Click here for English
Guillem S. Arquer (1994) reageert met zijn installaties en interventies op pijnpunten in de infrastructuur van onze maatschappij. Hij onderzoekt hoe we op een betere manier met onze “meer dan menselijke aarde” kunnen omgaan. Zijn werk is meestal site-specific, holistisch en cyclisch: elk onderdeel doet er toe, van de eerste gesprekken met de curatoren tot het jaargetijde.
Speciaal voor Prospects maakte Arquer een composttoilet dat het publiek kan gebruiken. Dit toilet is gemaakt van onder andere hergebruikt hout en vangt urine en ontlasting apart op, waardoor compost en andere meststoffen gewonnen kunnen worden – een onderwerp waar de kunstenaar al langer onderzoek naar doet.
De aanleiding voor deze interventie is het dubbele gevoel dat Arquer heeft bij grootschalige evenementen zoals Prospects en Art Rotterdam, die immers een aanzienlijke ecologische voetafdruk hebben. Ze trekken in korte tijd enorm veel mensen, waarvan een groot deel er eet, drinkt en naar het toilet gaat. Bovendien worden in Nederland de toiletten doorgaans met drinkwater doorgespoeld. Gedurende de looptijd van de tentoonstelling wordt zo een ecologisch en maatschappelijk probleem geconcentreerd.
Arquer ziet zijn deelname als een kans om te laten zien dat het ook anders kan. Honderd jaar geleden was composteren van menselijke ontlasting ((in het Engels: night soil) nog gebruikelijk in Europa. Tegenwoordig zijn het vooral de taboes die ons ervan weerhouden menselijke mest te gebruiken. Arquer: “Mijn werk wijst in een richting die helemaal niet zo ver in de toekomst ligt.” Is een kunstbeurs te composteren?
Tekst: Milo Vermeire