Click here for English
De drang om te overleven is de rode draad in de performances, sculpturen en tweedimensionale werken van Ahn Sung Hwan (1989). Hij ziet overlevingsstrijd als een universeel principe dat alles en iedereen in de wereld drijft.
Met de multimedia collage ASIAN MACHO MAN! (2024) roept Sung Hwan verschillende associaties op rondom adolescentie en overleven. Een jongen in een taekwondopak kijkt ernstig in de camera. Met zijn handen omklemt hij de rode riem om zijn middel. Naast deze foto doorboort een gifgroene speelgoedpijl een rode pet en een watermeloen. De jongen op de foto is Sung Hwan als tiener. “Ik zie iemand die zich sterker wil voordoen dan hij is,” aldus de kunstenaar. Dat is niet enkel de bravoure van een tienerjongen, maar ook een overlevingstactiek: op het schoolplein is het gevaarlijk om als zwak gezien te worden. Ook onder volwassenen ziet Sung Hwan dit gedrag, volgens hem maakt de samenleving een ‘collectieve adolescentie’ door. “Te midden van sociale en politieke instabiliteit willen we graag sterk overkomen,” zegt hij, “wat leidt tot onvolwassen gedrag.”
In zijn collage speelt Sung Hwan met de dualiteit van volwassenheid en onvolwassenheid, die hij zowel in zichzelf als in de maatschappij herkent. Als kind zag hij vaak worstelscenes in de media, waarbij worstelaars hun vernietigende kracht demonstreerden door watermeloenen kapot te slaan. Sung Hwan refereert hieraan met de speelgoedpijl, die door de watermeloen boort. Sap en een zoete geur komen vrij. Geweld en onschuld, hardheid en zoetheid bestaan in zijn collage naast elkaar.
Tekst: Sarah van Binsbergen