Hieronder vind je de FAQ bij de open oproep Digitalisering Erfgoed. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem contact op met een van onze projectmedewerkers.
Wat is de deadline?
De deadline voor deze open oproep is op 3 oktober, vóór 16.00 uur (tijdzone Nederland) / 10.00 uur (tijdzone Caribisch gebied).
Wie kunnen voor de open oproep Digitalisering Erfgoed aanvragen?
Musea, archieven en andere collectiebeherende erfgoedinstellingen met een publieksfunctie in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk, bij wie het digitaliseren van collecties nog niet of in mindere mate mogelijk was.
Waarvoor kan ik aanvragen?
Een bijdrage kan worden aangevraagd voor het digitaliseren van collectie(s) of het verbeteren van de kwaliteit van digitale erfgoedcollecties, zodat deze ontsloten kunnen worden voor publiek. Het resultaat moet een duurzaam karakter hebben en bijdragen aan een sterkere, bruikbare digitale infrastructuur. Ook kan er een ontwikkelbijdrage worden aangevraagd voor het opstellen van een plan om erfgoedcollectie(s) te digitaliseren.
Hoe doe ik een aanvraag bij het Mondriaan Fonds?
De subsidiebijdragen van het Mondriaan Fonds kunnen worden aangevraagd via het online aanvraagsysteem. Voor de open oproep Digitalisering Erfgoed heb je een account nodig. Heb je nog niet eerder aangevraagd, dan moet je eerst een account aanmaken. Maak hier een account aan.
Let op: pas na ontvangst van je login kun je een aanvraagformulier invullen. Vraag je account ruim voor de deadline aan. Wij streven ernaar je aanmeldingen binnen een werkdag te verwerken. Kort voor een deadline is het druk en kunnen wij dat niet altijd garanderen. In het weekend, tijdens feestdagen en op dagen dat het Mondriaan Fonds is gesloten worden er geen accounts uitgegeven.
Wie beoordeelt mijn aanvraag?
Een commissie met onafhankelijke adviseurs gaat de aanvragen voor de open oproep Digitalisering Erfgoed beoordelen. Deze adviseurs zijn afkomstig uit onze bestaande adviseurspoule van experts met een diverse achtergrond en specialismes. Op het moment dat een discipline of specialisme niet vertegenwoordigd is in de vaste poule dan kan het fonds ook adhoc adviseurs inzetten. Klik hier voor de poule van adviseurs waaruit het Mondriaan Fonds de commissies samenstelt.
De definitieve commissie kunnen we pas vaststellen én communiceren als we weten welke aanvragers een aanvraag hebben ingediend en vanuit welke discipline. We moeten er zeker van zijn dat alle specialismes binnen de commissie zijn vertegenwoordigd en dat adviseurs geen belang hebben bij de aanvragen die behandeld worden.
Waarom is het voor aanvragers in Nederland een voorwaarde dat ze NDE-compatibel werken of deze ambitie nog willen ontwikkelen?
In Nederland zijn er collectieve afspraken gemaakt over het digitaal toegankelijk maken van erfgoedcollecties. Dit gebeurt volgens de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed met als doel bij te dragen aan het netwerk van verbonden erfgoed. Aanvragers in Nederland moeten beleid hebben of ontwikkelen dat aansluit op de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed, zoals vastgelegd door het ministerie van OCW en uitgevoerd in het Netwerk Digitaal Erfgoed.
Voor aanvragers in het Caribisch deel van het Koninkrijk is het aansluiten bij de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed optioneel.
Waarom is het voor aanvragers in het Caribisch deel van het Koninkrijk optioneel dat ze NDE-compatibel werken?
De collectieve afspraken over het digitaal toegankelijk maken van erfgoedcollecties gelden niet voor het Caribisch deel van het Koninkrijk. Dit betekent dat het voor aanvragers in het Caribisch deel van het Koninkrijk geen formele voorwaarde is om zich aan te sluiten bij de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed.
Hoe laat een instelling zien dat zij NDE-compatibel werkt of deze ambitie nog wil ontwikkelen?
Aanvragers in Nederland moeten via hun aanvraag laten zien dat zij beleid hebben of aan het ontwikkelen zijn dat aansluit op de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. Als een instelling nog wil afstemmen of onderzoeken op welke manier de instelling wil digitaliseren en/of de datakwaliteit van digitale erfgoedcollectie wil verbeteren in aansluiting bij de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed, kunnen deze plannen omschreven worden in de aanvraag. Onderdeel van het NDE-compatibel werken is het formuleren van een informatieplan. Met een informatieplan inventariseer, onderzoek en maak je plannen om je digitale collectie duurzaam te bewaren en nog beter te presenteren aan het publiek. Een informatieplan is gekoppeld aan de missie en visie van de organisatie en zorgt voor samenhang tussen het organisatiebeleid en de digitale infrastructuur. Voor aanvragers in het Caribisch deel van het Koninkrijk is een informatieplan optioneel.
Informatie over NDE-compatibel werken is hier te vinden. Vragen hierover kunnen gesteld worden via vasb@argjrexqvtvgnnyrestbrq.ay.
Hoe toetst het Mondriaan Fonds of een instelling NDE-compatibel werkt?
Ingezonden aanvragen worden eerst door medewerkers van het Mondriaan Fonds gecheckt op volledigheid en getoetst aan de formele voorwaarden. Vervolgens toetst Netwerk Digitaal Erfgoed bij instellingen in Nederland of de aanvraag NDE-compatibel is opgesteld, of deze ambitie bevat; en hiermee aan deze formele voorwaarde voldoet. Voor aanvragers in het Caribisch deel van het Koninkrijk is het aansluiten bij de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed optioneel; deze aanvragen worden aan de adviescommissie voorgelegd ongeacht of zij NDE-compatibel zijn opgesteld of deze ambitie hebben.
Klopt het dat een informatieplan bij aanvang van het project nog niet gereed hoeft te zijn?
Dat klopt. Als bij aanvang van het project een informatieplan nog niet gereed is, is het van belang dat de aanvrager in Nederland deze ambitie en planning omschrijft in de aanvraag. De instelling kan dan bij de eindverantwoording het informatieplan indienen. Wel moeten aanvragers in Nederland het Manifest van het NDE ondertekenen. Een bewijs van ondertekening moet je bij de aanvraag uploaden.
Voor instellingen uit het Caribisch deel van het Koninkrijk is het optioneel om een informatieplan in te dienen, het ondertekenen van het Manifest is voor hen dus ook optioneel.
Hoe stel ik een informatieplan op?
Aanvragers kunnen gebruikmaken van de tools en kennis die beschikbaar zijn binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE). Ondersteuning wordt geboden door provinciale digitaal-erfgoed-coaches en via de NDE-datawerkplaatsen. Op de website van het NDE vind je informatie hoe je werkt volgens de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed, te weten: Aan de slag met de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed.