Leonie Schneiders (1993) is een verhalenverteller. Haar schilderijen, sculpturen en werken op textiel hebben vaak karakteristieke personages en een concrete actie of bezigheid in zich zitten. Aangetrokken door het theatrale karakter van alledaagse sociale interactie schildert ze kleurrijke fictieve familiescènes en huiselijke taferelen. Recent is ze deze onderwerpen ook op tapijten gaan vastleggen.
Het werk dat Schneiders op Prospects laat zien is een optelsom van haar werk met verschillende materialen. De installatie Sinkhole (2022) toont twee grote tapijten die de kunstenaar in het Textiellab in Tilburg heeft gemaakt op basis van eerder gemaakte schilderijen. Een ‘sinkhole’, oftewel zinkgat, is een gat in de grond dat ontstaat wanneer er zich een holle ruimte onder het aardoppervlak vormt, door bijvoorbeeld het oplossen van gesteente in water, en de bovenlaag openbreekt. Zo nu en dan duiken er foto’s op in de media van een compleet verkeersplein dat ergens op de wereld de grond in is gestort of een auto die plotseling wegzakt. Zinkgaten komen echter net zo goed voor in natuurlijke gebieden. Daar zijn de gevolgen vaak minder rampzalig en verschijnen de foto’s juist in vakantiegidsen en op idyllische Instagram accounts.
Schneider is geïnteresseerd in hoe hetzelfde natuurfenomeen zowel een rampplek als een toeristische attractie kan betekenen. In de stad verafschuwen we de gevolgen, maar in de natuur trekt het ons juist aan. Via de installatie van Schneider stapt de toeschouwer als (ramp)toerist zelf in een zinkgat en wordt de precaire balans tussen schoonheid en schade zichtbaar.
Tekst: Milo Vermeire