Click here for English
Wanneer was je voor het laatst in de natuur? Wat zag je? Wat hoorde je? Hoe voelde je je? Met haar schilderij Resonant Memory (2025) nodigt Margot Domart (1993) bezoekers van Prospect uit om na te denken over hun relatie met de natuur. Dat doet ze niet door expliciet landschappen of natuurfenomenen te verbeelden, maar middels een abstracte compositie, die door de kleuren en organische vormen associaties met de natuurlijke wereld oproept.
Domart zoekt naar manieren om abstracte, immateriële zaken zoals energie en resonantie te vertalen naar beeld. In plaats van een penseel gebruikt ze een airbrush, een verfspuit die verf met lucht aanbrengt. De persoonlijke penseelstreek van de kunstenaar, vindt ze, staat een directe connectie met het beeld in de weg. Ze wil met haar schilderijen geen uitdrukking geven aan haar eigen emoties, maar een zintuiglijke ervaring bij de kijker oproepen.
Naast schilderijen maakt Domart ook audiokunstwerken. ‘Luisteren’ is een centraal begrip in haar kunstpraktijk, ook voor haar niet-auditieve werken. Ze is onder andere geïnspireerd door Deep Listening (diep luisteren) van de experimentele componist Pauline Oliveros: een methode om je geconcentreerd open te stellen voor geluiden van alledag, natuurgeluiden en zelfs je eigen gedachten. Domart geeft een eigen, holistische invulling aan dit begrip, waarbij ‘luisteren’ zich niet beperkt tot geluid. Zo kun je ook luisteren naar visuele sensaties, zoals de wind die door boomtakken waait of voorbijdrijvende wolken – als een vorm van Slow Viewing. Of naar mentale beelden, zoals dagdromen. Ze stelt dat aandachtig luisteren kan leiden tot een diepere verbinding met jezelf en je omgeving.
Tekst: Sarah van Binsbergen