Click here for English
De praktijk van Jochem van den Wijngaard (1996) is interdisciplinair en experimenteel met een onderzoekende houding als rode draad. De vragen die hij zichzelf stelt zijn kritisch op onze systemen en cultuur. Kunst zorgt daarbij voor een zekere poëtisering. Een kwaliteit die de kunstenaar bereikt middels zijn fascinatie voor ambachtelijkheid.
Voor Prospects creëerde hij een nieuw werk dat ingaat op hoe we naar traumatische gebeurtenissen uit het verleden kijken en hoe deze onze blik op de toekomst beïnvloeden. De Waarnemingshorizon (2024-2025) is een sculptuur in de vorm van een gestrand baggerschip. Met dit werk onderzoekt Van den Wijngaard hoe wij ons als maatschappij verhouden tot de geschiedenis van de Hollandse scheepvaart. Onder meer geïnspireerd door het boek Rooftstaat (2016) van Ewald Vanvugt, reflecteert hij zowel op Nederlands cultureel erfgoed als op zijn eigen culturele identiteit als Nederlander.
Het schip oogt vervallen, als een geestverschijning uit voorbije tijden, terwijl de meeste van de gebruikte materialen juist hedendaags zijn: keperweefsel, epoxy, gips en neonlicht. De combinatie van de moderne materialen en de historische verwijzingen maakt van het baggerschip een spookachtige, haast surrealistische sculptuur. Een verleden dat letterlijk gestrand lijkt in het heden. Er gaat een droefenis uit van het werk, iets wat de kunstenaar het afgelopen jaar ook persoonlijk heeft ervaren. Want hoewel Van den Wijngaards werk vaak grote thema’s behandelt, weerspiegelt het ook altijd zijn eigen binnenwereld.
Tekst: Esmee Postma