Click here for English
In de jaren tachtig werd fusion cuisine een trend. Opeens werd de klassieke Franse eendenlever met gember geserveerd en inmiddels kijkt niemand meer op van een sushiburrito of tacopizza. Maar heeft deze vrolijke versmelting van keukens de migranten die uit de verschillende culturen afkomstig zijn ook geholpen bij hun integratie? Toen Lu Lin (1992) voor een master aan de kunstacademie uit China naar Nederland kwam, voelde ze zich vooral ontheemd. Met haar sociaal geëngageerde werk probeert ze die vervreemding te doorbreken. Ze richt zich daarbij op basisbehoeften zoals eten, kleding en onderdak en onderzoekt wat ervoor nodig is om een plek te creëren waarin je je kan thuis voelen, een safe space.
De installatie Out of Blue Dinner (2024) toont de setting die ze maakte voor Homesick Restaurant (2020-doorlopend). Dit is een door haarzelf, in samenwerking met chef Tanyatorn Lauwanichpat, opgezet nomadisch restaurant waar ze mensen uitnodigt om samen te koken en te eten. Lin: “Via het project onderzoeken we de mogelijkheden van eten en koken om sociale verandering teweeg te brengen.” De titel Out of Blue Dinner refereert daarbij aan dat (im)migranten vaak gezien worden als mensen die uit het niets komen, out of the blue. Het servies en het tafelkleed, die hier een dominante rol spelen, zijn geïnspireerd op de typische Hollandse theedoek. Zo laat het werk van Lin je nadenken over wat integratie werkelijk inhoudt en hoe dominante culturen multiculturele ervaringen vormen en beïnvloeden.
Tekst: Esmee Postma