Wat hebben dromen en archeologie met elkaar gemeen? Veel, als je het vraagt aan Nicola Baratto (1989): “Een archeoloog graaft in het verleden om daar waardevolle informatie voor de toekomst te vinden”, vertelt hij, “als je droomt doe je iets soortgelijks: je reflecteert op indrukken uit het verleden en je onderbewuste rangschikt die zo dat je er in de nieuwe dag iets aan kunt hebben.”
Samen met Yiannis Mouravas (1986) ontwikkelde Baratto een eigen artistieke onderzoeksmethode genaamd ‘Archeodreaming’. Naast archieven en historische bronnen – het archeologische gedeelte – gebruiken Baratto en Mouravas ook hun eigen dromen als onderzoeksmateriaal. Zo maakt het duo bijvoorbeeld sculpturen op basis van vormen uit dromen, die op hun beurt weer beïnvloed worden door de onderwerpen die ze overdag onderzoeken. Als uitkomst van hun onderzoek maken Baratto en Mouravas mixed-media installaties waarin ze historische feiten combineren met mythen en droombeelden.
Bij Prospects toont het duo een installatie gebaseerd op hun onderzoeksproject Zolfo Rosso (2022). Centraal in dit onderzoek staat een landkaart die in de 12e-eeuw gemaakt werd door de Arabische geograaf Muhammad al-Idrisi, in opdracht van de toenmalige koning van Sicilië, Rogier II. Een interessant detail van de kaart is dat “Het Zuiden” bovenaan staat afgebeeld en “Het Noorden” onderaan. Met video en keramiek scheppen Baratto en Mouravas een wereld waarin ze deze geschiedenis op een nieuwe manier verbeelden. In de installatie onderzoeken ze wat de kaart zegt over de uitwisseling die plaatsvond tussen mediterrane beschavingen in de vroege middeleeuwen.
Tekst: Sarah van Binsbergen