een compensatie voor het honorarium van Susanne Khalil Yusef voor een solopresentatie met de titel ‘Cafe Disorient: Razzle Dazzle Edition’.
Stroom Den Haag, Den Haag
Towards a Black Testimony
€4.378
Stroom ontvangt een bijdrage ter compensatie van de honoraria van Shenece Oretha Liburd, Rebecca Burt, Imani Robinson, Eruwaba Lansiquot-Hama, Camae Ann Inez Dennis, Rasheedah Phillips en Zinzi Minott. Zij nemen deel aan de tentoonstelling ‘Towards a Black Testimony’.
Suns and Stars, Amsterdam
Collective Domain of Cultural Memory
€4.281
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Sarah van Lamsweerde, Hristina Ivanoska en Luiza Margan voor hun tentoonstelling georganiseerd bij Suns and Stars: ‘Collective Domain of Cultural Memory’.
TAAK, Amsterdam
Social Capital
€10.843
Bijdrage aan Social Capital voor de kunstenaarshonoraria van Marinella Senatore, Joke Robaard, Dan Perjovschi, Adeola Enigbokan en Merel Noorlander.
TAC (Temporary Art Centre), Eindhoven
Eindhoven
€3.890
TAC (Temporary Art Centre) ontvangt een compensatie voor het honorarium van Richard Bolhuis. Het betreft nieuw werk voor een solotentoonstelling, als onderdeel van een drieledig project van Bolhuis in Eindhoven.
TAC (Temporary Art Centre), Eindhoven
HALTE: Here, There, Art, Liberty, Equality
€1.092
Bijdrage aan de tentoonstelling ‘HALTE: Here, There, Art, Liberty, Equality’ bij TAC voor de kunstenaarshonoraria van Ala’ al Baba, Eliza Bordeaux, Lama Takruri, Qais Assali, WONNE, Alejandro Cerón, Nissreen Najjar.
TAC (Temporary Art Centre), Eindhoven
Hyper Herz
€1.556
Bijdrage aan de solotentoonstelling van Ricky van Broekhoven ‘Hyper Herz’ in TAC Eindhoven.
TAC (Temporary Art Centre), Eindhoven
Problem & Liftballons, 99 Works on Paper
€1556
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Vincent Dams voor de solotentoonstelling ‘Problem & Liftballons, 99 Works on Paper’ bij TAC Eindhoven.
TAC (Temporary Art Centre), Eindhoven
TAC: The Artist Carries
€3.630
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Marie Lexmond voor de solotentoonstelling ‘The Artist Carries’ in TAC.
Tetem, Enschede
Be Your Own Robot
€2.656
Bijdrage aan het honorarium van Sander Veenhof voor de solotentoonstelling in Tetem ‘Be Your Own Robot’.
Tetem, Enschede
Originals
€2.737
Bijdrage aan de honoraria van Douwe Dijkstra en Jules van Hulst voor hun duotentoonstelling ‘Originals’ in Tetem.
Tetem, Enschede
Lost Energy
€3.312
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Elise Leusink en Reinier Kranendonk voor de tentoonstelling ‘Lost Energy’ in Tetem.
Tetem, Enschede
Should I Stay or Should I Go
€3.523
Tetem ontvangt een bijdrage voor de honoraria van Daniël Siegersma, Davide Tidoni, Matteo Marangoni en Wen Chin FU voor de tentoonstelling ‘Should I Stay or Should I Go’.
Tetem, Enschede
Slide to Unlock
€2.655
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Sjoerd Knibbeleren voor de solotentoonstelling ‘Slide to Unlock’ in Tetem.
Tetem, Enschede
The Swarm
€3.174
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Anne de Boer voor het vervaardigen van nieuw werk voor de tentoonstelling ‘The Swarm’ bij Tetem.
The Grey Space in the Middle, Den Haag
Solotentoonstelling Philip Vermeulen
€3.630
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Philip Vermeulen voor een solotentoonstelling in The Grey Space in the Middle in Den Haag.
Tongerlohuys, Roosendaal
TONG IV Send in the clowns
€3.654
Tongerlohuys ontvangt een bijdrage voor de honoraria van Gijs Assmann, Berend Hoekstra, QS Serafijn, Koen Vermeule en Judith Krebbekx voor het project ‘TONG IV Send in the clowns’.
Transnatural Art & Design, Amsterdam
In The Age of Post-Drought
€5.704
Transnatural Art & Design ontvangt een compensatie voor de honoraria van diverse kunstenaars voor de tentoonstelling ‘In The Age of Post-Drought’ tijdens de Dutch Design Week 2019. Alle kunstenaars maken nieuw werk of een aanpassing van bestaand werk.
Transnatural Art & Design, Amsterdam
Eye on Art: Transnatural – In the Age of Post-Drought
€2.395
Transnatural Art & Design ontvangt een compensatie voor kunstenaarshonoraria voor een programma bij Eye on Art: ‘Transnatural – In the Age of Post-Drought’. Roberta Sebjanic en duo Maurizio Martinucci & Federico Murgia maken nieuw werk, Nicky Assman toont bestaand werk.
Transnatural Art & Design, Amsterdam
Into The Great Wide Open
€7.260
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Robertina Sebjanic en Joep van Lieshout voor nieuw werk te zien tijdens het festival Into the Great Wide Open 2019.
Tschumipaviljoen, Groningen
komt later
€3.750
Bijdrage aan de solotentoonstelling van Lambert Kamps ‘DichtLicht’ in het Tschumipaviljoen.
Tschumipaviljoen, Groningen
Spectrum
€3.850
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Zoro Feigl voor de solotentoonstelling ‘Spectrum’ in het Tschumipaviljoen.
Van Abbemuseum, Eindhoven
Positions 5
€5.280
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Mounira al Solh, Em’kal Eyongakpa, Mercedes Azpilicueta, Quinsy Gario en Anna Dasovic voor het vervaardigen van nieuw werk voor de tentoonstelling ‘Positions 5’.
Van Abbemuseum, Eindhoven
1525
€6.485
Van Abbemuseum ontvangt een bijdrage voor Victor Sonna die een solotentoonstelling van een jaar in het museum heeft, met titel ‘1525’, en daarvoor een nieuwe installatie maakt.
Van Abbemuseum, Eindhoven
Marken Eindhoven
€861
Bijdrage aan het honorarium van Frank Mandersloot voor de tentoonstelling ‘Marken Eindhoven’ bij het Van Abbemuseum in de openbare ruimte.
Van Abbemuseum, Eindhoven
Supertoll!
€2.441
Bijdrage aan het honorarium van Tijs Rooijakkers voor ‘Supertoll!’ bij het Van Abbemuseum in Eindhoven.
Vereniging Bedrijfscollecties Nederland (VBCN), Amsterdam
RE:Collecting (voorheen Collecting the Future)
€2.255
Bijdrage aan het honorarium van Broersen & Lukács en Erik van lieshout voor de tentoonstelling ‘RE:Collecting (voorheen Collecting the Future)’.
Vincent van GoghHuis, Zundert
Ronald Zuurmond & Jacco Olivier – De schilder op weg
€2.500
Bijdrage aan het honorarium van Ronald Zuurmond & Jacco Olivier voor de tentoonstelling ‘De schilder op weg’.
Voorheen de Gemeente (VHDG), Leeuwarden
Voor de schermen
€467
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Rosa Sijben voor de soloperformance ‘Voor de schermen’ in VHDG Leeuwarden.
Voorheen de Gemeente (VHDG), Leeuwarden
SRV#5: Bram Kuypers
€1.089
Bijdrage aan het honorarium van Bram Kuypers voor een solotentoonstelling bij VHDG, Leeuwarden.
Vrij Paleis, Amsterdam
Tourist Land
€4.572
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Sander ter Steege, Elise ‘t Hart, Vincka Struben, Robbert Weide, Victor Engbers, Manel Esparbé i Gasca, Arnoud Holleman, Merijn Bolink en Wouter Smit voor de tentoonstelling ‘Tourist Land’ van Vrij Paleis.
VRIZA, Amsterdam
Aasivissuit
€3.630
Bijdrage aan het kunstenaarshonorarium van Jasper Coppens voor presentaties van de film Aasivissuit (werktitel) bij het Scheepvaartmuseum, het Museum voor Wereldculturen, De Filmhallen Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam.
Willem Twee Muziek en Beeldende kunst, ‘s-Hertogenbosch
The Trees Are Inviting the Wind
€1.248
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Annabelle Binnerts, Eva Fiore Kovacovksy, Juuso Noronkoski, Nan Groot Antink, Roos Holleman, Ruchama Noorda en Sabina Timmermans voor de tentoonstelling ‘The Trees Are Inviting the Wind’ bij Willem Twee Muziek en Beeldende kunst.
Witte de With Center for Contemporary Art, Rotterdam
A solo exhibition
€15.256
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Adriano Amaral en Alia Farid voor solotentoonstellingen en de groepstentoonstelling met Marcos Castro, Anna Franceschini, Ni Haifeng, Nicolas Lamas, Praneet Soi, Adriana Varejão, Ana Vaz, Bouke de Vries, Raed Yassin, Belen Zahera en Karlos Gil in Witte de With Rotterdam.
Witte de With Center for Contemporary Art, Rotterdam
Solo Duets 2019
€5.400
Bijdrage aan de kunstenaarshonoraria van Rossella Biscotti, Mariana Castillo Debal, Alejandro Cesarco en Melike Kara voor de tentoonstelling Solo Duets 2019.
Witte de With Center for Contemporary Art, Rotterdam
Diverse
€4.133
Bijdrage aan de solotentoonstelling van Lawrence Abu Hamdan en Firelei Báez. Bijdrage aan de groepstentoonstelling met een audioscript door Sarah Demeuse en Wendy Tronrud en een soundtrack door Mario García Torres in Witte de With Center for Contemporary art in Rotterdam.
Bijdrage Publicaties ↑
Voor beeldend kunstenaars en uitgevers die bijzondere publicaties over het werk van levende beeldende kunstenaars uit Nederland willen realiseren.
Anne Geene, Den Haag
Botanica
€8.000
Anne Geene ontvangt een bijdrage voor haar publicatie bij de HEF Publishers, getiteld ‘Botanica’. Het wordt een encyclopedisch boekwerk van haar collectie foto’s, waarin de plant en de mens samenkomen op manieren die haar opvielen vanwege hun frequente voorkomen of opmerkelijke verschijningen.
Art Paper Editions, Gent
Emma van der Put, SOON
€12.495
Art Paper Editions ontvangt een bijdrage voor de publicatie ‘SOON’ van Emma van der Put. Het boek biedt een overzicht op verschillende werken van de kunstenaar, vergezeld van een uitgebreid essay dat dieper ingaat op de onderliggende relaties binnen de videowerken ‘WTC’ (2016), ‘Mall of Europe’ (2018), ‘Chinese Pavilion’ (2018) en ‘SOON’ (2018). De publicatie verschijnt in de context van de tentoonstelling ‘Mall of Europe’ bij Mu.ZEE, Oostende.
Babak Afrassiabi, Rotterdam
Inhale (werktitel)
€7.050
Babak Afrassiabi en Nasrin Tabatabai ontvangen een bijdrage voor ‘Inhale’, een project waarbij een algoritme content genereert. De publicatie poneert een ‘genealogie van opium, schrijven en algoritmes’. Kunstenaar en schrijver An Mertens en ontwerper en programmeur Gijs de Heij worden betrokken bij de realisatie. Verder bevat het boek bijdragen van Hung Bin, Ebrahim Zargandeh Marandi, Ali Rahebi, Mehdi Navid, Yuk Hui, James-T-Hong en Bahbak Jason Moghadam.
Brenda Tempelaar, Schoonhoven
The Responsive W
€4.031
Brenda Tempelaar ontvangt een bijdrage voor ‘The Responsive W’, een publicatie als resultaat van het gelijknamige project (2017-19). De publicatie bevat twee essays, documentatie van haar deelname aan Prospects & Concepts 2019 – waarvoor ze ‘The Responsive W’ als performance ontwikkelde, een interview met architectenbureau Tom Postma en drie kunstenaars die reageren op haar ontwerp.
Claudia Heinermann, Rijswijk
Siberian Exiles
€15.280
Claudia Heinermann ontvangt een bijdrage voor ‘Siberian Exiles’, een publicatie in het kader van een langlopend fotoproject over de deportaties vanuit de Baltische Staten naar Siberië onder het Sovjetregime. Het boek focust specifiek op de deportaties vanuit Litouwen. De publicatie bestaat uit vijf afzonderlijke boeken in een slipcase en wordt vormgegeven door Sybren Kuiper. De inleiding wordt verzorgd door Vytautas Landsbergis.
Kees Visser, Haarlem
FEW
€17.290
Kees Visser ontvangt een bijdrage voor zijn monografie ‘FEW’. De publicatie beslaat de gehele periode van zijn actieve kunstenaarsbestaan vanaf het begin van de jaren ‘70. Het is niet een optelsom van werken, eerder een voortdurende dialoog tussen beeldmateriaal en lange en uitgebreide teksten.
Elspeth Diederix, Amsterdam
When Red Disappears
€10.185
Elspeth Diederix ontvangt een bijdrage voor de publicatie ‘When Red Disappers’, uitgegeven door Fw:Books. In het boek wordt haar Nederlandse onderwater-fotografieproject getoond, waarvoor ze op verschillende locaties in Zeeland heeft gedoken voor een zo breed mogelijk beeld van de onderwater wereld. Naast een rijke selectie van beelden uit de serie, gedrukt in ‘extended colours’ en gezet tegen een zwarte achtergrond, bevat het een essay van Philip Ball, gerenommeerd auteur op het gebied van natuur- en scheikunde.
Florette Dijkstra, Den Bosch
Rumoer – over het begin van kunst
€8.152
Florette Dijkstra ontvangt een bijdrage voor de publicatie ‘Rumoer – over het begin van kunst’ bij Uitgeverij IJzer. In het boek zijn zestig verhalen over het begin van de kunst verzameld. De verhalende vorm komt voort uit de lezingen die Dijkstra bij kunstacademies en kunstinstellingen geeft. Aan bod komen onder meer: Homerus, Gertrude Stein, Rosalind Krauss, Roland Barthes, Robert Musil, Susan Sontag en vele anderen.
Henk Wildschut, Amsterdam
Rooted
€15.533
Henk Wildschut ontvangt een bijdrage voor ‘Rooted’. Het boek richt zich op de planten en tuinen die vluchtelingen in verschillende vluchtelingkampen onderhielden. De vormgeving is verzorgd door vaste vormgever Robin Uleman. De publicatie wordt in eigen beheer uitgebracht in een oplage van 750 exemplaren.
Jacob Dwyer, Amsterdam
O Fortuna
€3.225
Jacob Dwyer ontvangt een bijdrage voor zijn publicatie ‘O Fortuna’, een portret van een artistieke praktijk, een herinnering aan een residency periode en een onderzoek, samengebracht in een fictief verhaal.
Jan van Duijnhoven, Uden
Celebration of Light – works 2010-2019
€18.825
Jan van Duijnhoven ontvangt een bijdrage voor ‘Celebration of Light – works 2010-2019’, een overzichtspublicatie van zijn meest recente werk, ter gelegenheid van zijn presentatie in Museum De Pont. Met bijdragen van Hendrik Driessen, Jan Bor, Rudi Fuchs en Rick Vercauteren. De verschijning van het boek vindt plaats in de loop van de tentoonstelling. Het wordt uitgebracht in eigen beheer.
Jasper Hagenaar, Utrecht
Souvenir
€4.176
Jasper Hagenaar ontvangt een bijdrage voor ‘Souvenir’, een overzichtspublicatie van zijn werk tussen 2012 en 2019, met teksten door Robbert Roos (artistiek directeur Kunsthal KAdE). De publicatie verschijnt in oplage van 500 exemplaren, is tweetalig (Engels en Nederlands) en wordt vormgegeven door Welmer Keesmaat (Context – creative studio).
nai010 uitgevers, Rotterdam
Landschapskunst in Flevoland
€22.964
nai010 uitgevers ontving in samenwerking met Land Art Flevoland een bijdrage voor ‘Still Alive / Landschapskunst in Flevoland’. De publicatie behandelt de collectie landschapskunstwerken die onder Land Art Flevoland vallen vanuit vier perspectieven: De Mythe, Hedendaagse kunst, Ruimtelijke ontwikkelingen en Jong erfgoed. Mogelijke schrijvers zijn Sophia Zürcher, Floris Alkemade.
nai010 uitgevers, Rotterdam
Philip Akkerman – Een Kunstenaarsdagboek
€8.750
Nai010 uitgevers ontvangt een bijdrage voor ‘Philip Akkerman – Een Kunstenaarsdagboek’. De publicatie bevat aantekeningen van zijn academietijd tot nu. Naast deze teksten zullen ook door Akkerman gemaakte portretten onderdeel zijn van de publicatie. De geredigeerde tekst geeft het hele dagboek weer, van het begin in 1981 tot 2018.
Nasrin Tabatabai, Rotterdam
Inhale (werktitel)
€7.050
Babak Afrassiabi en Nasrin Tabatabai ontvangen een bijdrage voor ‘Inhale’, een project waarbij een algoritme content genereert. De publicatie poneert een ‘genealogie van opium, schrijven en algoritmes’. An Mertens (kunstenaar, schrijver) en Gijs de Heij (ontwerper en programmeur) worden betrokken bij de realisatie. Verder omvat het boek bijdragen van Hung Bin, Ebrahim Zargandeh Marandi, Ali Rahebi, Mehdi Navid, Yuk Hui, James-T-Hong en Bahbak Jason Moghadam.
Nicoline van Harskamp, Amsterdam
My Name is Language
€11.650
Nicoline van Harskamp ontvangt een bijdrage voor ‘My Name is Language’, een publicatie over haar werk, binnen een mede door haar geïnitieerde boekenserie. Deze serie wil ‘tekst’ beschouwen als een integraal onderdeel van de hedendaagse kunstpraktijk. In de publicatie gaat Harskamp verder experimenteren door bijvoorbeeld delen van performance- en videoscripts te publiceren. Verder geeft ze Avishek Ganguly opdracht voor een essay over thema’s die in haar werk centraal staan.
Philipp Gufler, Amsterdam
Quilt #01 – #30
€6.413
Philipp Gufler ontvangt een bijdrage voor ‘Quilt #01 – #30’, een publicatie over een serie quilts die hij maakt sinds 2013. De serie is een hommage aan kunstenaars, schrijvers, LGBTIQ+ tijdschriften en verloren queer spaces, die in de geschiedenis vaak worden verzwegen. Met een essay van Laurie Cluitmans en ontworpen en uitgegeven door Stefanie Hammann en Maria von Mier (Hammann Von Mier Verlag).
Philippine Hoegen, Ede
Another Version: Thinking through Performing
€7.900
Philippine Hoegen ontvangt een bijdrage voor de publicatie ‘Another Version: Thinking through Performing’. Hoegen wil een praktische en kritische reflectie bieden op het doen van artistic research, op basis van haar eigen praktijk. Het werk bestaat uit 7 aparte boekjes die games, verhalen en beelden bevatten, elk vanuit een ander perspectief. De publicatie verschijnt bij Onomatopee.
Popel Coumou, Amsterdam
Layered light and space (werktitel)
€5.600
Popel Coumou ontvangt een bijdrage voor de monografie ‘Layered light and space’, een overzicht waarin ouder en recenter werk wordt samengebracht. In de publicatie is aandacht voor textuur en papier, zoals het transparante papier wat Coumou veel gebruik in haar werk.
Sam Samiee, Amsterdam
De liefde raakte ontheemd, het verstand er naar op zoek
€15.093
Sam Samiee ontvangt een bijdrage voor zijn monografie ‘De liefde raakte ontheemd, het verstand er naar op zoek’, waarin een overzicht wordt geboden van zijn werk. Het is voor hem een manier om verschillende onderdelen van zijn kunstenaarspraktijk samen te brengen. Het boek zal essays bevatten, een overzicht van zijn installaties en schilderijen, notities en schetsen.
Stephan Keppel, Amsterdam
Soft Curve, Amsterdam
€9.376
Stephan Keppel ontvangt een bijdrage voor ‘Soft Curve, Amsterdam’, de vierde ‘stadssymfonie’ die Keppel maakt in samenwerking met vormgever Hans Gremmen en uitgever Fw:Books. Eerdere publicaties werden gedrukt op het A4-formaat, in ‘Soft Curve, Amsterdam’ wordt dit doorbroken met een intiem formaat (148 bij 210 mm). Met mogelijke auteurs Taco Hidde Bakker, K. Schippers en Erik Lindner.
The Eriskay Connection, Breda
Xiaoxiao Xu, Watering my Horse by a Spring at the Foot of the Long Wall
€6.529
The Eriskay Connection ontvangt een bijdrage voor de publicatie ‘Watering my Horse by a Spring at the Foot of the Long Wall’ van Xiaoxiao Xu. Het is een overzicht van een reis die de kunstenaar maakte langs de Chinese muur in 2017-2018, waarin haar eigen foto’s worden afgewisseld met traditionele volksverhalen, oude militaire plattegronden van de Chinese Muur en studiofoto’s van opgegraven artefacten. De publicatie bevat een essay door Maria-Caterina Bellinetti.
The Merchant House, Amsterdam
André de Jong: Getekende beelden | Drawn Image Planes
€8.799
The Merchant House ontvangt een bijdrage voor de monografie van André de Jong ‘Getekende beelden | Drawn Image Planes’. Deze tweetalige publicatie markeert André de Jongs bijdrage aan de actuele kunstwereld, waarin hij conventies van zelfbewustzijn en presentatie ter discussie stelt. De kunstenaar zal zelf actief betrokken zijn bij het ontwerp en ziet ook toe op de afbeeldingen, fotografie en vervaardiging van reproducties. Arjen Mulder draagt met vier tekstuele reflecties bij aan De Jongs persoonlijke ervaringen.
Theo Botschuijver, Amstelveen
Spatial Effects
€4.353
Theo Botschuijver ontvangt een bijdrage voor zijn monografie ‘Spatial Effects’, een overzicht van 50 jaar autonoom werk. Journalist Bob Witman zal in gesprekken met Botschuijver duidende en aanvullende informatie verzamelen die neerslag zal vinden in een tekst dat in het boek wordt opgenomen. Vormgever Leo Verhallen zal samen met de kunstenaar en uitgeverij Lecturis alle ingrediënten samensmeden tot een geheel.
ThomK, Aarle-Rixtel
Hoarder Order
€10.722
ThomK (Thomas Kuijpers) ontvangt een bijdrage voor ‘Hoarder Order’, waarin het tot nu toe gemaakte werk van de kunstenaar wordt verzameld. De publicatie zal deels bestaande teksten bevatten, en deels wordt aan verschillende mensen dezelfde opdracht gegeven: aan tekstschrijvers wordt gevraagd om een biografie van Thomas te schrijven en aan scenarioschrijvers om een scène te schrijven bij een van zijn kunstwerken. Hoarder Order verschijnt bij Fw:Books.
Torpedo Press, Oslo
These are Situationist Times
€23.635
Torpedo Press (Noorwegen) ontvangt een bijdrage voor ‘These are Situationist Times! An Inventory of Reproductions, Deformations, Modifications, Derivations, and Transformations’ in samenwerking met Jacqueline de Jong. De publicatie geeft een historisch overzicht van Situationisme gerelateerd aan de hedendaagse beeldende kunst. Naast teksten uit het oorspronkelijke artist-run magazine ‘Situationist Times’, waar De Jong redacteur van was in de jaren ‘60, zal de publicatie verschillende nieuwe essays bevatten, evenals het materiaal voor de zevende, nooit gepubliceerde, editie van het magazine.
Uitgeverij Jap Sam Books, Prinsenbeek
Repairing Earthquake Project 2011-2019 – Nishiko
€12.478
Uitgeverij Jap Sam Books ontvangt een bijdrage voor ‘Repairing Earthquake Project 2011-2019 – Nishiko’. De publicatie gaat over Nishiko’s langlopende project over de ontwikkelingen na de rampzalige aardbeving en tsunami in Japan in 2011. Kunsthistoricus Philip Peters zal de publicatie inleiden en er zullen teksten van curator Yuu Takehive (JP) en kunsthistoricus Dyveke Rood (NL) naast elkaar worden gelegd. Het boek verschijnt in het Engels en Japans.
Bijdrage Mobiel Erfgoed ↑
Voor organisaties op het gebied van de zorg voor het mobiel erfgoed. De bijdrage kan gebruikt worden voor bijzondere projecten die gericht zijn op fysieke en virtuele zichtbaarheid, draagvlakvergroting of educatie en die bijdragen aan de professionalisering en versterking van de sector mobiel erfgoed als geheel.
Federatie Varend Erfgoed Nederland, Amsterdam
Register varend Erfgoed Nederland 2.0
€22.700
De Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN) beheert het Register Varend Erfgoed Nederland (RVEN). Daarin zijn de gegevens over het Nederlands Varend Erfgoed opgenomen. Het RVEN geeft een zo volledig mogelijk beeld van de technische en cultuurhistorische ontwikkelingen van de Nederlandse historische scheepvaart en scheepsbouw. Het FVEN ontvangt een bijdrage Mobiel Erfgoed voor het vernieuwen van het register om het gebruikersvriendelijker te laten functioneren: RVEN 2.0.
Nationaal Ruimtevaart Museum, Lelystad
ANS – Nederlands Eerste Ruimtevaartavontuur
€34.136
Het Nationaal Ruimtevaart Museum (NRM) ontvangt een bijdrage voor een nieuw in te richten expo-ruimte binnen Aviodrome (Lelystad) en bijbehorende documentaire naar aanleiding van de eerste Nederlandse satelliet. De nieuwe permanente tentoonstelling ‘ANS – Nederlands Roem in de Ruimte’ gaat de Nederlandse ruimtevaartprojecten – met als middelpunt de satelliet ANS – toegankelijk te maken voor een groot publiek. Hiermee wordt het begin van de Nederlandse ontwikkeling binnen de internationale ruimtevaart getoond.
Stichting Behoud Beugsloep MD10 Johanna Hendrika, Middelharnis
Publieksbereik Restauratie MD10
€22.000
De Stichting Behoud Beugsloep MD10 ‘Johanna Hendrika’ ontvangt een bijdrage om de restauratie van de laatst overgebleven beugsloep op de helling van de Menheerse Werf in Middelharnis optimaal bereikbaar en zichtbaar te laten zijn voor het publiek.
Stichting Collectie Aviodrome, Lelystad (Luchthaven)
100 jaar luchtvaartgeschiedenis
€100.000
Aviodrome ontvangt een bijdrage voor een gemoderniseerde herinrichting in 2019. Dit behelst een deels interactieve expositie over de 100-jarige luchtvaartgeschiedenis. Met de herinrichting wil Aviodrome het museum in zijn geheel herpositioneren als ‘het luchtvaartmuseum’. Dit wil het bereiken door de nieuwe expositie onder andere beter af te stemmen op een jongere doelgroep.
Stichting De Nieuwe Blauwe Tram, Haarlem
Reconstructie A619/620
€100.000
Stichting De Nieuwe Blauwe Tram ontvangt een Bijdrage Mobiel Erfgoed voor een authentieke reconstructie van de A619/620, de zogenaamde ‘Blauwe Tram’. Van deze tram is geen enkel compleet tramstel overgebleven. Het nagenoeg volledige art deco interieur is wel gered en kan gebruikt worden voor de reconstructie. Bovendien bevinden zich in het Spoorwegmuseum de originele bouwtekeningen die als leidraad zullen dienen voor het project.
Stichting Hippomobiel Erfgoed, Leek
Haalbaarheidsonderzoek samenwerking hippomobiel erfgoed
€14.756
De Stichting Hippomobiel Erfgoed wil het hippomobiel erfgoed zo breed mogelijk en op een professionele wijze onder de aandacht te brengen. Met een haalbaarheidsonderzoek wil de stichting een duurzaam plan ontwikkelen voor een landelijke samenwerking tussen diverse erfgoedinstellingen op het gebied van hippomobiel erfgoed. Het onderzoek richt zich op de uitgangspunten: presentatie en educatie, ambacht en restauratie, samenwerking, kennis en communicatie.
Stichting Nederlands Transport Museum, Nieuw Vennep
Modernisering Nationaal Register Mobiel Erfgoed
€100.000
In 2005 heeft de Stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN) het Nationaal Register Mobiel Erfgoed (NRME) gepresenteerd. Het NRME is inmiddels aan vernieuwing toe, mede door nieuwe ontwikkelingen in de ICT. Hiervoor krijgt de Stichting Nederlands Transport Museum een bijdrage Mobiel Erfgoed.
Stichting Nederlands Transport Museum, Nieuw Vennep
Haalbaarheidsonderzoek Atlas Historische Infrastructuur en Mobiel Erfgoed
€7.000
Het Nederlands Transport Museum ontvangt namens de Mobiele Collectie Nederland (MCN) een bijdrage voor een haalbaarheidsonderzoek dat zich richt op het ontwikkelen van een ‘Atlas Historische Infrastructuur en Mobiel Erfgoed’. Deze atlas wordt in nauwe samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) geproduceerd. Het haalbaarheidsonderzoek moet een scherpere focus en een inventarisatie van samenwerkende sleutelorganisaties en -personen opleveren.
Stichting Nederlands Transport Museum, Nieuw Vennep
Fokker FVIIb-3M
€40.000
Voor een film over 100 jaar Nederlandse luchtvaart heeft het Nederlands Transport Museum een replica – inclusief de oorspronkelijke motoren – van de Fokker FVIIb-3M laten maken. De film zal medio 2020 door AVROTROS worden uitgezonden. Inmiddels is het toestel terug in het museum en wordt het in de vaste collectie opgenomen. De replica van de Fokker FVIIb-3M brengt een belangrijk verhaal binnen de Nederlandse luchtvaartgeschiedenis over Albert Plesman (de eerste president-directeur van KLM) en Anthony Fokker (Nederlandse luchtvaartpionier en vliegtuigbouwer) onder de aandacht.
Stichting Veteraan Autobussen, Apeldoorn
SVA 50 jaar!
€15.000
Stichting Veteraan Autobussen (SVA) Regio Oost ontving een bijdrage voor het 50-jarig jubileum. Ter gelegenheid van dit lustrum organiseert SVA op 21 en 22 augustus 2019 een symposium en beurs in de Werkspoorkathedraal in Utrecht, met als thema Energietransitie in Busvervoer. Het bedrijfsleven presenteert energie-innovaties voor busvervoer waardoor de presentaties van historische voertuigen financieel mogelijk wordt gemaakt. Er zullen naar verwachting 40 tot 50 bussen getoond worden, waaronder 30 museale autobussen. Het evenement brengt buserfgoed onder het voetlicht.
Stoomtrein Goes-Borsele, Goes
Presentatie Veilig Spoor
€20.000
Museum Stoomtrein Goes-Borssele (SGB) ontvangt een bijdrage voor de vaste tentoonstelling ‘Veilig Spoor’. Deze presentatie biedt een kans om een specifieke collectiedeel, seinwezen, zichtbaar te maken voor het publiek. Binnen de vrijwilligersorganisatie zal kennis worden opgedaan voor het opbouwen en instant houden van de oude technieken.
Stoomtrein Goes-Borsele, Goes
Haalbaarheidsonderzoek SGB
€14.000
Museum Stoomtrein Goes-Borsele (SGB) ontvangt een bijdrage voor een haalbaarheidsonderzoek naar een herinrichtingsplan van het terrein van de SGB en de uiteindelijke realisatie van De Treinenfabriek. Het doel is om uit te groeien tot een volwaardige museale dagattractie. Het plan wordt ontwikkeld in samenwerking met het Spoorwegmuseum in Utrecht.
Bijdrage Restauratie Mobiel Erfgoed ↑
Voor organisaties op het gebied van de restauratie voor het mobiel erfgoed.
Haags Openbaar Vervoer Museum, Den Haag
Restauratie motorwagen 215
€6.000
Het Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM) ontvangt een bijdrage voor de restauratie van de tram motorwagen 215. Het doel is om dit exemplaar weer inzetbaar te maken als rijdend mobiel erfgoed op de Haagse tramsporen. Daarnaast doet het HOVM met dit project ervaring op om een dergelijk complex technisch project te kunnen realiseren, als leerschool voor toekomstige restauraties.
Kasteel de Haar, Haarzuilens
Restauratie 19e-eeuwse rijtuigen
€125.000
Kasteel de Haar Utrecht ontvangt een bijdrage voor de restauratie van drie rijtuigen (ca. 1880-1900). De staat van onderhoud van de 13 rijtuigen uit de collectie van Museum Nienoord varieert van slecht tot redelijk. De rijtuigen werden in 2006 door Museum Nienoord aangekocht met behulp van een bijdrage Incidentele Aankopen van het fonds, en ze gaan nu over in langdurig bruikleen door Kasteel de Haar.
Kasteel Middachten, De Steeg
Hippomobiel erfgoed ensemble
€75.000
Kasteel Middachten ontvangt een bijdrage voor de restauratie van het rijtuig de Landauer en 6 tuigen, zodat de stichting het rijtuig incidenteel kan inzetten en museaal presenteren. Het rijtuig wordt getoond als onderdeel van een ensemble. Daarnaast is het mogelijk om op Middachten het functioneren van een 19e-eeuwse stal te presenteren.
Museumstoomtram Hoorn – Medemblik, Hoorn
Personenrijtuig NS BC 455
€125.000
Museumstoomtram Hoorn – Medemblik ontvangt een bijdrage voor de restauratie van personenrijtuig NS BC 455. Met hulp van deze bijdrage kan de complete trein nu terug worden gezet op de rails. Locomotief NS7742, met drie rijtuigen en een bagagewagen, zoals het honderd jaar geleden reed.
Rotterdams Openbaar vervoer Museum & Exploitatie Oldtimers, Rotterdam
Museumtram Schindler 242
€75.000
Stichting Rotterdams Openbaar vervoer Museum & Exploitatie Oldtimers (RoMeO) ontvangt een bijdrage voor restauratie van één van de pronkstukken uit de collectie: de Schindler 242. Het betreft de eerste moderne gelede tram op het Nederlandse net. Het streven is om de museumtram in originele staat te restaureren en tegelijkertijd rekening te houden met duurzaamheid en veiligheid.
Stichting Biesboschbeleving, Drimmelen
Restauratie rietaak de Amer
€45.000
Stichting Biesboschbeleving ontvangt een bijdrage voor de restauratie van de Rietaak de Amer. De Rietaak is in 1903 in Raamsdonksveer gebouwd en heeft daarna dienst gedaan in de Biesbosch voor het vervoer van afgesneden riet en takken van wilgenbomen. De stichting wil na restauratie met de rietaak rondvaarten in de Biesbosch gaan organiseren.
Stichting Historisch Brandweermaterieel, Den Haag
Brand 1964
€54.475
In het project ‘Brand 1964’ van Stichting Historisch Brandweermateriaal (Den Haag) worden drie verschillende brandweerwagens gerestaureerd, waarna ze op evenementen werkend gepresenteerd kunnen worden. In de naoorlogse jaren 1955-65 werden bij de Brandweer verbeteringen doorgevoerd in voertuigen, uitrusting en communicatiemiddelen. In het project wordt duidelijk gemaakt hoe branden in die tijd bestreden werden. De grote brand in 1964 in het Gebouw K&W in Den Haag staat hierbij centraal.
Stichting MK 63, Zwaag
Restauratie achterschip botter MK 63
€8.000
De Zuiderzeebotter MK 63 is een geregistreerd varend monument en wordt beschouwd als authentieke botter van de historische vloot. De stichting wil het schip in optimale, zeilende en authentieke staat behouden en het actief inzetten voor voorlichting en promotie van varend erfgoed. De restauratie, waarbij nu het achterschip aan de beurt is, gebeurt op ambachtelijke wijze.
Stichting Noorduyn Foundation, Nieuw-Vennep
Restauratie Noorduyn Norseman C64a
€59.000
Stichting Noorduyn Foundation ontvangt een bijdrage voor de restauratie van de Noorduyn Norseman C64a, een transportvliegtuig uit 1943 dat ontworpen en gebouwd is in Canada door Nederlander Bob Noorduyn. De stichting beoogt het vliegtuig in een luchtwaardige staat te laten zien aan het Europese en het Nederlands publiek. Het vliegtuig zal binnen 2 jaar luchtwaardig gerestaureerd worden naar de oorspronkelijke staat, volgens tekeningen en onderhoudshandboeken van de fabrikant.
Stichting Stoomsleepboot Noordzee, Wervershoof
Restauratie stoomsleepboot Noordzee
€75.000
De Stichting Stoomsleepboot ontvangt een bijdrage voor de restauratie van de ‘Noordzee’, de grootste en stoomsleepboot die op kolen gestookt wordt. Het varen met stoomsleepboten waarvan de stoomketel nog op kolen werkt komt nauwelijks meer voor. Omdat de stoomketel van de ‘Noordzee’ in 2016 is afgekeurd, kan het schip niet meer uitvaren. Het restauratieplan omvat het herstellen van de stoomketel zodat het schip weer op zee kan varen. Ook zal het schip publiek toegankelijk zijn in de Museumhaven in Den Helder.
Stichting Zeeuwse Klipper ‘Avontuur’, Goes
Restauratie Zeeuwse Klipper ‘Avontuur’
€40.000
Stichting Zeeuwse Klipper ‘Avontuur’ ontvangt een bijdrage voor de restauratie van de Zeeuwse Klipper ‘Avontuur’: een voormalig zeilend vrachtschip uit 1940. Het schip is oorspronkelijk gebouwd om vooral basalt en andere dijk versterkingsmaterialen naar Zeeland te brengen ten behoeve van de dijken in de Zeeuwse Delta. Omdat het schip ook op de Rijn moest kunnen varen werd het uitgevoerd als tweemastklipper.
Veluwse Stoomtreinmaatschappij, Apeldoorn
Restauratie D6087 ‘Stalen D’
€15.000
Veluwse Stroomtreinmaatschappij (VSM) ontvangt een bijdrage voor de restauratie van het bagagerijtuig D6087 ‘Stalen D’ uit 1933. Het stalen rijtuig is in 1933 in opdracht van de NS door fabrikant Allan in Rotterdam gebouwd en moest de oude houten bagagewagens vervangen. Na een stilstand van meer dan 30 jaar wil de VSM dit rijtuig restaureren op de eigen spoorlijn en door Nederland te laten rijden. VSM wil door het inzetten van dit rijtuig het publiek tonen hoe het bagagevervoer vroeger in zijn werk ging.
Bijdrage Herdenking Slavernijverleden ↑
Een bijdrage voor de jaarlijkse herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam op 1 juli.
‘NiNsee, Amsterdam
Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden
€50.000
NiNsee werd ondersteund voor de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden 2019. De herdenkingsceremonie begon om 13.15 uur en werd gepresenteerd door Aldith Hunkar. Zangeres Shishani Vranckx opende de Nationale Herdenking met een Namibisch helingslied. Na een plengoffer door Marian Markelo volgden toespraken van de voorzitter van het NiNsee, Linda Nooitmeer, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Wouter Koolmees en de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema. Berget Lewis bracht vervolgens een speciaal voor de Nationale Herdenking geschreven lied ten gehore. Hierna werden kransen gelegd ter nagedachtenis aan degenen die hebben geleden onder de trans-Atlantische slavernij. De Nationale Herdenking werd afgesloten met het ten top hijsen van de vlaggen.
Bijdrage Presentatie Buitenland ↑
Voor buitenlandse instellingen en/of kunstenaars uit Nederland om werk van kunstenaars uit Nederland te tonen en/of voor een bijdrage in de productie van nieuw werk.
Bijdrage Kunstbeurzen ↑
Voor galeries die op buitenlandse kunstbeurzen werk van levende beeldend kunstenaars uit Nederland willen tonen. In uitzonderlijke gevallen kan een bijdrage gevraagd worden voor de productie van nieuw werk voor een bijzondere presentatie op de beurs.
Bijdrage Kunstboekenbeurzen ↑
Voor Nederlandse uitgevers die op buitenlandse kunstboekenbeurzen kunst(enaars)boeken willen tonen van levende beeldend kunstenaars uit Nederland of publicaties over hedendaagse beeldende kunst in Nederland uit de 21e eeuw.
Zie hier een overzicht met kunstboekenbeurzen waaraan het Mondriaan Fonds in 2019 heeft bijgedragen.
KunstKoopregeling ↑
Voor particulieren die kunst op afbetaling willen kopen bij meer dan 120 galeries verspreid over Nederland zonder dat zij rente hoeven te betalen en voor galeries die de KunstKoop willen aanbieden.
Zie hier een overzicht van galeries die zijn aangesloten bij de KunstKoop.
Bijdrage Samenwerking Musea ↑
Voor musea om bijzondere vormen van (haalbaarheidsonderzoeken voor) samenwerking te financieren met musea of andere maatschappelijke partijen.
Bijdrage Internationale Samenwerkingsprojecten Erfgoedinstellingen ↑
Voor musea en erfgoedinstellingen in Nederland die internationaal willen samenwerken.
Mauritshuis, Den Haag
Jacobus Vrel
€100.000
Het Mauritshuis organiseert een onderzoek en reizende tentoonstelling over Jacobus Vrel in nauwe samenwerking met twee Europese partners: de Alte Pinakothek, Bayerische Staatsgemäldesammlungen in München en de Fondation Custodia, Collectie Frits Lugt in Parijs. De tentoonstelling vormt aanleiding tot een internationaal onderzoeksproject naar de schilderijen van Vrel, waarin de complementaire inbreng van de drie internationale instellingen een meerwaarde biedt. De expositie is eerst in München en Parijs te zien en daarna in het Mauritshuis van 20 mei tot en met 9 augustus 2021.
Museum Catharijneconvent, Utrecht
North & South, Europese topstukken herenigd
€90.000
Het project ‘North & South, Europese topstukken herenig’ is het resultaat van een langlopende internationale samenwerking tussen Museum Catharijneconvent in Utrecht, Museu Episcopal in Vic (Catalonië, Spanje), het Universitetsmuseet in Bergen (Noorwegen) en Museet Erkebispegården in Trondheim (Noorwegen). Bij onderzoek naar gedeelde overeenkomsten binnen middeleeuwse kunst wordt zelden tot nooit vanuit een Europees perspectief gewerkt. Dit project vormt daarop een uitzondering. In de reizende tentoonstelling zijn meesterwerken uit de collecties van Noorse en Catalaanse musea te zien. Doel is onder meer het bevorderen van begrip en kennis van de cultuur- en kunstgeschiedenis van West-Europa en bijdragen aan het besef van een gedeeld Europees erfgoed. De tentoonstelling is eerst in Museum Catharijneconvent te zien van 25 oktober 2019 tot en met 26 januari 2020 en wordt vervolgens in Museu Episcopal getoond.
Steunfonds Allard Pierson Museum, Amsterdam
New Woman – het beeld van de vrouw in de art nouveau
€100.000
Het Allard Pierson start in samenwerking met het Badisches Landesmuseum in Karlsruhe, het Braunschweigisches Landesmuseum in Braunschweig en de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel collectieonderzoek naar het beeld van de vrouw in de internationale art nouveau. Door te kiezen voor een thematische benadering wordt de kunststroming sociaalhistorisch benaderd vanuit de verschillende verschijningsvormen van de vrouw, zodat nieuwe gender-aspecten bloot komen te liggen. In het plan zit een interessante spanning tussen enerzijds de vaak mannelijke kunstwereld, die vanuit het eigen kunsthistorische perspectief kunst waardeerde en aankocht en zich veelal niet bewust was dat op die manier kunst van vrouwen werd buiten de selectie viel, en anderzijds de eerste feministische golf die zich in dezelfde periode voltrok. De tentoonstelling is als eerste in het Allard Pierson Amsterdam te zien van 22 oktober 2020 tot en met 15 maart 2021.
Open Oproep Digitaal Erfgoed ↑
Atria
Gender Heritage Connection
€120.000
Met het project ‘Gender Heritage Connection’ willen Atria (Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis), IHLIA LGBT Heritage en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in samenwerking met Netwerk Digitaal Erfgoed een netwerk van ‘distributed responsibility’ opzetten. In dit netwerk worden erfgoedbronnen over gender- en vrouwengeschiedenis toegankelijk gemaakt en verbonden aan een collectie. Op gebied van duurzaamheid en internationalisatie zal worden samengewerkt met Europeana.
Dig It Up
Digitale toegankelijkheid, bruikbaarheid en vindbaarheid
€65.000
Met het project ‘Community archieven cultureel erfgoed opdiepen, digitaal toegankelijk, bruikbaar en vindbaar maken’ gaat Rotterdamse stadscultuur galerie & erfgoedlab DIG IT UP een slag maken in het verbeteren van het binnenhalen van nieuw materiaal. Er wordt een digitaal collectiebeheersysteem ontwikkeld en de collecties zullen op een aantrekkelijke manier online toegankelijk worden gemaakt.
Erfgoednetwerk Emmen
Hierkomjijweg 2020
€23.200
In het project ‘Hierkomjijweg 2020’ van Erfgoednetwerk Emmen wordt de erfgoedwebsite hierkomjijweg.nl gerealiseerd. Het omhelst een collectiebeheersysteem, het trainen van deelnemende erfgoedpartners, het vullen van de database met erfgoedinformatie en communiceren naar publiek. Specifiek gaat het om Collecties Verzetsstrijders, Oorlogsslachteroffers, Noorder Dierenpark en Groen Erfgoed. Daarnaast zullen er opleidingen worden gegeven in het kader van digitale toegankelijkheid.
Noord-Hollands Archief
Fotografisch Geheugen 2.0: Fotopersbureau De Boer & AI
€113.000
Het Noord-Hollands Archief heeft de collectie van Fotopersbureau De Boer verworven. In het project ‘Fotografisch Geheugen 2.0’ gaat het archief alle persbeelden digitaliseren en worden de fotocollecties op nieuwe manieren gepresenteerd en doorzoekbaar gemaakt. Er wordt gebruik gemaakt van AI om tot nieuwe inzichten, presentatie- en zoekmogelijkheden te komen.
Kunstgebouw en Erfgoedhuis Zuid-Holland
Digitale Scheurkalender Burgerschap
€13.486
Kunstgebouw en Erfgoedhuis Zuid-Holland ontwikkelen samen een digitale scheurkalender, volgens een concept van het Kröller-Müller Museum, voor de onderbouw van het vmbo, met als thema ‘burgerschap’. Kunst en cultureel erfgoed worden ingezet als middel. De kalender benadert de leerlingen met informatie over hun eigen omgeving, waardoor het onderwerp meer gaat leven.
Rijksmuseum Muiderslot
Digitaal platform collecties
€170.436
Rijksmuseum Muiderslot vormt samen met Museum Van Loon en een aantal andere kleine erfgoedinstellingen een digitaal platform. Via het platform worden diverse verbanden met heel andere domeinen gelegd, zoals moestuinen of bakken. Er wordt op een nieuwe manier naar de collecties gekeken, die zo voor een ander publiek relevant worden. Bij de ontwikkeling van het plan is de Digitaal Erfgoed Coach betrokken.
Het Scheepvaartmuseum
Netwerk Maritieme Bronnen (samenwerking en haalbaarheidsonderzoek)
€15.000
Het Maritiem Museum Rotterdam, Zuiderzeemuseum Enkhuizen, Huygens ING en het Scheepvaartmuseum doen een haalbaarheidsonderzoek naar de oprichting van een nieuw netwerk: ‘Netwerk Maritieme Bronnen’. Het doel is digitale informatie over maritiem erfgoed in Nederland zowel voor een breed geïnteresseerd publiek als voor professionals beter zichtbaar en toegankelijk te maken.
Stichting AdamNet
AdamLink in de Kolenkitbuurt (pilotproject)
€118.092
Het netwerk van Amsterdamse erfgoedinstellingen AdamNet begon in 2017 met AdamLink. Dit project beoogt om de collecties van alle Amsterdamse erfgoedinstellingen middels Linked Open Data met elkaar te verbinden en vrij toegankelijk te maken. Op basis van een eerdere pilot gaat AdamNet in 2020 een grootschaliger pilotproject voor AdamLink lanceren, waarin een nieuwe dimensie wordt toegevoegd: participatie van Amsterdammers. De pilot start in de Kolenkitbuurt van Amsterdam.
Stichting Centrum voor Geschiedenis van Migranten
Herinrichting Vijfeeuwenmigratie.nl
€71.500
Stichting Centrum voor Geschiedenis van Migranten wil de huidige themawebsite Vijfeeuwenmigratie.nl vernieuwen. De website vervult een belangrijke rol door een breed publiek te informeren over de lange migratiegeschiedenis van Nederland. De digitale vernieuwing, op basis van Linked Data, gaat ervoor zorgen dat online presentaties actueler, vollediger en gemakkelijker te beheren worden. De opzet sluit aan bij de nieuwe richtlijnen binnen de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed (NDE).
Universitaire Bibliotheken Leiden
Innovatie Medieval Manuscripts in Dutch Collections (haalbaarheidsonderzoek)
€10.402
De Universitaire Bibliotheken Leiden gaat samen met de Koninklijke Bibliotheek een haalbaarheidsonderzoek starten om de inhoud van het verouderde platform ‘Medieval Manuscripts in Dutch Collections’ opnieuw bruikbaar en beter zichtbaar te maken. Ze volgen hierbij de generieke architectuurprincipes van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed (NDE).
Het Utrechts Archief
Utrechtse skyline onthuld (haalbaarheidsonderzoek)
€11.060
Het Utrechts Archief wil een prototype ontwikkelen voor een digitale applicatie van de Utrechtse skyline. De app wordt gemaakt op basis van historische panorama’s, oude kaarten, afbeeldingen en wikidata afkomstig uit de collecties van Het Utrechts Archief en de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Het project past goed binnen de visie en uitgangspunten van de DERA en de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed (NDE). De gegevens worden openbaar beschikbaar gesteld.
Open Oproep On Campus Tu/e innovation Space ↑
Coralie Vogelaar
TU/e innovation Space
€14.000
Het voorstel van Coralie Vogelaar voor de TU/e innovation Space in Eindhoven is open geformuleerd en biedt ruimte voor de interactie met en de verdieping van de studenten met wie ze zal samenwerken. De kunstenaar gaat onderzoek doen naar lichamelijke emotie in relatie tot technologie. De resultaten zullen te zien zijn bij HeK (Haus der elektronischen Künste Basel), MU in Eindhoven en de Dutch Design Week in Eindhoven.
Open Oproep Eigentijds gebruik van ambachten ↑
Michiel van Bakel & glasblazer Geir Nustad
Fotografie en Glas
€9.540
Kunstenaar Michiel van Bakel en Geir Nustad, glasblazer bij het Glaslab (Nationaal Glasmuseum Leerdam), willen experimenteren met het reconstrueren van historische lenstypen. Michiel van Bakel is een pionier op het gebied van digitale fotografie. Voor het onderzoek gaat hij terug naar de fundamenten van de fotografie. Hij maakt een serie glassculpturen en die op hun beurt nieuwe fotobeelden genereren.
Gerbrand Burger & houtproducenten Jaap en Michiel van Leersum
Ambachtelijk inlands hout als materiaal en onderwerp
€23.560
Kunstenaar Gerbrand Burger werkt samen met Jaap en Michiel van Leersum, eigenaars van Inlands Hout Van Leersum (Burgum, Friesland). Burger, die veelal werkte met fineerhout, zal nieuw werk maken op basis duurzaam verwerkt hout uit Nederland. Hij zal in dit proces zelf de bomen selecteren en het hout drogen en logen.
Mandy den Elzen & preparateur Andries van Dam
Preservation of animal organs by embalming
€6.566
Kunstenaar Mandy den Elzen werkt samen met Andries van Dam van Fix for Life, expert op het gebied van het balsemen en preserveren van dierlijke en menselijke resten. Den Elzen en Van Dam willen nieuwe presentatievormen van anatomische objecten ontwikkelen.
Patricia Kaersenhout & Durk Valkema en Anna Carlgren
What a piece of work is man (werktitel)
€54.116
Kunstenaar Patricia Kaersenhout werkt samen met Durk Valkema en Anna Carlgren, de oprichters van glaswerkplaats Vrij Glas, gevestigd op het HEMbrugterrein in Zaandam. Kaersenhout legt in het project een link tussen koloniale geschiedenis en de inzet van het ambacht. Op het HEMbrugterrein, waar wapens voor koloniale oorlogen werden geproduceerd en getest, willen Kaersenhout en Vrij Glas het materiaal op een experimentele manier inzetten.