Mentoring

Laurence Aëgerter

"Aan de hand van dialoog proberen we jouw positie als kunstenaar ten opzichte van de omringende werkelijkheid, of liever werkelijkheden, helder te krijgen en aan te scherpen."

Werkgebied: Beeldend kunstenaar Website: www.laurenceaegerter.com Meer Mentoring

Laurence Aëgerter. Foto : Anneke Hymen

Onderzoeksmethodes evenals onderwerpen uit de kunstgeschiedenis zijn bijzonder bepalend in haar beeldend werk. Hiernaast heeft maatschappelijk engagement de afgelopen jaren in toenemende mate een rol gespeeld in haar praktijk. De uitdaging van cross-disciplinariteit, zoals bijvoorbeeld tussen kunst en wetenschap, verrijkt haar kunstenaarschap.

“De motor achter mijn werk is mijn nieuwsgierigheid en diepe genegenheid voor levende
dingen.”

Fotografie is de basis van mijn werk, het is voor mij een flexibel materiaal waarmee ik mijn gedachten op sociaal, antropologisch, filosofisch en spiritueel gebied kan uitdrukken. Ik maak ook regelmatig gebruik van andere media, zoals textiel, glas en keramiek. Ik gebruik verschillende middelen om de fixatie van het beeld elastisch te maken. Sinds mijn eerste werken ben ik op zoek geweest naar manieren om te proberen de waarnemingsvelden te verbreden. De lijnen bewegen voortdurend tussen illusie en werkelijkheid. Contexten botsen, perspectieven worden omgedraaid in een levendige en heilzame metamorfose.

Mijn artistieke onderzoek stelt me in staat de realiteit te bevragen en te overstijgen, niet alleen om haar beter te beleven maar ook om haar te verbeteren. Ik ben overtuigd van de kracht van kunst door haar individuele en maatschappelijke impact. Terwijl ik me realiseer dat mijn bijdrage slechts een druppel water is in een oceaan van mogelijkheden en noodzakelijkheden, stop ik alle energie van mijn roeping in mijn werk.

Ik ben erg blij dat ik leef in een deel van de wereld en op een moment dat er gelijkheid in de samenleving ontstaat. Ik hoop de geleidelijke erosie van pijnlijk vastgeroeste vooroordelen en geschiedenissen te blijven zien en getuige te zijn van een cultuur waarin vrouwelijke en mannelijke kunstenaars worden gewaardeerd om hun potentieel gelijke talenten en waarden.

Aëgerter heeft deelgenomen aan tal van internationale solo- en groepstentoonstellingen.
Hieronder een selectie:

  • In 2020 heeft zij op uitnodiging van Museum Petit Palais in Parijs de vaste collectie onderzocht. Hieruit ontstonden in-situ interventies en nieuwe werken waarin de collectie van het museum de rode draad is. Hierbij werd een monografie van haar oeuvre ‘Ici mieux qu’en face’ gepubliceerd.
  • De tentoonstelling ‘Unbound’ bij fotobeurs Unseen 2022, in de Westergasfabriek, Amsterdam is gewijd aan de uitdijende grenzen van de fotografie onder curatorschap van Damarice Amao.
  • Voor haar solotentoonstelling in Museum van de Geest in Haarlem maakt zij in 2023 het monumentale wandkleed van 3 x 38.5 meter ‘Epos van de Geest’, een ode aan de verbazingwekkende menselijke geest met haar weelde van verbeelding en kwetsbaarheid;
    Arnon Grunberg schreef hierbij een essay ‘Aegerters thora’.
  • 2023 Laureaat van het ministerie van Cultuur (French Photography Assignment of the Ministery of Culture) voor de foto-opdracht ‘Performance’. Haar werk ‘La montagne allégorique’ zal te zien zijn bij de Olympiades culturelles rondom the Olympische Spelen.
  • De MAMAC (Musée d’Art Moderne et Contemporain, Nice) heeft Aegerter in 2024 een opdracht gegeven voor de vervaardiging van een nieuw, in situ kunstwerk in het Musée du Palais Lascaris in Nice. De context van deze bijzonder opdracht is hun tentoonstelling vanaf november 2024 buiten de muren van het museum met kunstwerken uit hun collectie.
  • In 2025 gaat zij in opdracht van het Centre des Monuments Nationaux samen met curator Damarice Amao (conservator bij Centre Pompidou) een solotentoonstelling in de abdij van Le Thoronet (FR) maken.
  • Eveneens in 2025 heeft zij een twaalf weken durende residentie bij het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC).

Zie hier haar volledige c.v.

Laurence Aëgerter over het mentorschap:

Ik bracht mijn jeugd door in Marseille en mijn volwassen, professionele leven vindt plaats in Nederland, Amsterdam. Mijn Noord-Zuid Europese levenslijn verrijkt mijn benadering en beschouwing van de kunst en de samenleving. Amsterdam is mijn thuishaven, maar ik heb ook een atelier in Marseille en reis veel voor mijn kunstpraktijk.

“Ik zie de functie van mentor als een bijzondere verantwoordelijkheid. Het is in mijn ogen een vertrouwensrelatie die zijn vruchten afwerpt op basis van eerlijkheid, integriteit en respect.”

Aan de hand van dialoog proberen we jouw positie als kunstenaar ten opzichte van de omringende werkelijkheid, of liever werkelijkheden, helder te krijgen en aan te scherpen.

Met ogenschijnlijk simpele vragen als: ‘waar gaat je werk over?’, welke doelen heb je jezelf gesteld en hoe kan je deze bereiken?’, wordt zelfreflectie, ontwikkeling en vooruitgang aangemoedigd. Ik geniet ervan om ambitieuze kunstenaars in hun artistieke ontwikkeling bij te staan en mijn visie en ervaring te delen.