Het kunstenaarsduo Driessens & Verstappen bestaat uit Erwin Driessens (1963, Wessem) en Maria Verstappen (1964, Someren) en werkt samen sinds 1990. Ze streven naar een kunst die niet geheel wordt bepaald door de subjectieve keuzes van de mens maar in plaats daarvan wordt gegenereerd door zelfstandig opererende processen. Een belangrijke inspiratiebron bij hun anti-anthropocentrische benadering, zijn de zelforganiserende processen in de natuur. Met name de decentrale of bottom-up processen trekken hun aandacht. De diverse experimenten met plantengroei versterkt hun inzicht in andersoortige intelligenties. In hun Morfotheken (vormverzamelingen) laten ze de vormvariaties zien, die binnen een specifiek generatief proces tot uitdrukking komen. In weer andere werken worden de vormveranderingen real time opgeroepen door middel van zelfgebouwde machines. In hun software en AI projecten ontwikkelen ze kunstmatige groeiprocessen die zich uitdrukken in levendige beeldscherm-animaties of ruimtelijke 3D-prints.
Driessens & Verstappen namen deel aan tal van tentoonstellingen, o.a. Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam, Centre Pompidou Paris, IVAM Instituut Valencia, Kröller-Müller Museum Arnhem, Garage Museum Moscow, Les Abattoirs Toulouse, Eyebeam New York. Het duo geeft lezingen en presentaties op universiteiten, kunstacademies, festivals en conferenties, o.a. Siggraph Los Angeles, Sonic Acts Amsterdam, Second Iteration Melbourne. In 1999 en 2001 werd aan hun Tickle robotprojecten een eerste prijs toegekend door VIDA Telefónica in Spanje. In 2013 kreeg het duo de Kunst+Techniek Prijs uitgereikt door Witteveen+Bos voor hun hele oeuvre. De kunstenaars worden vertegenwoordigd door DAM galerie in Berlijn.
Driessens & Verstappen over mentoring
“Regelmatig ontvangen wij studenten of net afgestudeerde kunstenaars op ons atelier voor een gesprek, vaak op het gebeid van ArtScience. Soms zijn het beginnende duo’s of kunstenaars met een wens omsamen te gaan werken. We kunnen hierover veel ervaringen uitwisselen, wetende dat elke samenwerking uniek is en dat er geen blauwdruk klaar ligt voor hoe zoiets het beste werkt.
Onze instelling is “een leven lang leren” waarbij mislukte experimenten even belangrijk zijn voor de ontwikkeling als geslaagde.
Door onze jarenlange ervaring met complexe installaties, opdrachten voor specifieke contexten, presentaties op allerlei tentoonstellingsplekken, kunnen we veel expertise delen over inhoudelijke en praktische keuzes, materiaalonderzoek, DIY benadering van techniek, het zoeken van passend publiek en het zoeken van financiering.
We willen de beginnend kunstenaar helpen om zich open te stellen voor een breed scala aan opties, die passen bij zijn/haar interesses en werkwijze. Enerzijds zoeken naar een inhoudelijke focus, anderzijds niet te snel de blik vernauwen tot één specifiek medium of stijl.”